ЕБВР отпуска 8 млн. евро кредитна линия на Райфайзенбанк

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска кредитна линия в размер на 8 млн. евро на Райфайзенбанк България, съобщиха оттам. Средствата са предназначени за кредитиране на енергийно ефективни проекти за домакинствата.


Финансирането е част от новата програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома в размер на 40 млн. евро, която бе одобрена от борда на директорите на ЕБВР. Средствата по кредитната линия на ЕБВР ще бъдат допълнени с безвъзмездно финансиране от Международния фонд "Козлодуй".


"Райфайзенбанк финансира покупката на енергоспестяващи дограми, слънчеви колектори за топла вода, отоплителни уреди на биомаса, газови котли, климатични системи, изолация", каза Момчил Андреев, директор за "Райфайзен груп България". По думите му с 2500 лв. финансиране за подмяна на дограма на средно голям апартамент сметките за топлоенергия намаляват с близо 35%. "Това е отлична инвестиция, която се изплаща за около 7 години, а клиентът ползва и безвъзмездно до 20% от размера на кредита", допълни той.
България е енергоемка страна, която според някои проучвания използва 5.6 пъти повече енергия, съотнесено към БВП, спрямо средното за Европейския съюз, се посочва в съобщението на Райфайзенбанк. България емитира 6.4 пъти повече въглерод от средното за ЕС. Енергийната консумация на домакинствата у нас е над една пета от тази за страната и тъй като цената на енергията се очаква да се покачва във времето, хората са все повече заинтересовани от подобряване на енергийната ефективност в домовете си, пише още в него.


От началото на дейността си в България ЕБВР е вложила над 2 млрд. евро в различни сектори на икономиката. По този начин е допринесла за мобилизирането на допълнителни инвестиции от други източници на стойност от над 5 млрд. евро. Кредитните линии, финансиращи устойчивото подобрение на енергийната ефективност в България, възлизат на около 260 млн. евро.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK