"Топлофикация - София" ще си връща отчитането на топломерите

"Топлофикация - София" ще си връща отчитането на топломерите

© Дневник
76 млн. лв. дължи дружеството на "Булгаргаз"


230 млн. лв. дължат на "Топлофикация" абонати

"Топлофикация - София" ще навлезе по-агресивно на пазара на топлинно счетоводство. Общинската фирма ще предлага на абонатите си тя да отчита потреблението, а не да се минава през посредник.


Допреди 10 години компанията сама вършеше тази работа, но бивши нейни служители основаха дружества за топлинно счетоводство и дейността мина към тях. Тогава бяха сложени и задължителните топломери.
За новите планове на "Топлофикация" съобщи директорът й Стоян Цветанов. Дружеството ще предложи и други услуги, а мотивът е да се върне доверието на абонатите.


От половин година фирмата експериментира с топлинно счетоводство и вече обслужва около 40 блока. Преди това в София беше почти невъзможно абонатите да прескочат посредниците в отчитането. "След дълги юридически спорове успяхме да се преборим да ни отчита само "Топлофикация".


Резултатът беше, че цяла зима радиаторите бяха на пълна мощност, а плащахме много по-малко от блоковете, в които има фирми за дялово разпределение. Никой не можа да ми обясни защо при една и съща консумация в еднакви апартаменти тези с топломери, които трябва да отчитат реалната консумация, плащат повече." Това разказа Елена Тодорова от кв. "Света Троица", чийто блок е може би единственият, който "Топлофикация" обслужва сама от години.


Засега проблемът пред общинското дружество е, че договорите на абонатите с топлинните счетоводители още не са изтекли. Повечето обаче свършват догодина или след две години и тогава гражданите може да се откажат от посредниците, ако преценят, че ще им излезе по-евтино.


"Топлофикация" ще предложи и дистанционно отчитане на парното с мотива, че така ще се сведат до минимум кражбите на енергия. Шефът на дружеството Цветанов обясни, че новата система позволява точно измерване на истинската консумация в реално време. При тази система изравнителните сметки почти ще отпаднат и абонатите ще плащат всеки месец реално потребеното.


Проблемът е, че уредите за дистанционно отчитане са доста скъпи. За да се възползват от услугата, потребителите трябва да имат топломери и водомери с радиоотчитане, които струват съответно 60 и 65 лв. за брой.


От "Топлофикация" признаха, че това оборудване е с около 30% по-скъпо от традиционните радиаторни разпределители, но пък заради европейска директива скоро щяло да стане задължително за всички. Другото предимство на електронния контрол е, че ако някой в сградата краде парно, другите няма да плащат вместо него, както е сега.


Проверка на "Дневник" установи, че дистанционното отчитане не е нещо ново в бранша. От топлинния счетоводител "Бруната" обясниха, че от три години предлагат тази услуга, но отказаха да обявят колко домакинства са се възползвали от нея. От "Сименс и Елвеко" казаха, че заради по-високата цена изобщо няма интерес към дистанционното отчитане. И двата посредника отказаха да коментират навлизането на "Топлофикация" на техния пазар.


От общинското дружество съобщиха още, че от този месец започва кампания за подаване на заявления за плащане на равни месечни вноски. Според изчисленията на дружеството при този начин на издължаване месечната сметка за апартамент от 72 кв.м ще е около 70 лв. през цялата година.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Това е положителна статия за "Топлофикация - София". Да се не надяваш. Хайде дано не е последна такава!

  Yet another blue planet.
 2. 2 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 782 Неутрално

  ""Топлофикация - София" ще навлезе по-агресивно на пазара на топлинно счетоводство..."

  Че къде по-агресивно от това досега бре,айдуци?!

  Келепир му е майката!
 3. 3 Профил на buchalo
  buchalo
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Звучи добре. Колко сигнала до прокуратурата за конфликт на интереси е завела досега Топлофикация срещу своите бивши служители? А новото ръководство завело ли е сигнали за бездействие срещу предходното?

 4. 4 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тези топлинни счетоводители всъщност си уредиха златен бизнес - задължителен посредник. Куул, нали!
  Както неведнъж съм казвал обаче, генералното решение на проблема с парното е да се забрани изключването му. Щом си си купил апартамент в блок с ТЕЦ, нямаш право да го изключваш, както не можеш да отклониш и тръбите на водата, и жиците на тока, които минават през апартамента ти.
  В Америка кварталният комитет на собствениците ти казва къде точно да си построиш къщата в ТВОЯ парцел, за да са подравнени къщите, и никой не го смята за недемократично.

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  ......Допреди 10 години компанията сама вършеше тази работа, но бивши нейни служители основаха дружества за топлинно счетоводство и дейността мина към тях.......
  ---------------

  И кой разреши това "аутсорсване"?

 6. 6 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Топлофикация - София" ще навлезе по-агресивно на пазара на топлинно счетоводство."

  Дано не е толкова агресивно, колкото вдигането на цената на нощната тарифа на ел.енергията, заради конкурирането и на парното... (все пак това безумие не мина, а за благозвучие повишиха по равно цената на дневната и нощната)

 7. 7 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Нали парите от изтеклите по давност задължения трябва да се избият официално от някъде. Не че не са взети в реално време от коректните платци, ама...

 8. 8 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Донякъде е добре. Сега договорите с Топлофикация и с фирмите за отчитане имат такива луфтове, че при грешка по веригата, не знаеш към кой и как да се жалваш - премятат те на къси и не толкова къси пасове помежду си. Ноооо, като всичко у нас, може да тръгне добре, ама за кратко...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dante Alighieri":

  Айдуците са посредниците
  наречени ""топлинни счетоводители "" !

  Топлофикация работеше ДЕСЕТКИ години без НИКАКЪВ посредник!

  Те бяха ИЗМИСЛЕНИ от Иван Костов !

  И от тогава започнаха проблемите
  и на абонатите
  и на Топлофикация !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ТОПЛОФИКАЦИЯ Е НАЙ ЕВТИНОТО ОТОПЛЕНИЕ ЗАТОВ НЕ МЪНКАЙТЕ

 11. 11 Профил на Панайот Панайотов
  Панайот Панайотов
  Рейтинг: 1218 Весело

  Мистификация София се усети къде изтича голяма част от мангите... Браво, ама колко време ви беше нужно ?

  Fun is just point of view.
 12. 12 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#9] от "Чардо":

  Еееее, не се стърпяхте и тука да намесите Костов! Сега може да си легнеш спокойно, само внимавай да не нахлуе и в съня ти, че след такова обсебване....

 13. 13 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#4] от "Rael":

  Ето това е истината - сградите трябва да са на колективен договор, или всички апартаменти са на тец, или няма тец в сградата. Системата просто не е ефективна когато половината апартаменти са на тец, една четвърт са на ток (и отопляват само вечер между 6 и 11 часа), а останалата една четвърт въобще не отопляват а само черпят от топлината на другите.

  Всъщност описаните в статията случаи са по-евтини именно защото няма индивидуално отчитане - като знаят , че ще плащат в общи линии по-равно всеки гледа да не се мине да плаща нещо, което не е потреблявал - надува радиатора и в крайна сметка има по-ефективно отопление на цялата сграда и се консумира по-малко топлина.

 14. 14 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  .... Общинската фирма ще предлага на абонатите си тя да отчита потреблението, а не да се минава през посредник.
  ================
  НЕ
  се
  нуж
  да-е
  от
  под-
  кре-
  па
  ...... отново вярната по-со-ка .......... бииип !!! .... апаратната ..... алоооо .... Ало оооо ......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 15. 15 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално


  От "Топлофикация" признаха, че оборудването за дистанционно отчитане е с около 30% по-скъпо от традиционните радиаторни разпределители, но пък заради европейска директива скоро щяло да стане задължително за всички.
  -------------------

  Най-простия начин да те накарат да си смениш топломера и водомера и да се бръкнеш с 130 лв за това удоволствие е да извадят на бял свят поредната европейска директива........е, не сме чак такива коне с капаци

  un buen dia empieza con un solo rayo
 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#12] от "deepdish":

  Точно в този случай не го намесвам напразно .

  Ако го беше направил някой друг ,
  щях другия да спомена !

  На този етап няма политик който да ми е харесал и да съм му застанал като фен!
  Все още няма политик ,
  който да работи всеотдайно
  на ползу роду ! ! !
  Помня много добре ЛИЧНО НЕГОВАТА много дневна словесна атака как убеждаваше и Нар.с-е , и народа и журналистите , как държавата била лош стопанин и колко щели да паднат таксите с личното и точно индивидуално измерване не на апартамент , а на всеки радиатор.
  Само че резултата е точно обратен :
  до тогава нямаше отказали се абонати ,
  до тогава нямаше закъсали топлофикации
  и се създаде обстановка за Ковачки да почне да купува ТЕЦ0ве

  Според мен май единственото хубаво което прави ИК ,
  е
  че успява да си говори с теменужките !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Това е нормална стъпка. Ако дистанционното отчитане направи по-справедливо разпределението на сметките би било перфектно. Все пак подобна мярка накара циганите да си плащат тока. Аз съм твърдо "ЗА". Не съм адвокат на Топлофикация, но ми се струва, че е прекалено мразена. ТЕЦ-а е най-толерантния монополист, ако такава дума може да се използва. Първо - те не са монополист - конкурират се с електрото, битовата газификация и локалните отоплителни инсталации на всякакво гориво. Второ - единствено при ТЕЦ-а плащаш когато можеш/искаш, вярно с лихви, но все пак не ти досаждат като просрочиш някоя сметка. Мрънкат при 1000лв. задължения, което си е 1г. без да плащаш - такива изгодни условия няма по никакъв кредит. Трето - цената им е най-ниска - стопанисвам различни имоти, с различно отоплително решение - ТЕЦ-а за сега е най-евтин. Всичко друго е теория на вероятностите, всяка година го смятам. Тази мярка е добра, защото е по-справедлива, а не защото е по-евтино.

 18. 18 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#17] от "kalin_m":

  Сигурен ли си, че не си адвокат на Топлофикация? Такава защита им удари, че наистина се замислих

  un buen dia empieza con un solo rayo
 19. 19 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 561 Весело

  Това не е защита, а факти. Ти за колко имота се грижиш и колко сметки плащаш? Подозирам, че си от тези, които не знаят кое колко струва и как се плаща.

 20. 20 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#13] от "Батков-вън":

  Така е - но ако се сравняват сметките на клиентите на топлофикация в този блок (за който става дума в статията) без индивидуално разпределение със съответните сметки в блок, където само част от апартаментите са с топлофикационно отопление. Защото във втория случай те плащат повече отколкото е отоплението само на техните апартаменти. Но все пак някаква икономия на топлина има, защото средната температура в такива блокове е по-ниска.

  А ако се включат и апартаментите, които се отопляват с електричество и апартаментите, които изобщо не се отопляват и се раздели условно общата сума на този друг блок на всички апартаменти, тогава без съмнение във втория блок (с индивидуално разпределение по апартаменти) средната сметка на апартамент ще е по-ниска от тази в блока, за който става дума в статията.

  Всъщност цялото това индивидуално измерване се появи защото енергията поскъпна и плащането на такова скъпо отопление стана непосилно за най-бедните хора.

  Така че истинското решение, за да може всички апартаменти да се отопляват нормално, е да има социални плащания за отоплението на най-бедните. Но така, че да има справедливост по отношение и на тези 80% от хората, които изобщо нямат и възможност за топлофикация.

  Друго възможно решение е "Топлофикация - София" да премине въглища, както беше преди около 45 години. Ама тогава и мъглите в София бяха по-гъсти.

 21. 21 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Сложете по един истински топломер пред всеки радиатор, и сметките Ви ще паднат. Още първия сезон ще си изплатите малко по-скъпия топломер, само от спестеното надписване. Дори може да хванете крадците на парно във входа.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 22. 22 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#21] от "gost22":

  А колко е цената на един истински топломер? Не е ли 200-300 лева? Ако например в една гарсониера има 2 радиатора и 1 лира в банята, това не прави ли някъде към 600 - 900 лв.?
  А колко ще са годишните икономии?

 23. 23 Профил на Пльок
  Пльок
  Рейтинг: 396 Любопитно

  Много ми е интересно откъде я извадиха тази директива, която ще накара всички в най-бедната държава от ЕС да си купуват скъпи уреди...смешници...аз такова дистанционно отчитане на всеки радиатор в държавите, в които съм била, не съм видяла...

 24. 24 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Причината топлофикационните системи да се препоръчват от ЕС е, че те дават възможност за когенерация (комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия).

  При когенерацията общият к.п.д. е много по-висок (може да е 60-80%) отколкото при кондензационните електроцентрали (у нас - около 30%).

  Когенерация има в 2 от централите на "Топлофикация - София" (ТЕЦ "София" и ТЕЦ "София - Изток". И по принцип може да се направи и в останалите централи (ОЦ "Люлин", "Земляне", "Овча купел" и т.н.) - ако не за друго, поне за целогодишния топлинен товар за битово горещо водоснабдяване.

  Единственият проблем е, че природният газ е много скъпо гориво. И така например в ТЕЦ "Марица-Изток" 2 или 3, макар и тези централи да са кондензационни и к.п.д. да е съответно по-ниско, себестойността на електроенергията излиза по-ниска.

  Все пак, на други места също има подобни възможности - ТЕЦ "Варна" (която има котли на въглища) не е толкова далеч от град Варна (6 км), и дори централата в "Лукойл - Нефтохим" не е толкова далеч от Бургас.

 25. 25 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#23] от "Люба":

  Истината е, че в директивата има изискване за дистанционно отчитане само на топломерите.

  За топлинните разпределители (които се слагат на всеки радиатор) такова изискване няма - поне така е в новата проектодиректива, която още не е приета:

  http://ec.europa.eu/energy/efficiency/eed/doc/2011_directive/com_2011_0370_en.pdf

  Текстът за топлинните разпределители (heat allocators) e в Annex VI, точка 1.2 (стр. 46).

 26. 26 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Нещо обърках и предния коментар не се вижда добре. Моля за извинение.

  Текстът беше:

  Истината е, че в директивата има изискване за дистанционно отчитане само на топломерите.

  За топлинните разпределители (които са на всеки радиатор) такова изискване няма - поне така е в новата проектодиректива, която още не е приета:

  (следва линкът, който горе е излязъл)

  Текстът за топлинните разпределители (heat allocators) е в Annex VI, точка 2.1, стр. 46).

  Има изискване само за ясно четливи показания, които да дават възможност на потребителя да види моментното си текущо потребление и данни за по-ранни периоди, съответстващи на периодите, за които се правят сметките.

 27. 27 Профил на Jordan
  Jordan
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Малоумието с топлинните счетоводители изобщо не трябваше да се случва, това си е чиста проба размиване на отговорност и вкарване на допълнителен ненужен ЧАСТЕН монопол.
  Дистанционното отчитане ще намали драстично кражбите на топлоенергия и наистина ще възвърне поне част от нулевото в момента доверие.
  60 лв/топломер си е месечната сметка през зимата и съм сигурен че болшинството от абонатите на Софийската топлофикация биха били доволни да ги заменят но да работят директно с дружеството и да имат (по-) справедливи и прозрачни сметки.
  Следващата стъпка е те да станат наистина разбираеми.
  Това е наистина (най-сетне) една добра новина от някой монополист в БГ!

 28. 28 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Горе (в коментар 25 и 26) съм написал нещо неясно за топломерите.

  Това изискване в директивата (за интерфейс за дистанционно подаване на данни) се отнася само за индивидуалните топломери. Това не са общите топломери в абонатните станции, а топломерите за отделен апартамент (каквито у нас има малко, само в някои нови сгради с хоризонтална отоплителна система). Всъщност изискването е за всички индивидуални уреди за енергия (електромери, газомери и топломери), но без топлинните разпределители, които са по радиаторите.

  При това дистанционното подаване на данни означава собственикът на апартамента да има остъп по интерфейс до показанията на уреда и евентуално да предоставя такъв достъп на трета страна - например фирма за енергийни услуги (ESCO). Така поне пише в проектодирективата по горния линк (коментар 25), Annex VI, точка 1.1, стр. 45.

 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#22] от "ijj":
  Ако започне масово търсене, цените им ще паднат, а ако ти намалят сметката с по 50-60лв/месец( ако имате крадци на топло, сметката ще падне още), за един сезон ще си ги изплатиш. А ако имаш два радиатора на един щранг (в две съседни стаи), минаваш само с един топломер...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#17:"kalin_m"]те не са монополист - конкурират се с електрото, битовата газификация и локалните отоплителни инсталации[/quote]
  - Като не са монополист, хайде опитай се в кооперация с инсталиран ТЕЦ да избереш друга форма на отопление. Пробвал ли си?
  Монополизъм е онзи феномен, при който няма гъвкаво търсене - точно такъв е случаят с топлофикациите. В момента трябва ДА СИ СМЕНЯ ЖИЛИЩЕТО, за да направя такъв избор...

  [quote#27:"Jordan"]60 лв/топломер си е месечната сметка през зимата[/quote]
  - Човече, къде такива сметки?
  Та аз съм с изцяло ДЕМОНТИРАНИ радиатори в гарсониера и през зимата ми идват сметки средно за около и над 70 (седемдесет) лева, без да броим топлата вода!

  Изборите били скъпи? - Скъпи са за купувачите на гласове.
 31. 31 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#13:"Батков-вън"]...по-ефективно отопление...[/quote]
  - А дали ЕНЕРГИЙНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ е по-ефективно?
  Защото при много жилища по 10-12 и повече часа на ден няма никой, т.е. това "ефективно отопление" не се ползва от онзи, който е принуден да плаща за него.

  Изборите били скъпи? - Скъпи са за купувачите на гласове.
 32. 32 Профил на tuti_fruti
  tuti_fruti
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Защо Топлофикация да не фалира? След това да се създаде/създадад нова/и фирма/и, с която/които да сключат договори за обслужване само желаещите.

 33. 33 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  "Топлинните счетоводители" бяха създадени със закон от Бъки Бомбата!!!!!!!

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  До коментар [#14] от "barcelonski":

  Ти като се престане използването на посредник нали не мислиш, че ще поевтинее услугата. Просто ще си докарват още някой лев маймуните от топлофикация. Да им преседнат дано. Твоя човек трябваше да приватизира Топлофикация София, така беше обещал.

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#31] от "keen":

  Когато човек излиза от дома си, може да сложи термостатичните вентили в по-затворено положение. На главите им има дори и една снежинка - това е положението, при което инсталацията изобщо не топли, освен ако се яви опасност от замръзване. Да намали човек термостатичните вентили е същото, както да загаси лампите когато излиза.

  Дори би могло да се предполага, че един съзнателен гражданин би го правил и без да се мери индивидуалното му потребление - ей така, заради идеята за енергийна ефективност

  Единствено при изпразване и пълнене на инсталацията трябва да се внимава вентилите да не са съвсем затворени, за да не се появят въздушни възглавници в радиаторите.

 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  До коментар [#4] от "Rael":

  Вашето е най безумното изказване на тема топлофикация. Да сте чували за пазарна икономика случайно. Примера с кварталните организации в Америка е изключително неудачен.
  Това, което предлагате няма как да се случи, защото тези жилища вече са купени. И когато сме ги купували не е имало такива условия. Ако трябва да си купя при подобни условия апартамент, то трябва да е с 99% по-евтино. До живот някой да ме прави на маймуна и да издържам търтеите от топлофикация с по 500лв. на година без да имам радиатори.

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  До коментар [#32] от "tuti_fruti":

  Защото при такива условия няма кой да я купи. А и цената на услугата ще се увеличи. В момента всичко се поддържа изкуствено, чрез налагане на плащания, зад които не стои услуга, а просто е узаконена кражба от потребителите.

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 882 Неутрално

  "Допреди 10 години компанията сама вършеше тази работа, но бивши нейни служители основаха дружества за топлинно счетоводство и дейността мина към тях. Тогава бяха сложени и задължителните топломери."
  Ето защо е бил необходим този експеримент с топлинни счетоводители,за да има още "маймунки на клона".
  За съжаление,в БГ над 20 години се правят експерименти с около 7 /останали вече/ милиона кученца/според едно популярно определение/.

 39. 39 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#32] от "tuti_fruti":

  Един фалит не би бил справедлив. В крайна сметка дълги години "Топлофикация" работеше на загуба по социални съображения. И сега - за благодарност, да искаме да фалира

  А има и друго - най-вероятно в бъдеще ще има нужда от топлофикация. Ако част от сегашните съоръжения и мрежа не бъдат добре стопанисвани при един фалит, бъдещите разходи за нови топлофикационни системи ще са по-големи.

  Все пак, сегашната топлофикация в София има и някои подобрения - смениха се абонатните станции (със заем от Световната Банка май беше), инсталират се нови предварително изолирани тръби (с които се намаляват около 2 пъти загубите по трасето), к.п.д. на котлите в отоплителните централи е около 90% (което не може да се постигне с локални котли), има и някаква когенерация в двата ТЕЦ-а. А и в жилищата вече всички радиатори имат термостатични вентили и човек може да икономисва, без непрекъснато да се занимава със спиране и пускане на радиаторите.

  От друга страна, по-евтините алтернативи на топлофикацията не са чак толкова много и имат не само предимства, но и недостатъци:

  1) Локален котел на дърва или въглища - но някой трябва да се грижи за него (в Париж има такива огняри, които се грижат за по 5-6 котела в близки сгради). После, ще има начални разходи за самия котел, за спомагателните съоръжения, за комина и т.н.

  2) Печки на дърва или въглища - това обаче е възможно само в сградите, които са с комини. И комфортът не е вече същият, както при централно отопление.

  3) Климатизатори. При тях би могло дори да се смята, че известна част от енергията е възобновяема. Всъщност ако к.п.д. на електропроизводството в ТЕЦ и АЕЦ е средно около 30%, това донякъде се компенсира от коефициента на трансформация на климатизатора, който обикновено е над 2 и понякога достига до 3 (т.е. с 1 КВтч. електроенергия дава 2 или дори 3 КВтч. топлина). Неудобството при тях е, че точно в най-студените дни топлят по-малко и трябва да се допълват с електрически печки. А ако всички минат от топлофикация към електричество, на много места електроразпределителните системи няма да издържат точно в тези най-студени дни. И ще имаме и нужда от допълнителни електроцентрали (годишното производство на топлинна енергия в Топлофикация "София" е горе-долу колкото половината електропроизводството на АЕЦ "Козлодуй". А и се очаква от 2013 г. електроенергията значително да поскъпне - може би с 15-30% (заради квоти за емисии, евентуално хранилище за ядрени отпадъци и др.).

  4) Отопление с топлоакумулиращи електрически печки, използващи главно нощна електроенергия. Ама и тук съществуват някои от недостатъците по горната точка.

  Всички останали варианти за отопление реално са по-скъпи от топлофикацията.

 40. 40 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#38] от "benkovski11":

  Има все пак и техническо обяснение на въпроса. В смисъл че топломерите мерят точно, но топлинните разпределители дават само приблизителни данни.

  Един топломер, или както по-горе е писано "истински топломер" се състои от 2 водомера (за подаваната и връщаната вода), 2 термометъра и един интегратор. Докато разпределите, които се прикрепят отпред на радиатора, имат само ампула с изпараваща се течност или електронно устройство, отчитащи горе-долу колко топъл е бил радиаторът в дълъг период от време.

  Преди да се въведе цялата тази система с топлинното счетоводсто, имаше един проект по ФАР (българският изпълнител май беше "Енергопроект" за поставяне на термостатични вентили и разпределители - доколкото си спомням в няколко блока във Враца и Радомир (ако не греша).

  Та по повод на този проект възникнаха бурни спорове. Един колега, пътувал много в чужбина, например каза, че е виждал такива топлинни разпределители с празни ампули - стояли са една година, и после вече никой не се е занимавал с тях да ги сменя. Друг колега запита - ще могат ли тези разпределители да бъдат узаконени от Комитета по метрология. Трети запита - каква ще е методиката, по която ще се разпределя колко е консумирал всеки апартамент (после някои фирми за топлинно счетоводство известно време казваха, че тази методика е фирмена тайна

  Разбира се, изпълнителите на проекта казаха, че са постигнати икономии на топлинна енергия - около 20% май беше. А с известно реновиране на сградите (прозорци, изолация и т.н. - още по-голяма икономия и подобрен топлинен комфорт).

  Но затова се яви тогава нуждата от посредници. Тъй като точното измерване е с топломера в абонатната станция - там Топлофикация продава топлинната енергия на целия блок. А разпределението на разходите вътре в блока се прави по поръчка на живеещите в блока, от някоя фирма на топлинни счетоводители (при това имаше възможност за избор между няколко такива фирми).

  При всички случаи аз тогава не вярвах, че тази система изобщо ще работи. А се оказа, че тя тръгна и че действително много хора започнаха да икономисват топлинната енергия.

 41. 41 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#40] от "ijj":
  За битови нужди е достатъчна комбинацията от един водомер с два термометъра и най-елементарната електроника. А след общия топломер на Топлофикация е хубаво да се постави контролен, от живеещите във входа. Гаранция, че до два месеца разликата ще е достатъчна за дело...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK