Митниците започват 24-часово наблюдение на складовете за горива

В операцията ще участват 200 митничари, тя ще продължи до октомври

Митниците започват 24-часово наблюдение на складовете за горива

© Дневник
Една от компаниите за горива започна да внася по 20 млн. лв. акциз, след като изпълни наредбата, а преди това плащаше под 1 млн. лв. на година
Ваньо Танов


- Акцията започна с пет склада на "Лукойл"

Агенция "Митници" започна постоянно наблюдение на акцизни складове за горива в страната, заяви за "Дневник" директорът на агенцията Ваньо Танов. Целта е да се установят точните количества, които се внасят, произвеждат и продават.


Днес митничари са започнали първо с рафинерията на "Лукойл" в Бургас, четири данъчни склада на търговеца "Лукойл България" и два други, от които единият на партньорска фирма, а наблюдението ще продължи 3 месеца, уточниха от пресцентъра на агенцията.
През следващите три месеца ще започне наблюдение и на данъчните складове на други компании. Митничарите ще спират и цистерни из страната и ще замерват превозваните количества.


Според Агенция "Митници" рафинерията в Бургас е единствената от петролния сектор, която все още не е изпълнила изискванията на Наредба 3 за контрол на производството и разпространение на акцизни стоки. Това е и причината да се започне първо с нейното наблюдение.


С влизане в сила на наредбата всеки производител и търговец на горива трябва да има системи за измерване на произведеното или внесеното гориво в данъчния си склад, преди то да потегли към клиентите.


Целта на наредбата е да се пресече сивият сектор и всички внесени и произведени акцизни стоки да бъдат обложени. "Лукойл България" я е изпълнил, но като единствения търговски партньор на рафинерията на вътрешния пазар също ще се наблюдават нейни складове.


"Ако може с някакви количества да бъде ощетена държавата, това се случва в "Лукойл Нефтохим", обясни Ваньо Танов.


Митническите власти ще следят движенията на горива при "Лукойл Нефтохим", което е собственик на рафинерията в Бургас, и четири склада на "Лукойл България", която е търговска компания и е единственият клиент на рафинерията за българския пазар. Другите два данъчни склада са на партньора "БМВ-2000" ООД в Благоевград и фирмата "Сакса" ООД в Нови Искър. Техни представители  вчера не бяха открити за коментар.


От търговеца "Лукойл България" обясниха, че те са сред първите, изпълнили изискванията на наредбата, докато при рафинерията това се бави, защото изисква инвестиционна програма, която ще опитат да изпълнят до края на годината.


Дотогава те подават информация от независим орган, който измерва производството. От "Лукойл" коментираха още, че "наблюдение е демонстрация на контрол и митничарите не могат да видят повече от това, което машините отчитат".


Данъчните складове са депа, в които готовите горива пристигат от рафинерии, пристанищата или от други складове, но все още не са обложени с акцизи, и оттам се разпределят към крайни клиенти - бензиностанции и индустриални компании, които плащат акцизите, или се изнасят, при което акцизи не се дължат. Статут на данъчни складове имат и самите рафинерии.


Митничарите ще наблюдават на входа всяко моторно превозно средство, което влиза в складовете на "Лукойл" и партньорите й, като ще проверяват и записват с какви административни документи се превозват горивата, както и техните количества. Същият контрол ще се установи и на изхода на данъчните складове.


Според Ваньо Танов така с абсолютна точност ще се знае какви количества гориво се внасят от "Лукойл", какво е потреблението и какви са клиентите. Тъй като има по-ниски акцизни ставки на горивата за отопление, веднъж излезли от данъчните складове, често се злоупотребява, като продажбата на качествен дизел се представя за газьол или тежко гориво.


Износът също ще се следи, като митнически служители ще проверяват както зареждащите устройства на танкерите, така и количествата в техните резервоари. Танов заяви, че резултатите от наблюдението ще служат и при прогнозиране на бюджетните приходи от акцизи върху горивата през следващата година.


За да гарантират ефективността от наблюдението, в него ще се включат 200 човека, които на смени да следят данъчните складове. Отделно данните, които те въвеждат в компютрите, веднага ще са на разположение на мобилните групи, които ще могат да проверяват цистерните, след като тръгнат из страната.


Подобни проверки митниците са правили и преди, но никога с толкова голяма продължителност. Целта е както в данъчните складове с горива, така и при тези на алкохолните компании да се проследят производственият процес и дистрибуцията на продуктите.


Според Агенция "Митници" затягането на режима е прекъснало напълно нелегалното производство на алкохол в лицензираните фабрики и ако в момента има дестилиране в индустриални количества, това е в обекти, които не са регистрирани никъде и с това трябва да се борят органите на МВР.


Като пример митничарите дават събраните до края на май акцизи от спиртни напитки, които нарастват с 52.2% на годишна база. При горивата пък увеличението е 8.4%. Ваньо Танов отказа да дава оценки за размера на нелегалния пазар на горива.


За да покаже ефекта от прилагането на Наредба 3, шефът на митниците заяви, че една от компаниите за горива е започнала да внася по 20 млн. лв. акциз, след като изпълни техническите изисквания на наредбата, а преди това плащаните от нея акцизи са били под 1 млн. лв. на година.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2551 Любопитно

  "Агенция "Митници" започна постоянно наблюдение на "Лукойл" - НЕ може да бъде! Как така са се сетили?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Управляващата полицейска хунта показва своето амплоа. В дадения случай то е на полза роду.

  Yet another blue planet.
 3. 3 Профил на rikardo
  rikardo
  Рейтинг: 506 Весело

  Какво стана нали бяха приятели Валентин Златев нали това се тиражираше непрекъснато от комунягите.

 4. 4 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#1] от "АБЪВ": Чакаха разрешение от "Шефа" и явно са го получили ))
  Пояснение! "Шефа" със сигурност не е Б.Б.

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 5. 5 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#3] от "rikardo": Трудно е да си приятел с ментора си ))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 6. 6 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело  OTНОВО в ПРАВИЛНАТА посока ....

  OTНОВО Не-доволни Мутри с "аргументи"

  OTНОВО нищо-казващи "умни реплики"

  - Успех !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 7. 7 Профил на DDHRISTO
  DDHRISTO
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Странно съвпадение с кампанията "да увлним ББ тиквата"
  пожарникарчето май яко е нагазил в лай....та

  На този свят си или част от решението или част от проблема или част от пейзажа,всеки сам избира
 8. 8 Профил на rikardo
  rikardo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDHRISTO":Абе разбирам че ти се иска но не е така .Прегледай се другарю;

 9. 9 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#7:"DDHRISTO"]Странно съвпадение с кампанията "да увлним ББ тиквата"
  пожарникарчето май яко е нагазил в лай....та[/quote]

  ЗАЩО САМО тази акция цитираш ......

  - Р'фтините горива ...... ??!
  - НЕ на скъпите горива ...... ??!  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 10. 10 Профил на burga
  burga
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ХА ХА ХА ХА тръбичките са съвсем не където са им камерките и трасетата за наблюдение....... отдавна , много отдавна всички мънички подробности са изпипани и решени,....а и най главната точка от правовата ни система е родена не работеща. е сега ще мажат очите на рода наш с технологии но нищичко няма да се промени . Системата е сбъркана от 1945 и тотално урегулирана през 1956 с конституция която си е действаща въпреки изменения и кви ли не допълнения до ден днешен. Идват избори другари ...... и псевдо господа и госпожи/ци/.... Кой ще посмее да свени конституцията ??? КОЙ ??? Кой ще застане зад нашите дядовци които изградиха конституция с ум и разум .... и хора с 8 клас я съсипаха за 65 години ????????

 11. 11 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Весело

  А дано ама надали

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 12. 12 Профил на DDHRISTO
  DDHRISTO
  Рейтинг: 527 Весело

  До #8 немам нужда аз от преглед господине а тия дет са по върховете те да се прегледат и освидетелстват

  На този свят си или част от решението или част от проблема или част от пейзажа,всеки сам избира
 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Митниците започват 24-часово наблюдение на складовете за горива
  ========================================
  Ама само ще гледат както са отгледали и турската цистерна със стирола дето влезнала през '' Плод зеленчука '' и минала половин България, прави сакатлъка и нашите гледачи се чудят що вози без кемлерови табели без знаци и етикети да не говорим за АДР на камиона и водача та те така ще си останат само с гледането опс наблюдението исках да кажа и бат Тано Ванов да не забрави да види какво качество суровина / нефт / влиза и за какво качество ни го продават.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  лукоил кога беше приватизиран

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  прейзпълнение на ДДС с 1 милярд

 17. 17 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Сега да видим на Златев реакцията

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  тук заглавието е такова:

  Измами могат да станат само в "Лукойл", защото са без измервателни уреди

  http://mediapool.bg/show/?storyid=181978&srcpos=1

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#7] от "DDHRISTO":
  нещо такова, вярната асоциация

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 20. 20 Профил на DDHRISTO
  DDHRISTO
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До #19
  нормално мутрите да са заедно когато кораба си плува нормално и си крадват без проблеми,като усетят 4е почва да потъва и всеки се спасява по едини4но,товарят един двама да отнесат калая и другите се покриват.Днес излезна и от брюксел доклада ,който едно към едно описва нещата и мизериятя,тоя обърнат камион със стирол и той за капак показва 4е не сме за шенген.Европа май поема контрола на страната както усещам ,може и да греша но нещата са много явни тоя път

  На този свят си или част от решението или част от проблема или част от пейзажа,всеки сам избира
 21. 21 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  интересно защо са се сетили чак сега, а не преди година или повече. И защо ще продължава 3 месеца, а да не е за постоянно ?

 22. 22 Профил на DDHRISTO
  DDHRISTO
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Пропуснах и да отбележа как цялата опозиция стана единна за един ден и намериха общ тон ,странно нали ????????
  Целят физкултурника ,гаранция че и тук европа има пръст ,няма как иначе за един ден да са на едно мнение бсп,дпс и сдс

  На този свят си или част от решението или част от проблема или част от пейзажа,всеки сам избира
 23. 23 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1562 Весело

  До коментар [#2] от "uran":
  [quote#2:"uran"]Управляващата полицейска хунта показва своето амплоа[/quote]
  Прощавай ама се изкушавам да го напиша. Какво точно е това дето го показват? Нали не е нещо мръсно.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 24. 24 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Сега като излезе в един тримесечен ремонт рафинерията и Боце ще се скъса да вие как ще фалира държавата! А по телефона на Ваньо Танов не ми се мисли какви сочни банкянски псувни ще се леят! Тия дет слънцето ги е научило от дядо си в ранна детска възраст

 25. 25 Профил на DDHRISTO
  DDHRISTO
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Обаче в оня сайт го скъсаха Бочко от уволнение със скорост 500 гласа на минута ве4е наближават 160 000 гласа ,то всеки път кат кликнеш брои но си е голям кудош де .Намерили са начин да му бръкнат надълбоко

  На този свят си или част от решението или част от проблема или част от пейзажа,всеки сам избира
 26. 26 Профил на 4i4mitko
  4i4mitko
  Рейтинг: 8 Неутрално
 27. 27 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не се надявайте на нещо! Наблюдението ще е като проверките на Цецо- да ги оневинят.

 28. 28 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно


  Някаква ......ееее ....


  Мъка е ....... но ......  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 29. 29 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#24] от "deepdish":идейно

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 30. 30 Профил на МУНЧО
  МУНЧО
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Моля да обястите този цитат:
  "Дотогава те подават информация от независим орган, който измерва производството."

 31. 31 Профил на yanev_1961
  yanev_1961
  Рейтинг: 506 Неутрално

  А някой може ли да ми каже какво стана с безакцизния пропан бутан. Този от бутилките. Той трябваше да отпадне още преди няколко години но "странно" защо се забрави за това.

 32. 32 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ментор":
  Не е от сега. Просто журналистите сега са се сетили.
  Още преди месеци има спрени кораби/митнически складове на Лукойл за неизпълнение на задълженията по Наредба 3.

 33. 33 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Узаконяването на беззакония е основно политическо умение на маймуната от Банкя. Мишо Бирата жули без лиценз, Юлен окупират държавна собственост, Валю Златев произвежда без измервателни уреди - всичко това е лицето на режима.


  Не разбирам защо данъкоплатците трябва да плащаме заплати на 2000 души да ходят подир верисиите на Златев-Борисов. Правешкият чукундурин не си сложил измервателни уреди - ние ще плащаме. Откъде накъде? Благосклонната Тиква да плаща от собствения си джоб. Танов, вземи се обеси и ти бе, ченге полуграмотно.

 34. 34 Профил на Krassim
  Krassim
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Ползвам карта за 3% отстъпка за зареждане от бензиностанциите им. Миналата година с учудване разбрах, че важи само за плашане В БРОЙ.
  Как така като навсякъде в чужбина се борят за безкасови плащания, Лук-Ойл се бори да събира пари В БРОЙ.
  Изводите са единствени:Големите пари В БРОЙ се използват най-вече за сивата и черната икономика.


 35. 35 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  до Krassim:Мдаа и аз имам такава карта,но вече не я ползвам.По време на протестите за цената на горивото реших ,за себе си,да не зареждам вече от Лукойл.Интересно каква част от протестиралите тогава сега зареждат пак от Лукойл!!!!

 36. 36 Профил на Krassim
  Krassim
  Рейтинг: 243 Неутрално

  до yanne: Аз зареждам пропан-бутан. Всичкият (или поне 90%) пропан-бутан е производсто на Лук-Ойл , за това откъдето и да заредиш купуваш пак от Лук-Ойл(най-много да е с примеси((

 37. 37 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  "Митниците започват 24-часово наблюдение на складовете за горива"
  Б.Б. гледа.Да се чете Биг Брадър.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 38. 38 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Данъчните не трябва да излизат от Лукойл защото двата Лукойла са супер нагли. Ето защо. Добавка. Когато се говори за Лукойл трябва да се подразбира и двата Лукойла. Лукойл нефтохимик - завода и Лукойл България с шеф супер наглия наричаш сам себе си бизнесмен Валентин Златев.
  2007 - приходи - 9 424 милиона-печалба 137 милиона = 1.5%
  Нарастване на приходи спрямо 2006 5%.
  2008 - приходи 11 697 милиона-загуба 475 милиона = -4%
  Нарастване на приходи спрямо 2007 -!!!!!-24%/24%
  2009 - приходи 7 359 милиона-загуба 169 милиона = -2%
  Намаляване приходи спрямо 2008 37%
  2010 - приходи 8 814 милиона-загуба -115 милиона=-1%
  Нарастване на приходи спрямо 2009 20%

  Големия въпрос тук е защо, след като постоянно работят на загуба не го върнат на държаватаи да си гледат кефа???? Това разбира се е мнооого риторичен въпрос.

  Ето заради горните факти данъчните не трябва да излизат от тия двете супер нагли фирми...


  сократ1
 39. 39 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Данните са от в-к Капитал.

  сократ1
 40. 40 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 616 Любопитно

  ...Много ми е интересно , след тази информация кои политици първи ще атакуват Танов и ще му поискат оставката !??...Дано "Дневник " да реагират и да отразят това ..

 41. 41 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "rikardo":

  Чекай батенце да стане ясно какво ще "видят". После.. аз отдавна подозирам че някой гласи Танов за президент и този някой не е ББ
  Много го беха излъскали галеристите в публикуваните записи, та още тогава се зароди у мен съмнение дали записите са за да компрометират ЦЦ или за да лъснат Танов

 42. 42 Профил на rikardo
  rikardo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#41] от "gsb":Не ми се вярва бойко каза че кандидата за президент ще бъде изненада за сдс.Това което казваш е химера тоя няма визия за това ,някой те е заблудил.


 43. 43 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#42] от "rikardo":

  Не четеш! Пиша че този някой НЕ Е ББ!
  Не случайно споменах записите и кой ги публикува. И никой не ме е излъгал,това са си мои изводи. Най-вероятно наистина няма да е, но ще видим. Ситуацията със записите беше и си остана доста неясна, като че не се разбра кой какви мотиви имаше, кой какво направи и защо го направи и дали наистина има конфронтация м/у ЦЦ и Танов и Дянков и дали се разбраха.. и сега изведнъж преди изборите .. проверяваме Лукоил... да видим. Интересно е

 44. 44 Профил на rikardo
  rikardo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#43] от "gsb":Просто не мога да допусна че някой друг ще каже а не бойко за това не съм го прочел защото е невъзможно.Просто това асурдно като гледам как еднолично решава всичко виж какво стана във варна сега можеби и созопол.


 45. 45 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  А до сега къде са спали? Сега щели да почнат 24часа наблюдение. Смешници...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 46. 46 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Пореден удар по бесепедерастията...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 47. 47 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#44] от "rikardo":

  Боже човече безнадежден си. Кой стои зад Галерия?

 48. 48 Профил на rikardo
  rikardo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#47] от "gsb":Не съм чел галерия може да е тяхна измислица или на костов-убиеца на синята идея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK