Лични финанси: Застраховките спестяват притесненията за медицински грижи през ваканцията

Полиците "Помощ при пътуване" се сключват, ако ще ходите в чужбина, продукти има и за пътуване в България

Нуждата от медицински грижи по време на отпуската е последното, за което хората искат да се сещат, но доброто планиране няма как да мине без това. Все повече хора тръгват на път със застраховка – доста по-удобният вариант от европейска здравноосигурителна карта по няколко причини.


Първо – картата осигурява медицинска помощ само в заведения, които имат сключени договори с местната здравна каса. Освен това тя е за страните от ЕС, Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.


Друга важна разлика е, че медицинските застраховки за чужбина осигуряват плащането на разходите вместо вас, а не възстановяването им след това. Най-разпространената полица е "Помощ при пътуване с асистанс", която осигурява лечение при неотложна помощ до определения за това лимит.
Когато имате нужда от такава помощ, е достатъчно да се свържете с асистанс компанията на телефона, посочен в договора ви. Оттам ще ви насочат към най-близкото лечебно заведение, без значение дали то работи с местната държавна здравна каса.


"Застраховката покрива не само неотложно лечение, но също така медицинско транспортиране и спешно стоматологично лечение", обясни Ана Симеонова, директор "Директни продажби" в посредника "Брокер инс".


Тя обясни, че това влиза в основния пакет, а с допълнително покритие може да се добавят обезщетения в случай на трайна загуба на работоспособност заради инциденти по време на пътуването, транспортни разходи за завръщане в България, дневни пари за болничен престой.


Имайте предвид, че полицата може да не покрива съвсем дребни разноски до суми 10-20 евро. Цената на една полица се определя от максималната сума, която може да се изплати като обезщетение, от допълнителните покрития, както и от целта на пътуването – дали ще е само туристическо, работно или пък със спортна цел.


Някои от застрахователите разделят цените и според държавите, които се посещават, при други това не води до разлика в цените, каза Ана Симеонова. Примерни цени за пътуване в чужбина можете да видите в таблицата.


Освен ако не си вземате годишни застраховки – в случай че пътувате много често, цената ще зависи от броя дни, за които сключвате договора. Специалистите съветват винаги да купувате полици с 2-3 дни повече, отколкото планирате да е ваканцията, за да получите обезщетение и в случай че непредвидено удължите престоя си.


От "Брокер инс" посочиха, че са разработили специален пакет за пътуване "Ваканция", който включва комбинация от застраховки "Помощ при пътуване за България", "Туризъм в България" и защита на дома. Цената му е 29.99 лв. и може да бъде сключван с няколко застрахователни компании през "Брокер инс". Ако ще заложите само на пътуване в България, застраховката е малко по-различна от "Помощ при пътуване".


При българската няма асистанс компания и продуктите са на принципа на възстановяване на разходите – т.е. вие намирате сами лечебното заведение, вземате документ, че сте направили разноски, и след това го представяте пред застрахователя, който връща парите.


Другият вид са планинските застраховки – те са препоръчителни, ако залагате на преходи из планината, при които може да се наложи викане на спасители. Спасяването се плаща, а ако имате застраховка, тя ще покрие разходите за него.


Примерни цени за основно покритие
Европа, за 10 дни 
Семейство от 4 души25-50 лв. 
Индивидуално9-12 лв.
Останал свят, 7 дни 
Семейство от 4 души19-55 лв.
Индивидуално6-14 лв. 
Източник: "Брокер инс" 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на greco_jlt
    greco_jlt
    Рейтинг: 458 Разстроено

    Много туристи, потърсил медицинска помощ в българските курорти стават жертви на лекарски злоупотреби и надписване на медицински разходи за сметка на медицинските застраховки при пътуване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK