"Уникредит" премина успешно стрес теста на банките в ЕС

Италианската банкова група "Уникредит" е преминала успешно стрес теста на банките в ЕС, провеждан от Европейския банков орган (ЕБО), съобщиха от българското поделение на групата Уникредит Булбанк.


Резултатите от теста показват, че "Уникредит" покрива изискванията за капитал, поставени от европейските регулатори. Групата се ангажира да продължи да поддържа адекватни нива на капитал, посочват оттам.


Стрес тестовете се провеждат от ЕБО съвместно със съответните централни банки в отделните държави, ЕЦБ и Европейската комисия. Стрес тестът покрива двугодишен период – 2011-2012 г., и се основава на отчета към декември 2010 г.
"Уникредит" напълно се съгласява и подкрепя резултатите от проверката, която има за цел да увеличи прозрачността на европейската банкова система и да увери инвеститорите, че банките са в добро състояние", се казва в съобщението.


Резултатът на "Уникредит" от стрес теста показва, че при сбъдване на хипотезата за утежнен, но малко вероятен сценарий на негативни изменения през 2012 г. показателят за адекватност на първичния капитал (Core Tier 1) на банката би се променил до 6.7%. Изискването за успешно преминаване на теста е 5%. В края на 2010 г. адекватността на първичния капитал на групата е била 7.8%. Резултатите от стрес теста не представляват прогноза за финансовите резултати на "Уникредит", посочват оттам.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK