Пазарът на имоти се събужда

Сделките растат, цените продължават да падат макар и със забавени темповеПазарът на имоти показва раздвижване през първото полугодие на годината за първи път от началото на кризата - броят на сделките расте, а цените на имотите продължават да се понижават, но със значително забавени темпове. Това показват анализите на агенции за недвижими имоти.


Икономическият растеж в страната (около 3%), както и големият спад на цените на имотите от началото на кризата (над една трета) доведоха до нарастване на обема на покупко-продажбите, което е първи положителен сигнал за имотния пазар, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на "Българиан пропертис". За по-бързото възстановяване на пазара пречат безработицата, свитото потребление и замръзналите доходи, коментира Тихомир Цаков, управител на агенцията за имоти "Аристо".


Броят на сделките с имоти е нараснал с 27% през първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2010 г., показват данните на Агенцията по вписванията. Продажбите се увеличават в четирите най-големи града - София, Пловдив, Варна и Бургас (виж илюстрацията). Четири пъти е нараснала активността на пазара на имоти от най-слабия период на кризата - първото полугодие на 2009 г., посочи Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес".
Най-активни са пазарите в столицата и по Южното Черноморие, като продажбите в тези двата региона съставляват 40% от общия обем продажби в страната, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на "Българиан пропертис". Покупката на земеделски земи и изчистване на съсобственост между роднини и фирми заради въвеждане на ограничението за плащане в брой са сред основните причини за ръста на сделките с имоти, посочи Тихомир Цаков.


По-голямата активност доведе до нарастващ глад за нови двустайни жилища, интересът към които става все по-осезаем, отчита "Адрес". Процесът по изчистване на съществуващата наличност от готови и завършени апартаменти ново строителство е в ход и до края на 2013 г. ще приключи, прогнозират от "Бългериан пропертис".


Данните на НСИ показват, че броят на издадените разрешителни за строеж все още остава нисък на фона на годините отпреди кризата, което показва че предприемачите се страхуват да започнат нови проекти. "Първокачествените имоти се изчерпват, купуват се компромисни апартаменти и това е причината статистиката да отчита макар и леко понижение на цените", посочи Тихомир Цаков.


Спад от 5% на цените на продадените апартаменти в София на годишна база и 2.5% ръст спрямо предходното тримесечие, на базата на реално сключени сделки, показват данните на "Бългериан пропертис". Тези на "Адрес" показват стабилизиране на цените, като в София и Варна жилищата продължават да поевтиняват, докато в Пловдив и Бургас поскъпват спрямо края на миналата година (виж графиката).


Данните на НСИ за второто тримесечие на 2011 г. ще излязат в края на седмицата. За София средната продажна цена на жилищата е 850 евро/кв.м (според "Бългериан пропертис") и 707 евро/кв.м (според "Адрес"). Най-активен е пазарът в големите комплекси "Люлин", "Младост" и "Надежда", като продажбите там съставляват над 30% от всички купени апартаменти, показват данните на "Адрес".


Пазарът на жилища се движи основно от българския купувач, като сделките са в сегмента до 50 хил. евро, а клиентите с пари в брой са малко, единодушни са брокерите. Макар броят на ипотеките да е нараснал с 14.6% през първото полугодие на 2011 г. спрямо същия период на миналата година по данни на Агенцията по вписванията, като обем ръстът е минимален - около 2.6% към края на май на годишна база, сочи статистиката на БНБ.


Въпреки атрактивните промоционални оферти за ипотечни кредити банките все още остават предпазливи при отпускането на заеми, коментираха брокери. Няма облекчаване на условията, свързани с размера на финансирането, обезпечението на кредита, изискванията за самия доход, документите за доказването му и други. Това води до увеличаване на срока за одобрение на кредита, който вече достига 45 дни при средно месец по-рано, посочиха брокери.


Продавачите вече не са склонни да правят отстъпки така, както година по-рано, сочат още наблюденията на агенциите за имоти. Над една четвърт от продавачите не правят никаква отстъпка от офертната цена, а при 37% от сделките се е стигнало до намаление от 2000 до 5000 евро, сочи анализа на "Адрес".


Над 5000 евро по-малко от първоначално поисканата цена е постигнато при 15% от изповяданите сделки, като предимно това са големи и скъпи жилища, посочиха от "Адрес". Най-активни са купувачите от по-слабо засегнатите от кризата браншове като лекари, държавни чиновници, работещите в енергийния сектор.


Брокерите са предпазливи в краткосрочните си прогнози, като причината е икономическата несигурност в глобален мащаб, породена от ситуацията с държавните дългове в Европа и САЩ. По тези причини от "Бългериан пропертис" очакват годината да завърши с минимален спад на цените на жилищата от 2%. От "Адрес" са по-големи оптимисти и прогнозите им са цените да се задържат на сегашните си нива.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "глад за нови двустайни жилища" - гладът е в някой други глави!

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  закупуването при тези цени и особено с кредит е напълно губеща сделка поради простата причина , че имотът ще се откупи за не по-малко от 35-40 години без да смятаме парите за обзавеждане и поддръжка във времето .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 606 Любопитно

  Дали ще доживеем да арестуват някой журналист и у нас за умишлено дезинформиране?

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 4. 4 Профил на МУНЧО
  МУНЧО
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#3] от "scorpi_4404":

  Присъединявам се, но не вярвам. Когато някоя фирма направи закононарушение, по ТВ не казват името. А само за дезинформация само.......

 5. 5 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Иска им се на керите да се събужда пазара на имоти. Черноморието е пълно със сгради заобиколени от калища , предлагащи апартаменти по 500-550е/кв. , стоящи празни. Големите градове също са задръстени с новопостроени сгради които нито се отдават под наем ( ненормални цени за наем им се искат ) , нито се продават защото "предприемачите" търсят от продажбата на едно апартаментче да изкарат за година лентяйски живот. Та нека брокерите сънуват субъждането на пазара докато те са в момента на мечтите.

 6. 6 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Весело

  Сън сънувам на нотариус да ида, имот да прехвърля, комисиоН да взема, мале!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 7. 7 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Бул шиит е цялата статия.Гладна кокошка просо сънува.

 8. 8 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#1:"Oven"]"глад за нови двустайни жилища" - гладът е в някой други глави![/quote]
  --------------
  прав си , глад има в нечии глави за жилища по 200 Е/кв ..имаше такива в Ботунец , но и те свършиха ,
  иначе в София останаха само по 800 Е/кв......или на хотел Горска поляна

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 9. 9 Профил на Д.Станев
  Д.Станев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това е поредният опит... Преди една седмица пак имаше подобна статия... Даже не си струва да се коментира, понеже целта е ясна.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Напълно съм съгласен ! Масово чета опити да "събудят" пазара на имотите за да могат балъците да купят с кредити губещите строежи на олигарсите.
  Жалката истина е ,че 90% от имотите са или панелки без стойност или не достроени жилища които никога няма да видят акт 16 в квартали който ще тънат в кал още дълго време.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 534 Весело

  Дали пазарът се събужда не е сигурно (меко казано). Сигурното е обаче, че Лилито захлебва сериозно, щото напоследък рязко се увеличи честотота на статиите, с които упорито ни зомбира как пазарът се събужда
  Лили, пък да вземеш вече да слагаш "платена публикация" под материалите си, а? К'о шъ каиш? Щот' вече стана бая очевидно, да ти кажа под секрет

 12. 12 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Брей..от цялата статия и едно вярно нещо открих..че купуват само държавни чиновници, лекари...тоест тези дето най-много мрънкат, че им били малки заплатите..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Стани, стани имот балкански,
  от сън дълбок се събуди!

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Весело

  Защо не вземат да извадят покупките на руснаците /които здраво завладяват Черноморието/ и тогава да говорят какво се съживява и защо?

 15. 15 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 541 Весело

  Споко - не се е събудил ! Обръща се на другата страна !

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 16. 16 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Такова животно като "средна цена" няма, поне за София. Това май за трети път го коментирам в Дневник. Зависи от района, от строителството, инфраструктурата. В определени райони ново строителство под 1200 евро няма, в други наистина има за 700 евро.

 17. 17 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 480 Весело

  абе що се шашкате ако сичко е лъжа ??

  щото знаете,че щом се пише - ши стени , така казват в нашия катун

  айди , лека нощ , макар че нощите ви вече стават ТЕЖКИ - трудно се спи като знаиш чи губиш пари

 18. 18 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Тука май само мъже коментират. А жена ви като каже, че иска жилище, какво ще правите? Ще търсите и ще купите, предполагам, мое мнение. И всичкото дето е писано и сте писали за имотите които падат или се качват няма да струва и 5 стотинки.

  забавление и приключение
 19. 19 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Пазара на имоти се "събужда" благодарение на руските купувачи по Черноморието , което е естествено за този период от време (май-юни) и това много добре го знаят от тези две агенции и искат да се "събуди " някой наш шаран и да купи някой имот........ !!!
  Кризата се задълбочава и в момента има имоти в София по 200 евро м2 в Обеля , по 320 в Овча купел , по 400 евро в Надежда ..........а имотите още не са ударили дъното и ще видим и цени и по 150 евро за м 2 в София !!!!!!!!!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Весело

  До коментар [#19] от "USSR":

  Един вестник беше писал, че 200 000 руски граждани имали имоти у нас!?

 21. 21 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 959 Неутрално

  "Първокачествените имоти се изчерпват, купуват се компромисни апартаменти и това е причината статистиката да отчита макар и леко понижение на цените", посочи Тихомир Цаков."

  Тоя е голям майтапчия!Къде ги видя тия първокачествени имоти бе?Ако на новите кооперации му се вика първо качество,да му имам критериите на Цаков.То и фамилията му такава,явно обича да цака.

  От "Адрес" са по-големи оптимисти и прогнозите им са цените да се задържат на сегашните си нива."
  Къде е границата на оптимизма и мерака да правиш хората на глупаци?С тези неща граничи и територията на алчните глупци също.Та да внимават с бодрия си оптимизъм.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 22. 22 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 534 Весело

  До коментар [#18] от "troika":

  Оооо, моята ми казва и то повече от веднъж и е права, щото сме 4 души в 2-стаен ама поне си е наш

 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Пазара се събужда наистина.
  Има много сделки с имоти, предимно продажби от хора окончателно решили да емигрират.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 24. 24 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  баси, как може за 3 дни да има 3 статии, а само днес - две, за едно и също - как пазарът на имоти, видите ли, се бил събуждал или пък се бил раздвижвал.
  И за най-глупавия е ясно, че цените на имотите ще падат още дълго и значително. Тези, които в момента могат да си позволят да купят, са много малко. И броят им се увеличава много бавно. От друга страна, необитаемите апартаменти са огромно количество. Отделно, на пазара излизат все повече имоти, купени с кредит, който не може да се обслужва.
  Откъде тогава идват събужданията и раздвижванията? Ясно е, че единствено от мокрите сънища на тия, които продават.
  Т.е. това са статии, които са буквално измамнически.

 25. 25 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Аааа, споко. Пазара няколко пъти ще се "събужда" докато достигне дъното, а то е още далече.

 26. 26 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Аз мога да разбера един кандидат-купуваяч, че иска да купи за по-евтино, ама както някой е споменал по-горе за 200 евро/кв.м. заповядайте в Ботунец. За хората извън София, на които това име не им говори нищо, ще поясня, че Ботунец е едно от гетата на София. Квартал, намиращ се до сами оградата на "Кремиковци" и приютил мангалите от цяла България, дошли да бъхтат в комбината и да станат софиянци. Това е сбор от незнайно колко панелки, изсрани насред полето... и толкова. Няма нищо друго. Даже прозорци по стълбищата няма. Та, който иска жилище за 200 евро квадрата да се насочи натам. Дори не съм убеден, че и там ще струва толкова.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 27. 27 Профил на Тъпа модераторска путка от Дневник
  Тъпа модераторска путка от Дневник
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Обслужващия персонал на новия елит си търси пчелни килийки.

 28. 28 Профил на p_i_f_54
  p_i_f_54
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Пазарът на имоти показва раздвижване през първото полугодие на годината за първи път от началото на кризата - броят на сделките расте, а цените на имотите продължават да се понижават, но със значително забавени темпове. Това показват анализите на агенции за недвижими имоти." - Това клише вече е досадно.

 29. 29 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#3] от "scorpi_4404":

  Тя Лили отдавна е известна с "уместните" си изказвания. Съмнавям се да ги прави алтруистично! Поне аз не бих говорел глупости пред цяла българия за без пари!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 30. 30 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Лили, защо не напишете една по-друга статия?
  За тъпотата и животинщината на т. нар. "инвеститори", неспособни да си направят една най-елементарна прогноза, или бинес план кой ще им изкупи това невероятно по размерите си ново строителство? Кой ги излъга, че половин България ще се пресели в София и Варна, че и веднага ще вземат кредити за да изкупят всичко? Кой ги излъга тези милиционерски мозъци, че икономиката на една страна може да се крепи единствено на строителство на имоти, и на нищо друго? На тези полуживотни никой ли не им каза, че в Европа хората живеят в индивидуални къщи, или строителството бе предназначено от хората, израснали в комуналки?
  Оставете ги тези поръчкови статии, напишете нещо друго, защото същите говеда продължават да осират страната ни!

 31. 31 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 546 Весело

  Да бе да! Поредният напън да се продаде нещо покрай студентите през септември. Надали обаче има някой толкова луд, освен див провинциалист със заветна мечта да направи отрочето софиянец, който да набута 60+ хиляди евра, че отгоре на всичко и с кредитче с 15 процента лихва.

 32. 32 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Цецо пак е почнал да купува...

 33. 33 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1380 Любопитно

  Това от раздел "Платени съобщения" ли е?
  Стига глупости!
  Пазарът ще се раздвижи, когато банките и съдия изпълнителите започнат да продават имотите на по-ниски цени.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 34. 34 Профил на jebidiah
  jebidiah
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Държавата час по-скоро трябва да помисли какво още може да се закрие в малките градове и какви дейности да прехвърли в столицата. Само едно допълнително преселение на хора към София може да даде тласък на имотния и ипотечния пазар в условията на демографска катастрофа. От там ще се раздвижи и търговията с яхти, джипове и лимузини. Всичко ще се раздвижи. Само още нови столичани трябват.
  Освен това ще се вдигнат и приходите от местни данъци и такси. Повече приходи за общината. От къде да го погледнеш - келепира е голям.

 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#34] от "jebidiah":

  За да се върне пазара в "реални граници" трябва да се внесат спешно емигранти от южна Азия и северна Африка. Примерно 5-6 милиона.
  Тенденциите са дребния бизнес да фалира на 80% до началото на другата година което ще доведе до траен глад и съкращения при държавните чиновници.
  Дори и Бойко знае ,че един арабски дюнер може да храни 10 данъчни , 20 РИОКОЗ ,5 ДВСК, 10 от Главна инспекция по труда + 5 "Инспекция по труда" ..като сметнем и трудова медицина , столичен инспекторат и полицията всеки дюнер може да храни 200-300 чиновници . За това вносът на хора от Азия и Африка е абсолютно необходим!
  Също така ще започне и нов бум на строителство на джамии което ще нахрани изгладнелите ДНСК и кметовете .Бетоновите възли пак ще заработят на пълна мощност и ще започнат да се търсят отново парцели ...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#22] от "iron_cross":
  Е да де, това имах предвид, независимо от всичко някой хора искат да си имат собствено място за живеене, дори с ипотека, независимо от цената.

  забавление и приключение
 37. 37 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 606 Любопитно

  До коментар [#29] от "Black Dragon":

  Уви,напълно си прав...още едно жалко подобие на човек ( тя е жена де ) в милата ни родина...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 38. 38 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 960 Неутрално

  колко платиха Адрес и БУргар проперти за глупавата публикация?

 39. 39 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#21] от "sandman":

  Всичко с под 3 криви стени на стая, под две колони през средата, и височина над 2.30 по стандартите на агенциите явно минава за "първокласно"

 40. 40 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 534 Весело

  До коментар [#30] от "shumkar":

  Ти пък какво надаваш глас от землянката, а? Да не са свършили питите кашкавал, дето ги задигнахте от близката мандра наскоро?
  Майтапът настрана, въпросите ти са много удачни, макар и много риторични, с една корекция - във Варна като прилична туристическа дестинация има потенциал за сериозно търсене стига да има качество.

 41. 41 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Напълно съм съгласен с авторката. Пазарът на имоти се събужда дори прегрява и ето поредното доказателство. Преди седмица Доналд Тръмп е бил на посещение в Младост 2 с неустомото желание да си купи двустаен маломерен апартамент. След като е разбрал от компетентен брокер ,че не може да си го позволи се е разплакал безутешно и се е наложило да бъде закаран в близкото РПУ за "успокояване". За разлика от него Мик Джагър се е оказал по-голям късметлия. Той вече е горд собственик на гарсониера в Обеля купена със супер изгоден кредит от Първа Инвестиционна Банка с лихва само от 17 %. По този повод Джагър ще изнесе благотворителен концерт в Банско в чест на банката и ще изпее на ушенце на Цеко Минев любимата му песен: I can get no satisfaction.

 42. 42 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1499 Весело

  папапапапапапапапапапапапапапа...

  Апокалипсисът апокалиптичен
 43. 43 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ама и на "Дневник" да се чуди човек. Как може да ни занимават с "анализите на агенциите". Те какви са тези агенции, някакви независими изследователи на пазара ли!?!?
  Много ясно че дрънкат глупости, и честно казано се съмнявам, че не ви се плаща, за да правите "грешката" да публикувате тези простотии.
  Анализ се прави на брой извършени сделки от брой предлагане, като се има предвид цената на която е извършена сделката, а не търсените/желаните цени от продавач и купувач.

 44. 44 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Весело

  Много интересно. Това е малко като квартално магазинче за млечни продукти да пише статии и да вади статистики за млечната индустрия в България.

  То само като видиш от агенция до агенция какви са им разликите в стъкмистиките и ти става ясно, че на кафе да гледаш, по-реална картина ще получиш.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 45. 45 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 434 Гневно

  Икономиката ни трябва да се промени към устойчив растеж базиран на индустриално развитие, ефективност и конкурентоспособност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK