Moody's предложи САЩ да премахнат тавана на външния си дълг

Moody's предложи САЩ да премахнат тавана на външния си дълг

© ReutersРейтинговата агенция Moody's предложи Конгресът на САЩ да премахне тавана на външния дълг на страната, съобщава Reuters. Миналата седмица от агенцията поставиха рейтинга на страната под наблюдение, след като разгорещените дебати между републиканците и демократите в камарата на представителите не доведоха до взимане на решение.


Таванът на дълга е 14.3 трлн. долара, а крайният срок за увеличаването му, определен от Министерството на финансите, е 2 август. Ако това не се случи, САЩ няма да могат да изплатят задълженията си с падеж на 4 август. Това ще доведе до повишаване на цените на заемните средства и вероятно понижаване на кредитния рейтинг, съобщава Bloomberg.


От Moody's обявиха, че винаги са считали риска от фалит по задълженията на САЩ за изключително нисък, но необходимостта от вдигане на тавана на външния дълг създава "периодични несигурности". "Ние бихме намалили оценката си за риска от фалит, ако правителството промени начина, по който се управлява, дългът или отстрани тези несигурности", каза Стивън Хес, анализатор в агенцията, цитиран от Reuters. От рейтинговия оценител заявиха, че таванът на външния дълг на САЩ не е изпълнил своята задача, заложена в конституцията, тъй като правителството продължава да трупа дълг.
Миналата седмица в изказванията си пред Конгреса и Сената председателят на Федералния резерв Бен Бернанке обяви, че запазването на платежоспособността на страната трябва да бъде приоритет. Подобни изказвания направиха и представители на китайското правителство, което е един от големите притежатели на американски външен дълг. Същевременно освен Мoody's и втора от трите големи рейтингови агенции – S&P, постави рейтинга на САЩ под наблюдение. Така натискът върху законодателите да достигнат до решение до края на тази седмица се увеличава.


Група сенатори републиканци в момента продължават да работят по идеята на колегата си Мич Макконъл. Миналата седмица той предложи правото за вдигане на дълга да бъде дадено на президента Обама. Първоначално идеята бе критикувана и от двете страни в дебата заради липсващото в нея решение на проблема с дефицита. Очаква се идеята да бъде преработена, като към нея ще бъдат прибавени предложения за бюджетни съкращения, съобщава Bloomberg. Планът вероятно ще бъде обсъден в Сената по-късно тази седмица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Рейтинговите агенции стават все по-дръзки. Първо ги разкритикува еврокомисар Рединг, сега пък предлагат дълга на САЩ да няма таван.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Един вид пускайте пак печатницата ...

  Мудис се взеха много несериозно, след като се опитват да казват на Конгреса на САЩ, какви решения да взима.

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  На мен все пак ми е чудно - откъде се намират пари за постоянно набиране на този дълг? Все пак тук не говорим за нашите мащаби, където се пускат облигации за няколко десетки милиона, а за трилиони. Нали все пак някой трябва да има да даде тези пари, пък макар и виртуални? Китай има излишъци, но пак те се броят в милиарди, макар и много, и надали ще ги вложи всички в американски облигации.

 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  Предложи или предположи?

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Да да. Въобще да го махнат, като концепция, без таван на дъгла най-добре. Поколенията да му мислят.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 6. 6 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#3] от "ugi":

  Истината е , че банкерите държат нещата под контрол , ако решат просто ще свалят рейтинга набързо както с Гърция и САЩ ще се срине тъй като заемите ще станат с все по-големи лихви . Но за момента банкерчетата смятат ,че САЩ може да обслужва заемите си , тоест им е полезен и си го държат .

 7. 7 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 551 Весело

  Попитали Радио Ереван какво ще стане, ако ЕС не удържи затъващите държави. Ние не знаем, отвърнало радиото, но питайте в печатницата.

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 8. 8 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Идеята съдържа доста сходни елементи с тази за нулиране на дълга.
  Практично и иновационно.

  Питам се,
  дали не бихме могли да обсъдим подобен вариант и с моята банка-кредитор ? ...

 9. 9 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#3] от "ugi":
  Китайските банки и инвестиционни фондове от повече от една година НЕ купуват американски ДЦК и не ги приемат като обезпечение, има забрана от тяхната централна банка.
  На практика, без много шум се променя китайския златно-валутен резерв /оценен на повече от три трилиона долара/ в полза на златото и други финансови инструменти и валути...)
  Промяната на правилото за "дългов таван" приет още в 1917 г. е свързано и с правилата за функциониране на ФЕД. Очевидно се задават доста драматични промени, които са и доста позакъснели...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2904 Разстроено

  "...предложи Конгресът на САЩ да премахне тавана на външния дълг на страната..." - ами след като се "поотказаха" от космическата програма за Ю Ес Ей всякакъв ТАВАН вече ще е малък...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Ако премахмането на тавана в краткосрочен план е по-малкото зло, то трябва да се помисли все пак и за намаляване на американските задължения. Макар, че в момента няма лесно решение. Има решение, но то е намаляване на разходите.
  Все пак основният проблем на САЩ е в това, че намалява американският дял в световния БВП. В момента е прието, че е около 20%, но не се знае дали са реални. Прекалено голяма част от американските активи са непроизводствени. Активите в азиатските страни са преобладаващо производствени.

  Миша
 12. 12 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#3] от "ugi":


  [quote#3:"ugi"]На мен все пак ми е чудно - откъде се намират пари за постоянно набиране на този дълг?[/quote]
  От Федерален резерв.
  Tъй като Резервът е чaстна сoбственост, той предoставя на щатскoто правителствo доларoви банкнoти срещу гoдишна лихва.

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  До коментар [#3] от "ugi":

  Според мен количеството напечатани пари се регулира от инфлацията. Долара засега няма такъв проблем. Как да определиш каква добавена стойност създаваш ежегодно, за да знаеш колко да напечаташ? Или как да предположиш коя държава ще реши да си сложи резервите в долари? Това си е пазар, печатиш според търсенето. Най-общо. Това е моето скромно обяснение.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Става все по-интересно.
  Тъкмо се питах кога Муудис и Фич ще реагират на проблемите с дълга в САЩ.
  Това изявление ми звучи като изнудване "Или махнете тавана, или понижаваме рейтинга".
  Значи ако си махнат тавана, САЩ продължават смело напред с дълговете, а Муудис държи рейтинга висок, сякаш това е много перспективно !?

 15. 16 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  След САЩ и потоп .....

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 16. 17 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 388 Неутрално

  За кокошка (Европа) няма прошка, за милиони (Америка) няма закони

 17. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#14] от "samir":

  Именно това е.

 18. 19 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 714 Весело

  "Ако това не се случи, САЩ няма да могат да изплатят задълженията си с падеж на 4 август." - това просто не е вярно. Ако се прегледат отчетите на ФЕД ще стане ясно, че те биха могли да си плащат задълженията без никакъв проблем. Друг е въпросът с каква цел се прави цялата тая паника последните месеци.

  а за Мудис- първо, както казаха, много на сериозно са се взели да казват на Конгреса какво да правят, още повече че най-големите идиоти на Уол Стр. отиват да работят в рейтинговите агенции.

 19. 20 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  Премахването на "тавана" ще е съизмеримо с премахването на "златния стандарт".
  Форумния спец Иван Митев пише в момента трактат по въпроса и до довечера ще го постне, предполагам.
  Да "премахнеш тавана" е все едно зависим на морфин да го пуснеш във фабриката за дрога.

  До коментар [#3] от "ugi":
  Парите, естествено идват от печатницата. Стойността на долара се крепеше на световната инфлация, защото гущера беше основна резервна валута и всички на планетата предпочитаха да си спестяват долари за черни дни.
  По този начин колкото и да напечатеха, на практика на другия край на света се потяха да ги заработват.
  Откакто долара вече не е световна резервна валута (златото също върши работа, но е неудобно за търговията) няма кой да поема толкова каймета и положението става натопорчено.

 20. 21 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#20] от "k_":

  Ще развъртят сопата, един вид. А, момент, вече са я развъртяли - това Афганистан, Ирак, а отскоро и Либия... Направили са си сметката, просто няма кой да ги барне - ще си печатат до посиране.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 21. 22 Профил на unreal
  unreal
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#12:"ruzu"]До коментар [#3] от "ugi":

  На мен все пак ми е чудно - откъде се намират пари за постоянно набиране на този дълг?- цитат на коментар от “ugi”

  От Федерален резерв.
  Tъй като Резервът е чaстна сoбственост, той предoставя на щатскoто правителствo доларoви банкнoти срещу гoдишна лихва. [/quote]

  Зарежи глупостите тиражирани в Цайтгейст. Нещата изобщо не стоят така!

  Това, че ФЕД печатат доларите е най-голямата заблуда! Парите в сащ се печатят от УС Минтс, които са под контрола на Трежъри Дипартмънта, а ръководството на Трежъри Дипартмънта се избира от президента и няма нищо общо с федеръл ризърв. Ако не вярваш, вземи една доларова банкнота и ще видиш, че там стоят подписите на УС трежърър и на Секретъри ъф трежъри, а не на Федеръл ризърв!

  ФЕД контролират лихвата и частично обръщението на парите чрез бондове, но те не печатят! Te имаt достъп до всички банки - понеже ги финансират, чрез дискаут уиндоу и рапортуват на Трежъри Дипартмънта - дали трябва да се печатат повече, да не се ли печатат или да бъдат извадени от системата пари. От там вече, Трежъри Дипартмънта решава дали да послуша ФЕД или не!

  Относно дълга, да - САЩ трупат дълг, но към кой? Към китай и япония, които са главните вносители на стоки в САЩ! с други думи дълга и търговския дефицит на САЩ е към тези страни. оттам Япония и Китай трупат излишъци в търговския обмен и какво правят? Изкупуват УС трежърис и така кръга се затваря.

 22. 23 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#20] от "k_":
  Абсолютно прав си, но каквото и да се случи, а трябва нещо да се случи, ще е доста травматизиращо за финансовите пазари, вярно някой спекуланти ще спечелят много, но повечето им събратя ще вият на умряло....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 23. 24 Профил на unreal
  unreal
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#19:"concept"]Друг е въпросът с каква цел се прави цялата тая паника последните месеци.[/quote]
  Битката е за евтина валута! На който му е по-евтина валутата износа ще му върви! Щатите си играят игричките само и само долара да е евтин докато си изчистят дефицитите, а сега понеже историята с Гърция като поевтини малко еврото и намериха пак начин да подплашат стадото!

 24. 25 Профил на ivanina
  ivanina
  Рейтинг: 388 Неутрално


  Ха така - както през 1971 година премахнаха златното покритие на долара!

  И печатницата продължава да печата долари.

 25. 26 Профил на ivanina
  ivanina
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#22:"unreal"]Това, че ФЕД печатат доларите е най-голямата заблуда! Парите в сащ се печатят от УС Минтс, [/quote]

  Разбрал си ти ама на криво.какво пи6е на долара ... Bill of ..???

 26. 27 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#25] от "xrisi":
  И затова днес има любопитна новина "Златото за пръв път мина $1600"...
  Някой да има предположения защо ???

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 27. 28 Профил на ivanina
  ivanina
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#27:"appen13"]Някой да има предположения защо[/quote]

  Ами защото хората вече не вярват много на долара и еврото и си търсят по-сигурна форма на инвестиция-задоволява ли те отговора?

 28. 29 Профил на unreal
  unreal
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#25:"xrisi"]
  Ха така - както през 1971 година премахнаха златното покритие на долара! [/quote]
  Т'ва па е най-голямата глупост! Сякаш всички в света печатат толкова от собствената си валута, колкото идентична наличност в доларови резерви имат.... хахаха

 29. 30 Профил на unreal
  unreal
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#25:"xrisi"]И печатницата продължава да печата долари. [/quote]
  Поредната глупост! За да трупаш дълг не значи да печаташ! Финансира те този, който ти купува облигациите /в случая азиатците/, а ти се задължаваш да му върнеш парите с лихва. Той за какво Обама беше преди месеци в Китай - да ги убеждава да продължат да купуват техните олигации!

 30. 31 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#28] от "xrisi":
  Напълно и вероятно е най-близо до истината +++++

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 31. 32 Профил на ivanina
  ivanina
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#29:"unreal"]Сякаш всички в света печатат толкова от собствената си валута, колкото идентична наличност в доларови резерви имат.... хахаха[/quote]
  Поне усещаш ли каква глупости ти самия си написал?

 32. 33 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#30] от "unreal":
  От чисто счетоводна гледна точка си е така, никой не оспорва !
  Но в цялата тази ситуация има и политика, геополитически планове и интереси и т.н.
  А дали е успял да ги убеди ?

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 33. 34 Профил на unreal
  unreal
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#32:"xrisi"]Поне усещаш ли каква глупости ти самия си написал? [/quote]
  Глупостите ги пишеш ТИ (и другия по-горе пак със златните напъни)!

  Докато златния стандарт беше в сила - всички печатаха толкова, колкото златните им резерви позволяват! Единствения вариант като пишете, че махането на тавана на дълга на САЩ било равносилно на махането на зл. стандарт е ако всички печатаха само срещу наличното си доларово покритие! А то НЕ е така! Затова и ви казвам, че пишете глупости, но явно си нямате никаква представа от икономика.

  Не виждам смисъл да си губя времето. Давайте смело в същия дух... конспирации, златни стандарти... дрън-дрън.

 34. 35 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Направо невероятно. Значи да може да се харчи безконтролно и до безкрайност не е проблем, но "периодичните несигурности" са голям проблем. Единствено дебил може да разсъждава по такъв начин.

  т.нар. рейтингови агенции е крайно време да се обуздаят. Или просто да ги затворят, като примерно им спретнат процесчета за умишлено дезинформиране преди кризата. Подобни съмнителни образувания, които не са произвели и един кламер, е абсурдно да имат такова влияние върху икономиката.

 35. 36 Профил на ivanina
  ivanina
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#34:"unreal"]но явно си нямате никаква представа от икономика. [/quote]

  Е малко по-вече имаме де.

 36. 37 Профил на unreal
  unreal
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#27:"appen13"]И затова днес има любопитна новина "Златото за пръв път мина $1600"...[/quote]
  Знаеш ли как играчите правят пари? Говоря за истински играчи от световен мащаб, не от рода на набуталите се в бг-борсата всякакви случайни елементи и помислили се за инвеститори. Става дума за мултимилионери, притежаващи медии и т.н. ... хора като Блумбърг напр.

  Първо се изкупува нещо (без значение какво - долари, злато, суровини... все тая) след което за да го продадеш по-скъпо ти е нужна паника. Имаш си медии, а стадото лесно кълве... напоследък дори на гола кукичка. И почваш да всяваш паника!!! В момента златото е най-големия балон, който такъв трясък го чака... Ето ти графика за последните 300 год. И сам можеш да видиш средно как се е движило и къде е в момента: http://i56.tinypic.com/1498k5j.jpg

 37. 38 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 714 Неутрално

  златният стандарт е напълно безмислено нещо към сегащните условия и изобщо в условията на бързо нарастващо световно стопанство сравнено със залежите на злато.

  Не се прави за евтин долар, а се прави за да може да се печата повече, за да може тези сделки да минат през определени банки, за да може еди кой си да му стане хубаво. В крайна сметка става въпрос за много много пари...

 38. 39 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#37] от "unreal":
  Съгласен съм със схемата ти, по принцип си прав, но винаги има едно голямо НО...
  Както мъдро е отбелязал Насим Талеб за подобни схеми / знаеш много добре кой е/-"Реалният живот е по-опасен от игра на руска рулетка" ....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 39. 40 Профил на unreal
  unreal
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#38:"concept"]златният стандарт е напълно безмислено нещо към сегащните условия и изобщо в условията на бързо нарастващо световно стопанство[/quote]
  Ако златния стандарт беше още в сила, ръстове от порядъка на 6-7-8% на световната икономика /да не говорим за държави с >10%/ никога нямаше да видим. По простата причина че ръста става само с ПАРИ!

  А ако вържеш печатането на пари за златото... добива на злато е абсолютно недостатъчен - средно по 2.5 метрични тона/годишно. По данни на “Голд фийлдс минерал сървисиз” световния добив на злато през 1990 г. е бил 2133 т., 1995 г. 2274 т., а през 2000 г. - 2568 т.

 40. 41 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  До коментар [#22] от "unreal":

  А как според вас определят колко точно долари да напечатат?

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 42 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Таванът е последното препятствие пред безотговорното и безконтролно харчене на обществени средства.

 42. 43 Профил на ivanina
  ivanina
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#40:"unreal"]Ако златния стандарт беше още в сила, ръстове от порядъка на 6-7-8% на световната икономика /да не говорим за държави с >10%/ никога нямаше да видим. По простата причина че ръста става само с ПАРИ! [/quote]


  Ох боже -даже не знаеш,че парите са само средство за отчитане на ръста.Но проблема ти е,че не знаеш какво е ръст и в какво се изразява.

 43. 44 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  До коментар [#43] от "xrisi":

  Изобщо не им е само това функцията естествено. Най просто казано, ако имаше златно покритие, то нямаше /като тонове/ да покрие необходимостта от средства за размяна. При условие,че има достатъчно добри пазарни механизми за оценка на покупателната способност на валутите за какво е златното покритие?

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 45 Профил на unreal
  unreal
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#41:"a.nice"]А как според вас определят колко точно долари да напечатат?[/quote]
  Всяка държава сама определя паричната си политика... Понеже в краткосрочен план инфлация и безработица са обратнопропорционално свързани, някой може да реши да вдигне процента инфлация временно, за да тушира безработицата... После вече да изтегли излишната маса пари. Ако някой се интересува от паричните агрегати М1, М2 (М3 преди няколко години го покриха и вече официално не публикуват данни за него, големи са мр****ци) - данните ги има на сайта на ФЕД: http://www.federalreserve.gov/releases/h6/current/.

 45. 46 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  Ако някой не си спомня подробности за тези агрегати /като мен/, предлагам следната информация:
  http://www.statii.info/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8.html

  Любовта ще спаси света!!!
 46. 47 Профил на ivanina
  ivanina
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#44:"a.nice"]Изобщо не им е само това функцията естествено. Най просто казано, ако имаше златно покритие, то нямаше /като тонове/ да покрие необходимостта от средства за размяна[/quote]

  Не ги разбираш ти тия работи-не се сърди.Съгласен съм,че нямаше да има досаттъчно злато да покрие дериватите(ако знаеш какво е това де).Но и девриватите не са реално богатство.

 47. 48 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 388 Неутрално  [quote#41:"a.nice"]А как според вас определят колко точно долари да напечатат? [/quote]

  ? ?

 48. 49 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  Доста интересна дискусия, но... парично-финансовите и изобщо икономическите отношения и процеси трудно се анализират само и единствено на база математически модели и схеми. Просто те са много по-сложни и включват такива величини като вътрешна и външна политика, социални отношения, геополитически планове и интереси, природни катаклизми и техногенни катастрофи, модни теории от всякакъв вид, т.е. неща, които просто няма как да се калкулират, не могат и да се предвидят, а най-често те са определящите....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 49. 50 Профил на unreal
  unreal
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#47] от "xrisi":
  А ти с деВриватите наясно ли си?
  Да не е колкото със зл. стандарт!
  Ако печатниците, които както гледам си въобразявате, че не спират да печатат - тогава нямаше да го има настоящия дисбаланс и политиката на куонтатив ийзинг! http://www.gamingthemarket.com/wp-content/uploads/2010/05/Derivative-bomb.gif
  Така вижда ли се по-добре недостига на хартиени пари? Точно затова падат цените на активите /и производните им - дериватите/ - защото срещу тях няма достатъчно пари!

 50. 51 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  До коментар [#47] от "xrisi":

  Тук не сме за да се мерим кой колко знае, а да споделяме информация.
  Проблема с тавана на дълга се свежда, точно до това на което наблягам, парите в обръщение. А проблема с дериватите се контролира, докато резервите, за които писах преди един час не могат.

  Любовта ще спаси света!!!
 51. 52 Профил на ivanina
  ivanina
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#51:"a.nice"]Тук не сме за да се мерим кой колко знае, а да споделяме информация. [/quote]

  И как ще обменяш информация за неща ,които не ги разбираш?
  Или казваш да се намираме на приказки и да се правим на велики ?!

 52. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  До коментар [#52] от "xrisi":

  За да се позамислиш, ще ти предложа следната поправка на отговора ти за цената на златото.: чрез цената на златото може да се изчисли колко точно е загубата от инфлация.
  Ако искаш да спорим ме обори и спри да обясняваш кой, колко знае.

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 54 Профил на ivanina
  ivanina
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#53:"a.nice"]чрез цената на златото може да се изчисли колко точно е загубата от инфлация. [/quote]


  Смешки !

 54. 55 Профил на ivanina
  ivanina
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#53:"a.nice"]Ако искаш да спорим ме обори и спри да обясняваш кой, колко знае[/quote]

  Ами не си струва изхабеното време.

 55. 56 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  "Невидимите" диригенти на пазара започнаха да се обозначават.

  Yet another blue planet.
 56. 57 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#44:"a.nice"]Най просто казано, ако имаше златно покритие, то нямаше /като тонове/ да покрие необходимостта от средства за размяна. При условие,че има достатъчно добри пазарни механизми за оценка на покупателната способност на валутите за какво е златното покритие? [/quote]

  [quote#40:"unreal"]Ако златния стандарт беше още в сила, ръстове от порядъка на 6-7-8% на световната икономика /да не говорим за държави с >10%/ никога нямаше да видим. По простата причина че ръста става само с ПАРИ!
  [/quote]

  Проблемът обаче в случая не е в златните пари а в растежа от 6-7-8-10%. Такъв се постига само с голямо наливане на пари, водещо до глеми диспропорции и надуване на балони. Опростено казано като имаш много и лсни пари не мислиш много дали ги инвестираш добре. Та затова страните дето имаха най-голям растеж преди кризата преживяха най-голямото приземяване по корем. (Опасявам се че това предстои и на Китай, което би било ужасно за целия свят). Но това не значи, че при златни пари не може да има растеж и иновации! Най-големия икономически бум в историята на човечеството - индустриалната революция - става в ситуация на златни пари. (Иконмическото чудо след края на ВСВ също макар и в ситуацията на малко изкривената бретън-вуудска система). Днес просто имаме по-голяма амплитуда на икономическия цикъл, което не е непременно нещо хубаво.
  Та какъв е проблема. Все пак парите като такива са единствено измерител на стойността на продукти или усуги, създадени за да олесняват обмена им.
  Проблемът днес е класически проблем на планова икономика - само че не в областта на реалната икономика а на монетарната политика. Едни господа експерти в централните банки сядат и решават дали икономиката има нужда от повече или по-малко пари. При все че никой от тях не може да схване какво точно става в тази комплексна структура - икономиката. Малко интензивнио четене на Хайек би било от голяма полза.
  И другия проблем е че в голяма част от днешните икономически среди (включително господата в централните банки) се е наложило мнението, придобило силата на догма, че дефлацията е нещо адски ужасно и трябва да се избегне на всяка цена било то и инфлация.
  А парите са само улеснение на обмена на стоки и услуги, и едно преизчисление нагоре на стойността им не би имало никакви апокалиптични последици. Освен че хората ще се замислят по няколко пъти за какво си харчат парите.
  Това е между другото и пътят. Обвързването на паричната маса с реално същаствуващи стойности (не е нужно да е златото). Китайците преди около година и половина предложиха създаването на един вид световна обменна вълута, която да е вързана към цената на петрола (или към кошница от ресурси)...

 57. 58 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#45] от "unreal":

  това е вярно, но най-голямото изключение са щатите, защото те могат да си печатат хартийки и да ги пращат извън граница по $100 листчето без да се притесняват от инфлация.

  а цялата дъндания сега се прави точно за да има още поне един огромен транш на този прекрасен Quantitative Easing, което е fancy way of saying "please channel country's monetary policy through my pockets" и за да може данъкоплатците да си платят като попове се обяснява, че това е горе долу 2012 + Потопа + Атлантида + Хитлер яхнал Буда.

 58. 59 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#57] от "antikommunist":
  [quote#57:"antikommunist"]Та затова страните дето имаха най-голям растеж преди кризата преживяха най-голямото приземяване по корем. (Опасявам се че това предстои и на Китай, което би било ужасно за целия свят).[/quote]

  Малко смешно ще прозвучи, но по-добре и Китай да се приземи по корем за няколко години, за да се намали потока /речището/ от боклучави китайски стоки до всяка точка на света. Не говоря за добрите стоки, а за боклуците, което са безумно много. Дори и марковите китайски неща вече на нищо не приличат - покитайчени са. Всъщност Китай носи голяма отговорност за бума на потреблението точно защото всичко стана прекалено достъпно за прекалено много хора. Китайската теракота, пренесена на 10 000 км. - най-евтината на пазара!!! Не е това пътят, тц.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 59. 60 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  [quote#57:"antikommunist"]
  Обвързването на паричната маса с реално същаствуващи стойности (не е нужно да е златото).
  Е, и аз това се питах, освен инфлацията, какво друго може да коригира прекалено големия паричен поток? И как по естествен път това ще се ограничи?
  А за тази обща валута каквото и да прочетох останах с впечетление, че никога няма да се случи. Тя е нещо като "солидарна отговорност". Абсурд.

  Любовта ще спаси света!!!
 60. 61 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  До коментар [#59] от "Okoto":

  В Китай изкривяването се получава, защото 90% от добавената стойност, която създават не се "харчи" в страната. Получава се нещо като свръх производителност, това за което казваш-стоки с ниска себестойност. А огромните парични потоци инвестират най вече страни с непрозрачни политически режими в Африка. Реално могат да изкупят дълга на Гърция. И всичко това за сметка на ниското им вътрешно потребление и евтиния Юан.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK