БДЖ, НЕК и "Булгаргаз" губят над 200 млн. лв. от "Кремиковци"

За разлика от частните кредитори държавните компании не са обезпечавали вземанията си от комбината

БДЖ, НЕК и "Булгаргаз" губят над 200 млн. лв.  от "Кремиковци"

© ДневникДо 250 милиона лева могат да загубят държавните компании НЕК, БДЖ и "Булгаргаз", след като "Кремиковци" фалира. Това показва частичната сметка за разпределение на средствата от продажба на производствените активи на комбината, която синдикът Цветан Банков вече е публикувал.


Причината за щетите, които ще претърпят държавните дружества, е, че през годините са разсрочвали вземанията си от комбината, без да искат за тях като гаранция залог на активи. Така от приватизацията през 1999 г. до датата на откриване на производство по несъстоятелност - 6 август 2008 г., държавните монополисти са имали да получават 130 млн. лв.


След тази дата "Кремиковци" натрупва към тях още близо 120 млн. лв. задължения, които по закон не могат да се обезпечават, но въпреки това фирмите продължават да обслужват комбината. Това е ставало с разрешение на кабинета на тройната коалиция, както може да се види в стенограми от заседанията на правителството "Станишев".
След това практиката продължава и в първите 7 месеца от управлението на ГЕРБ, докато финансовият министър Симеон Дянков не отхвърли оздравителния план за металургичния комбинат.


През април новорегистрираната "Елтрейд къмпани" плати 316 млн. лв. за основните активи на фалиралото дружество, но тези средства са в пъти по-малко от общата сума на натрупаните дългове - между 1.3 и 1.9 млрд. лв. в зависимост от изхода по няколко съдебни дела.


Тези 316-те милиона лева от продажбата стигат за удовлетворяване на вземанията на част от кредиторите, но заради липсата на обезпечение държавните фирми са класирани доста назад в списъка на чакащите и няма да си получат парите. В пълен размер ще си върнат средствата металурзите, чиито заплати се бавеха и не се плащаха, както и Националната агенция за приходите.


Според класирането на кредиторите Първа инвестиционна банка сега получава 87.1% от номиналния размер на вземане, което е купила от "Арселор Митал", "Химимпорт инвестмънт енд фътилайзър инк" - 50.15% от размера на обезпеченото си вземане, а най-сериозна загуба от обезпечените кредитори търпят облигационерите, които ще получат само 8.6% от цялото си вземане.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK