Половината от парите за саниране на блоковете ще се дават от програма "Регионално развитие"

Половината от парите за саниране на блоковете ще се дават от програма "Регионално развитие"

© Надежда Чипева, КапиталДнес ще бъде дадено началото на проекта за обновление на жилищните сгради в 36 града в страната, съобщиха от министерството на регионалното развитие. Проектът се финансира по оперативна програма "Регионално развитие", като бюджетът му е 63 млн. лв. Предвижда се безвъзмездната помощ да бъде 50% от стойността на проекта за санирането на един блок.


За да се улеснят хората, се предвижда да има проектни мениджъри, които ще занимават с всичко, свързано с проекта - от подаването на документите до реализацията му, обясниха от министерството на регионалното развитие. Те ще бъдат избрани с конкурс. Освен това предстои да се направи още избор на проектанти, строители, енергийни одитори.


За да може да се възползвате от помощта, е необходимо живеещите в един блок да са регистрирали сдружение на етажната собственост съгласно изискванията на Закона за управление на етажната собственост. Трябва да са събрани и месечните вноски във фонда обновяване и ремонти. По този начин ще си помогнат за осигуряването на 50% от собствени средства за съъфинансирането на проекта. Събирането на собствените средства е задължително условие, за да получите безвъзмездна помощ.
Програмата поема изцяло на 100% стойността на енергийното обследване и заплащането на проектния мениджър, който ще ви движи проекта. За да получите тази помощ обаче, преди това сдружението ще трябва да внесе по сметка в банка определена сума, която да служи като гаранция за сериозните ви намерения за участие в проекта. За проектирането и строителните дейности ще се отпускат половината от парите. Предвижда се да има максимална сума за квадратен метър. Това се прави с цел фирмите да не вдигнат изведнъж много цените.


Формалното кандидатстване ще бъде възможно най-рано в края на 2011 г. или началото на 2012 г., а ремонтните дейности са планирани за пролетта на следващата година, казаха от министерството на регионалното развитие.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Monika LOVEinsky
  Monika LOVEinsky
  Рейтинг: 519 Разстроено

  "...на 50%....на 100%"....УЖАС! Ама какво е това "на ....%". Не се казва "на ....%.

 2. 2 Профил на jrachev
  jrachev
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  А половината от парите, дадени по програма "Регионално развитие", ще влязат в нечий джоб...

  Важното е как се позиционираш
 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2328 Гневно

  До коментар [#1] от "umberta":

  Сега ли Ви направи впечатление?
  Така говорят политици, журналисти, градски съветници,депутати, премиер... цялата неграмотна ПАПЛАЧ, която "управлява" РБ!
  Така произнасят и пишат всички от новия ЕЛИТ??? на страната!
  И не е само с % - как Ви се струва "натравяне"?
  Не ми се изрежда целия изопачен набор от "нови" плевелни изрази и думи, обрасли прекрасния ни език!

 4. 4 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Да бе... и пари в банка напред, "за да са ясни сериозните ви намерения" хахахахахха
  Бе вие нормални ли сте?!?!
  Щото много лесно се навиват хората в блоковете да се организарат за каквото и да било, та сега и бумащини и проектни мениджъри (тоест ето това са хората на които ви казваме че трябва да се дадат парите) и накрая пари напред в банка, за "сериозни намерения" - вие сте абсолютен провал не само в професията/работата си, и сега този провал ще ви го докаже, но сте и пълни идиоти ако си мислите наистина, че така можете да постигете някакви макар и малки резултати.

 5. 5 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Пълни тъпотии, и защото от саниране се очаква да се възползват по старите, най-вече панелните сгради, в които обаче живеят най-бедните хора и ще бъде невероятно дори да се организират да се подпишат под общо намерение, та камо ли да им искате пари да внасят, предварително, в банка.
  Направо незнам дали да не се застреляте да не се мъчите повече с "блестящите" си идеи..

 6. 6 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 749 Любопитно

  [Предвижда се безвъзмездната помощ да бъде 50% от стойността на проекта за санирането на един блок.]
  =================

  Кой го предвижда? Ясновидци ли? Дайте калкулация!

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 7. 7 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 464 Неутрално

  "За да се улеснят хората, се предвижда да има проектни мениджъри, които ще занимават с всичко свързано с проекта - от подаването на документите до реализацията му, обясниха от министерството на регионалното развитие."

  Ехее браво, браво. Това е чудесна новина. Браво на Плевналиев, наситина евала за подхода. Ако и неговия колега Найденов имаше подобни добри идеи и капацитет щеше и в Земеделието нещата да са се случили вече, но онзи е много некадърен горкия, защо го търпят. Имам чувството, че ако дадат на Плевналиев и Земеделието чудеса ще се случат там.

 8. 8 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Сега пък тука има едни 60 милиона за наши хора! Но как да ги вземат, просто ако работата може да се свърши за 5000 на апартамент от друга фирма, нашата фирма ще я свърши за 10000, но половината ще са грант, защото другата фирма просто не е лицензирана за тази работа. Значи сега давате в банката по 10000 на апартамент, и чакате да ви направят едно проектче, след това да ви го направи фирмата, да ви даде документи, след което ако всичко е наред, банката може и да ви половината пари!

 9. 9 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 680 Неутрално

  И какво излиза - който има ще му се даде още, който няма, ще му се вземе и ще се даде на онзи с имането.

  Откъде на къде данъкоплатците трябва да плащат ремонтите на собствениците?

 10. 10 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Който не може да си поддържа имота - значи трябва да го продаде и да си намери друго жилище което може да поддържа.

 11. 11 Профил на darkwing
  darkwing
  Рейтинг: 406 Весело

  на всеки апартамент по лентичка ....
  лентички , лентички .... толкова много лентички

 12. 12 Профил на stefimihova
  stefimihova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Формалното кандидатстване ще бъде възможно най-рано в края на 2011 г. или началото на 2012 г., а ремонтните дейности са планирани за пролетта на следващата година"
  Странно, предполагам че тази статия е написана вследствие вече излязлата покана от страна на ОПРР за приемане на проектно предложение, като конкретен бенефициент е Дирекция "Жилищна политика". То в този случай би трябвало ясно да се види, че крайният срок е 31.01.2012, което показва, че първо това изпраща надеждите за 2011 в небитието и второ ремонтните дейности няма как да станат пролетта, при положение че тогава ще излязат резултатите от оценката (поне по стандартната процедура на ОПРР). Едно е ясно, обаче, щом толкова се гърми отМРРБ, ще одобрят каквото и да е проектно предложение на Дирекцията. Което не гарантира качество.
  Продължаваме с анти логичноста на декларираната от уважаемото министерство информация. След одобрението на проектното предложение и методология за реализиране процеса по обновяване на многофамилни жилищни сгради ще започне тепърва избора на проектните мениджъри и едва тогава ще започне приемането на самите инвестиционни намерения от страна на жителите. След което те отново ще трябва да преминат някакъв етап на оценка. И пак обръщам внимание, че с оглед на публикуваните досега изявления на МРРБ явно много се бърза, което отново ни навежда на това, как ще се претупва всичко.
  От всичко изчетено по тази тема в медиите не става въобще ясно за правилата и методиката, как ще се случва всичко - само мъгляви и неясни обещания, сякаш и в самото министерство не са си изчистили самата идея. Прочитайки насоките попадаш от противоречие на противоречие и не става ясно, на кой етап всъщност ще бъдат включени собствениците с техните инвестиционни проекти. И следователно въпросът, който изниква, колко качествено ще е всичко, след като се бърза толкова и това не е ли само заради някакъв натиск "от горе" да се демонстрира работа по схемата с най-широк обществен интерес. И заслужава ли си някой да се захваща с това, след като ако му бъде одобрен проектът и инвестицията, после ще трябва да бъде подложен на постоянен натиск и контрол за да се демонстрира голямата усвояемост на парите от ЕС. Все пак говорим за близо 50 милиона.

 13. 13 Профил на hater
  hater
  Рейтинг: 463 Неутрално

  много е права стефимихова - има бързане, за да се режат лентички и определено никой не знае кога ще дойде ред на хората! явно целта не е да се санират сградите и да се помогне на хората, а само да се говори, говори, говори за големи 50% финансиране; ама говоренето не поддържа терасите на сградите и те падат! освен това като има двама пенсионери в блока и кой ще им даде самоучастието? значи пак само тези, които имат връзки и пари ще получат 50%, другите ще мрат в панелите

 14. 14 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  И тук се виждат всички предпоставки за корупция. Създават се изкуствени звена, уж за улеснение на процеса, ама май само на гепенето ще се даде път. Отсега виждам как сума ти проектни мениджъри ще потънат вдън земя, комшиите ще се изпокарат, пари в банката няма да има...

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Предричам символична усвояемост. По блоковете масовият проблем е как да съберат 3-те лева за чистачка и асансьор, а тук се говори за доста по-крупни суми което предполага дял на неплатежоспособните и нежелаещите да плащат от порядъка на 20% и нагоре, с което цената за другите скача с 25% и ефективно подяжда стимула от субсидията. Трябваше най-първо да се помисли за тази група, примерно фондът им поема вноската, но да вписва задължението по данъчната партида на имота в общината и така да не може да бъде продаван, прехвърлян, онаследяван, без новият собственик да се издължи, заедно със законовата лихва от ОЛП + 10%. Ето това беше решението, но никой не се нае да го наложи.

 16. 16 Профил на thelilyb
  thelilyb
  Рейтинг: 8 Неутрално
 17. 17 Профил на baphomet
  baphomet
  Рейтинг: 406 Весело

  До коментар [#3] от "Alexander97":

  Набор е руска дума

 18. 18 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Повечето, май се правят че неразбират, работата е подобна на тази с топломерите на парното! Идва при вас един добрър чичко и ви казва, ще трябва да си налепите стиропор по терасата, така ще ви е уютно и топло. Но този стиропор ще струва 10000 лева. Вие нямате пари, или прото считате, че няма да има полза от стиропора. Но чичкото ви казва, че това е задължително, все пак от него да мине, той ще ви даде половината, а другата половина може да вземете като заем! След още няколко години, друг чичко ще дойде и ще ви каже, че ако не провери, вашата сграда може да падне, но само срещу хилядарка, тя вече ще бъде проверена и няма да падне никога!

 19. 19 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1438 Весело

  Другари,
  Тази идея е прекалено добра, за да не се опорочи в България. А и в коментарите има доста сериозни възражения и резерви, които и аз споделям. Затова предлагам следното:
  Гражданите санират със свои средства на 100%. Общината слага табелка "Образцово санирана сграда". И 50% от цената на табелката, се поемат от общината.

 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1191 Весело

  Другарю Сталин, може да се използва лозунга "Саниране плюс климатик е комунизъм без топлофикация"!

 21. 21 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1438 Весело

  [quote#20:"ban"]Другарю Сталин, може да се използва лозунга "Саниране плюс климатик е комунизъм без топлофикация"! [/quote]


  Супер точно попадение! Браво!
  ++++++++++++++++++++++++++++

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#18] от "ban":

  Никой няма да дойде насила, докато не го извикате чрез решение на общото събрание. Ако не искаш конкретно да санираш, просто убеди и другите да гласуват "срещу". Имаш уникалното предимство, че средностатистическият представител на матряла по принцип си е срещу всичко, така че няма да ти коства много усилия.

 23. 23 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Ясно ми е че това няма да е насила, но водомерите, топломерите, и техническото обследване са задължителни! Общото е, че се представя като грижа за човека!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK