Спадът в строителството се очаква да спре до края на годината

Над 3000 фирми са заличени от пазара през последните четири години

Спадът в строителството се очаква да спре до края на годината

© Дневник
- България е трета в Европа по обема на намалялото строителство

Обемът на строителството продължава да намалява, като тази година прогнозата е за около 9.9 млрд. лв. при 11.7 млрд. лв. за 2010 г., казаха от Камарата на строителите. За сравнение в пиковата 2008 г. обемът на строителната продукция е бил над 21.5 млрд. лв. "Данните са обезпокоителни. Очакваме спадът да спре до края на годината", каза Светослав Глосов, председател на строителната камара.


България е трета по намаление на новото строителство в Европейския съюз през май на годишна база, показват данните на Евростат. Страната отчита понижение от 16.5% спрямо същия месец на предходната година, като с по-ниски показатели от нас са само  Испания (17.3%) и Словения (30.1%).
България беше на второ място по понижение в строителния сектор през април със спад на годишна база от 22.8%. Заедно с данните за май това е шести поред месец на понижение. Сред страните, които са подали информация до Евростат, девет отчитат спад, докато в пет има регистриран растеж, като най-голям е в Полша (24.7%), Швеция (11.2%) и Германия (8%).


Над 3000 фирми са били заличени от регистъра на камарата за 4-те години на съществуването му, показват актуалните данни. Най-много строителни компании са се отписали през миналата година - 1270, докато тази те са двойно по-малко, посочи доц. Георги Линков, зам.-председател на камарата. Към момента регистрираните строителни фирми са общо 4489. Вписването в централния професионален регистър на камарата е задължително условие, за да работи компанията легално на пазара. 


"Голяма част от търговците напуснаха храма, усещайки задаващата се буря", обрисува ситуацията със заличените строителни компании доц. Линков. По думите му, усещайки идващата криза, конюнктурно създадените фирми във времената на строителния бум през последните две години не са подновили регистрацията си по различни причини.


Въпреки че броят им намалява почти двойно през тази година, според доц. Линков не може да се каже, че "сме в състояние, в което подводницата излиза на повърхността, за да зареди батериите с кислород". Причината е, че голямата част от търговците в бранша са отпаднали в предишните години, а сега идва ред и на самите строители. Ефектът от отпадането на компаниите от сектора е, че над 100 хил. строители са останали без работа, каза инж. Глосов.


Другата тенденция, която се наблюдава в последните две години, е пренасочването на строителните фирми от сградното към инфраструктурното строителство. "Независимо че има спад през първите три месеца на годината на обема на строителството в публичния сектор, браншът разчита на него и надеждите ни са за по-голям процент на усвояване на евросредствата за инфраструктура", коментира инж. Глосов.


По думите му се забелязва и някакво раздвижване в сградното строителство. Разчитаме още и на големите енергийни проекти като АЕЦ "Белене", петролопровода Бургас - Александруполис и газопорвода "Набуко", каза Глосов. 


Два сериозни проблема имат строителите в момента - неразплатените от електроразпределителното дружество ЧЕЗ към бранша над 168 млн. лв. и задълженията на общините за над 100 млн. лв., каза Глосов. ЧЕЗ е представила график за погасяване на задълженията, който предвижда компаниите, изградили трафопостове за тяхна сметка, да си получат парите до 2020 г.


"Може да се каже, че строителите финансираме цената на тока да не поскъпва", каза инж. Глосов. Той разясни, че от ЧЕЗ им обяснили, че не могат да се издължат по-рано, понеже инвестиционните им разходи зависят от ДКЕВР, а пък държавната комисия не разрешавала токът да поскъпне.


В края на миналата седмица от ЧЕЗ пък обявиха, че годишно могат да изкупуват трафопостове за около 12-14 млн. лв., защото регулаторът не признава желаните от доставчика на ток по-високи инвестиционни разходи.


Задълженията на общините към строителите са основно за проекти, финансирани от европейските оперативни програми и присъединителните фондове САПАРД и ИСПА, по които парите все още не са преведени. Компании вече са осъдили около 40 общини, чиито сметки са блокирани, казаха от камарата.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2013 Любопитно

  "Данните са обезпокоителни. Очакваме спадът да спре до края на годината" - ами около Димитровден строителите наистина спират...

  Коментиране на анализираното, вече...
 2. 2 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Знам много фирми, които просто се колебаят да строят и инвестират в нови собствени сгради за производство и т.н. заради безумното определяне на МДТ и най-вече такса смет, която независимо дали на отчетна стойност или на данъчна оценка, за една нова сграда е абсолютно нереална. Точно като има криза в даден сектор то той трябва да се стимулира на момента и веднага по някакъв начин а не да се гледа отстрани как се гърчи. Десетки хиляди работници в строителството са безработни но това явно не притеснява Резача на ленти. Той е просто един зрител и гледа от официалната ложа какво става.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 3. 3 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#2] от "The.Teacher":

  По принцип да, но в криза трябва да се стимулират секторите, инвестициите в които произвеждат БВП, Имаше си икономически термин, там колко БВП се образува след инвестицията.

  Строителството не е такъв сектор, т.е. инвестицията спира да произвежда БВП и като такъв той не може и не трябва да бъде водещ за икономиката.

  Ако има икономика, ще има и строителство, а не наборатно.

  Поне аз, с моите ограничени разбирания по икономика, така ги разбирам нещата.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 4. 4 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#3] от "Distributed":

  Еми и аз с моите ограничени познания по икономика смятам, че ЕДИНСТВЕНОТО, което може да развиваме успешно в България, е селското стопанство, но вече 20-та г. нито има някаква стратегия по този въпрос, нито някое правителство отваря дума на тази тема. Селското стопанство трябва да се развива приоритетно със стабилна помощ от държавата. Не може най-плодородните земи да пустеят, или в най-добрия случай на 1-2-3 та категория почви да се садят само лозя и да се гледа пшеница и нищо друго. И после защо имало внос на плодове и зеленчуци от чужбина - ще има, защото например ябълки от Полша, първокачествени, са 60 ст., а тук по себестойност излизат 1 лв. Разликата е в субсидиите, които се дават. И от тука стигаме до логичното напомняна, че благодарение на подписания договор за присъединяване към ЕС сме се съгласили да получаваме 25 процента от помощите, които се полагат на по-старите членки и всяко година числото ще се увеличава с 5 процента. И затваряме кръга, като внасяме отвън и ликвидираме нашето производство.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 5. 5 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1117 Весело

  Между другото не беше лошо и Камарата на строителите да си преразгледат малко таксите за вписване при такъв спад, но всеки гледа в канчето на другия. 3 хил фирми по 1500 /мин./ на година- загуба от 4,5 млн. на година, но те разсъждават като кафенетата на аерогарата - Сутрин терминалът пълен, а на кафето 4-5 човека и просто и предлагам на момичето да направят един експиримент, да свалят за два дни кафето и водата на 1.50 за да видят, че печалбата ще им е по- голяма. Тя ми прочете лекция, все едно Харвард е завършила, а всички на Терминала продават банички.......

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Весело

  До коментар [#3] от "Distributed":

  Нищо лично, но наистина не ги разбираш нещата ...

 7. 7 Профил на vermilion
  vermilion
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "The.Teacher":Прав си за земеделието, гледам, че има някакво развитие в тази посока. Поне пустеещите земи намаляват. Нали, това се случва въпреки държавата. Да, субсидиите са много важни, но структурата на пазара е такава, че почти няма измъкване за нашите земеделци. Рентабилно остава земеделието само в областта на зърнените култури, слънчоглед и царевица. Зелечукопроизводството е на кота нула, ей го на, преди седмици спряха вноса на домати от Турция. Просто период без домати, макар и малък, няма кой да ги замени на пазара от българите, макар че търсенето е голямо. А знаем, че българския зеленчук отгледан нормално е без конкуренция.

  Относно строителството, то беше движещата сила на вътрешния пазар в силните години 2007-2008. С него са свързани доста дейности на значителен брой български фирми.Неговото възстановяване ще бъде добра новина за българската икономика, особено в частта на вътрешния пазар.


 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Хайде пак кампанията за промиване на мозъци и лов на шарани!
  Една лъжа повторена сто пъти придобива силата на истина, нали?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Весело

  При толкова пустеещи хотели, хАпартаменти и офиси, какво и къде ще се строи? И кой ще плаща за това? Пари - откъде?

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 10. 10 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#5:"stoiank"]3 хил фирми по 1500 /мин./ на година- загуба от 4,5 млн. на година,[/quote]

  Е-e, много скромно си го сметнал. Те си знаят сметката. А това в текста прочете ли го?

  [Разчитаме още и на големите енергийни проекти като АЕЦ "Белене", петролопровода Бургас - Александруполис и газопорвода "Набуко", каза Глосов.]

  А магистралите? А залите, стадионите и пистите? А санирането
  Много, стотици пъти повече милиони ще гушнат.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 11. 11 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 861 Неутрално  Е по едно време и аз ей така си очаквах да спечеля милионите от 6 от 49 ... ма не стана. С очакването ще си останат и тия, поне по отношение на сградостроителството. За инфраструктурното - там работа ще има за хората, но за пари за тях не знам ...

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 12. 12 Профил на Rota Koworpili
  Rota Koworpili
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#3] от "Distributed":

  Очевидно не разбираш. Хвърли един поглед към държавите с успешна икономика в кризата и ще разбереш.

 13. 13 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  СПАДА В СТРОИТЕЛСТВОТО СЕ ОЧАКВАЛО ДА СПРЕ В КРАЯ НА ГОДИНАТА.

  АЗ ОЧАКВАМ ДА СПРЕ ЗАЕДНО С НЕГО И СПАДА ВЪВ ВСИЧКО ОСТАНАЛО.

  АМА МАЛКО СЕ СЪМНЯВАМ.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK