Експортни компании ще влязат в индекса Дневник 20

Те ще заменят "Оргахим", "Спарки Елтос", "Доверие холдинг" и "Синергон холдинг"

"Алкомет" работи основно за износ и миналата година продажбите му се повишиха с 40%, а печалбата нарасна девет пъти

© Tsvetelina Beloutova

"Алкомет" работи основно за износ и миналата година продажбите му се повишиха с 40%, а печалбата нарасна девет пътиКомпании, които работят основно за външни пазари и бележат ръст на продажбите си в последната година, ще влязат в индекса "Дневник 20", съобщиха от комитета за изчисление на измерителя. В него ще влязат машиностроителната "М+С Хидравлик" - Казанлък, производителят на кабели "Емка" - Севлиево, металургичната "Алкомет" - Шумен, и компанията за ветеринарни лекарства "Биовет".


Те ще заменят производителя на електрически машини "Спарки Елтос", предприятието за бои и лакове "Оргахим" и бившите приватизационни фондове "Доверие обединен холдинг" и "Синергон холдинг". Промяната влиза в сила от 1 август.


"Още на пръв поглед се вижда, че в индекса сериозно навлиза индустрията, работеща за износ", коментира Петър Василев от инвестиционния комитет на "Дневник 20" и портфолио мениджър в управляващото дружество "Алфа асет мениджмънт". Той добави, че бившите приватизационни фондове са все по-малко харесвани заради липсата на ясен фокус.
По-голяма част от холдингите, които се търгуват на Българската фондова борса, са преобразувани бивши приватизационни фондове, които имат инвестиции в много предприятия от различни браншове. Почти няма такива, които са съсредоточени само към един или два бранша от икономиката.


Донякъде такъв е "Стара планина холд", чиито основни предприятия са в машиностроенето – едно от тях е "М+С Хидравлик", както и "Холдинг Пътища". Последният обаче изпитва финансови затруднения от около година насам, което отдръпна много инвеститори.


Справка във финансовите отчети показва, че и четирите нови компании, които ще влязат в "Дневник 20", са подобрили финансовите си резултати за миналата година в сравнение с 2009 г. За разлика от тях при излизащите има влошаване. "М+С Хидравлик", "Емка" и "Алкомет" имат увеличение на печалбата си в пъти, както и на приходите в рамките на 40-80%. Изключение е "Биовет", която е увеличила печалбата и приходите си с 10 на сто.


"Дневник 20" е индекс, изчисляван от в. "Дневник". Той се използва като база за инвестиции на взаимния фонд "Алфа индекс топ 20" и заради промяната в следващите месеци вероятно ще има промени и в портфейла на фонда. Вчера стойността на "Дневник 20" се повиши с 0.75% до 60.12 пункта.Промените


Новите компании са:
"М+С Хидравлик"; "Емка"; "Алкомет"; "Биовет"


Излизат:
"Спарки Елтос"; "Оргахим"; "Синергон холдинг"; "Доверие обединен холдинг"


Остават:
"Албена"; Българо-американска кредитна банка; "Еврохолд България"; "Енемона"; "Индустриален холдинг България"; "Монбат"; "Неохим"; ОЦК; Първа инвестиционна банка; "Софарма"; "Стара планина холд"; "Трейс груп холд"; "Химимпорт"; "Холдинг Пътища"

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK