Американските банки отчетоха силен корпоративен сезон

Единствено Банк ъф Америка е на загуба

Американските банки отчетоха силен корпоративен сезон

© BRENDAN MCDERMIDАмериканските банки отчетоха силен корпоративен сезон, като за второто тримесечие повечето финансови институции регистрираха високи печалби.


"Ситигруп" (Citigroup) обяви ръст от 24% на печалбата си на годишна база до 3.3 млрд. долара. Това се дължи на понижение на загубите й от кредитиране и ръст в приходите от инвестиционно банкиране.
За сравнение - печалбата й през същия период на миналата година е била 2.7 млрд. долара.


Резултатът се оказа над прогнозите на анализаторите и акциите на банката нараснаха с близо 4% още в началото на търговията в петък, когато бяха оповестени данните.
Приходите на банката за периода достигнаха 20.6 млрд. долара, което е спад от 7%спрямо второто тримесечие на 2010 г. Загубите й от необслужвани кредити обаче са се понижили с 35 на сто.


Приходите на инвестиционното звено на финансовата институция са нараснали с 61% на годишна база и с 27 на сто спрямо първото тримесечие. Главният финансов директор на "Ситигруп" Джон Герспач потвърди намеренията й отново да започне да дава дивиденти от 2012 г.


"Джей Пи Морган Чейс" (JPMorgan Chase) също показва стабилни резултати, като банката обяви в средата на миналата седмица, че печалбата й за второто тримесечие е в размер на 5.4 млрд. долара. Това е ръст от 13% спрямо същия период на предходната година. Банката отчете и най-добрата си печалба за период от шест месеца – 11 млрд. долара.


Най-големият ипотечен кредитор "Уелс Фарго" (Wells Fargo) отчете рекордна печалба от 3.95 млрд. долара, или ръст от 29%. Финансовата институция обяви, че има намерение да съкрати разходите си за тримесечие с 1.5 млрд. долара до края на следващата година. Много анализатори подкрепиха идеята на банката да обяви в подробности новия си план за намаляване на разходите.


"Пазарите аплодираха новите инициативи за понижаване на разходите", заяви Шанън Стем, анализатор в Edward Jones в Сейнт Луис. Според него това е единственият начин банката да се справи с намаляващите приходи и да запази конкурентоспособност.


Приходите нараснаха само с 0.3% на тримесечна база, но на годишна те се понижиха с 4.7% до 20.4 млрд. долара.


"Голдман Сакс" (Goldman Sachs) отчете противоречиви резултати. От една страна, банката обяви ръст на нетната печалба от 77% до 1.09 млрд. долара през второто тримесечие на годишна база. От друга, това е спад от 63% спрямо първото тримесечие на тази година.


Приходите намаляват от 8.84 млрд. долара през същия период предходната година до 7.28 млрд. долара през второто тримесечие на 2011 г. За сравнение, през първото тримесечие банката отчита постъпления от 11.9 млрд. долара.


Банк ъф Америка (Bank of America) е на негативния полюс, като отчете най-голямата счетоводна загуба в историята си за тримесечие, след като обяви отрицателен резултат от 8.83 млрд. долара. Банката, която има най-голямата депозитна база в САЩ, обяви като причина за резултата еднократните разходи по компенсирането на инвеститори заради сделки с пакети лоши ипотечни заеми.


Още през юни от Банк ъф Америка съобщиха, че през второто тримесечие на годината се очакват разходи от 20 млрд. долара за компенсации за институционални инвеститори за такива сделки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK