Борсата влага половината от гаранционния фонд в банков депозит


- Не казва името на финансовата институция

Половината от парите на гаранционния фонд към Българската фондова борса ще бъдат вложени в 3-месечен банков депозит, е решил комитетът по управлението на схемата на свое заседание на 11 юли. В момента във фонда има малко над 800 хил. лв., съобщи изпълнителният директор на борсата Иван Такев пред "Дневник".


От пазарния оператор обаче отказаха да посочат коя банка е избрана да съхранява парите и по какви критерии е станало това. От ръководството на борсата обясниха, че никой закон или правилник не ги задължава да публикуват критериите, гласувани от комитета по управление, нито пък да съобщят името на банката.
Такев посочи само, че изискванията са разписани в правилника на борсата, освен това гаранционната схема е отделна от тях и те нямат отношение към управлението й, а само изпращат един свой представител в него. В комитета по управление от страна на БФБ е Георги Български, който е член на директорския борд на оператора и също не пожела да каже името на банката.


Според правилника на борсата поне половината от активите на фонда трябва да бъдат на разплащателна сметка, а останалите могат да се влагат в държавни ценни книжа или депозити. 
От БФБ посочиха, че такава информация досега никога не е публикувана, и препоръчаха да се обърнем към другите членове на управлението на Гаранционния фонд.


Представителят на инвестиционните посредници Ангел Рабаджийски посочи, че критериите за избор на банка са изготвени "на база оценка на банковата система". По неговите думи в комитета са събрани оферти от различни банки, като са сравнени условията по депозитите, лихвите, възможностите за предсрочно теглене на пари, както и кредитните рейтинги на банките.


Протоколите от заседанията на управителния комитет трябва да се публикуват на сайта на борсата, като части от тях могат да не се огласяват заради конфиденциалност.


Според правилника на борсата фондът е създаден към пазарния оператор и трябва да гарантира сделките на регулирания пазар. Вноски в него правят всички инвестиционни посредници, а парите се използват за обезщетяване при сделки, които не са приключени до девет дни след прехвърлянето на акциите на борсата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK