Европа спасява Гърция с частичен фалит

Правомощията на фонда за еврозоната ще бъдат увеличени
"Вярвам, че ще успеем да изготвим нова програма за Гърция. С ще изпратим важен сигнал и ще изкореним проблемите"
Ангела Меркел, канцлер на Германия


"Желанието да предотвратим частичен фалит (на Гърция) вече го няма."
Ян Кийс де Ягер, финансов министър на Холандия

Европейските политици и банкери са готови да приемат частичен фалит на Гърция, като част от втория спасителен пакет за страната. Това заявиха източници на "Ройтерс", след началото на вчерашната среща на лидерите на еврозоната в Брюксел (тя приключи след редакционното приключване на броя - бел.ред.).


В спасителния пакет, кръстен "Нов План "Маршал" от в."Гардиън", ще бъдат включени още обратно изкупуване на облигации, замяна на дългови книжа, но не и нов данък за банките.
Борсите светкавично реагираха още преди да е ясен резултатът, като еврото бързо поскъпна спрямо долара, петролът поевтиня, а акциите на европейските компании - и най-вече на банките - рязко тръгнаха нагоре.


За ключов елемент лидерите на 17-те страни от еврозоната, събрали се вчера на извънредна среща в Брюксел, предвиждат увеличаването на функциие на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Това се казва в проекта за заключителна декларация, която "Ройтерс" разпространи преди да е ясен изходът от дебатите.


Целта е да се помогне на страните членки да рекапитализират банките си и да се провеждат интервенции на дълговите пазари, за да се спре разпространението на дълговата криза.
Късно в сряда френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел са постигнали споразумение по спасителния пакет. На срещата е присъствал и президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише.  Фокусът е бил насочен към спиране вероятността кризата да засегне други по-големи страни от еврозоната, като Испания и Италия.


Холандският финансов министър Ян Кийс де Ягер стана първият, който официално каза, че частичният фалит на Гърция е реална възможност. "Желанието да предотвратим частичния фалит вече го няма.", каза той пред холандския парламент. Председателят на Еврогропата Жан-Клод Юнкер също не изключи тази възможност. Той обаче допълни, че трябва да се направи всичко, за да не се стигне дотам.


Според източници на "Ройтерс" и ЕЦБ е приела възможността за частичен фалит. Монетарната институция беше категорично против подобна стъпка. Тя заяви многократно, че ако политиците решат да действат зад гърба й, ще спре да приема облигациите на Гърция като обезпечение за кредитиране на банките в страната.


До този момент основният въпрос беше под каква форма частните инвеститори ще допринесат за новия спасителен пакет. По всяка вероятност това ще се случи чрез обратно изкупуване на облигации с отстъпка.


При този сценарии рейтинговите агенции ще считат, че Атина се намира в частичен фалит.
Според проекта на заключителна декларация от срещата, срокът до падежа на заемите, отпускани от EFSF, ще бъдат увеличен от 7.5 на 15 години. Лихвите ще бъдат намалени от 4.5 и 5.8 на сто в момента до около 3.5% .


Фондът ще може да кредитира страните членки превантивно, а няма да се изчаква, докато дълговите пазари. ги изхвърлят. EFSF ще може да финансира правителствата с цел рекапитализиране на банки, дори и те да не получават помощи от ЕС и МВФ.


Кризисният фонд ще може за пръв път да изкупува облигации директно от вторичния пазар. По този начин ще може да се контролира лихвата, която правителствата плащат за набиране на средства. Подобни интервенции обаче ще стават след задълбочен анализ от ЕЦБ и след единодушно решение на страните в еврозоната.


Европейската комисия предложи тези промени в структурата на фонда още през февруари. Те обаче бяха блокирани от Германия. По всяка вероятност промяната в позицията на Берлин се дължи на задълбочаването на кризата.


Вторият спасителен пакет ще включва още директни помощи от EFSF и от МВФ, както и приходи от приватизация на държавни предприятия. Очаква се окончателният му размер да е 115 млрд. евро. Той ще е допълнение към първата помощ от 110 млрд. евро, одобрена през миналата година.


Отпадна идеята да се наложи нов минимален данък за банките от еврозоната и приходите от него (10 млрд. евро за всяка от следващите 5 години) да се използват за подпомагане на Гърция. Предложението срещна острата съпротива на финансовите институции, които заплашиха, че ще потърсят правата си в съда.


Представители на най-големите банки в Европа присъстваха на вчерашната среща в Брюксел. Сред тях бяха главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман и ръководителят на BNP Paribas Бодуен Прот. Това е разбираемо, като се има предвид, че френските и германските финансови институции притежават най-големи експозиции в гръцки облигации.


Според много икономисти, вторият спасителен пакет е поредното временно решение. Някои от тях смятат, че след няколко месеца ще се предприеме по-мащабно преструктуриране.


Анализатори са на мнение, че по-дългосрочно решение е засилване на фискалната интеграция в еврозоната. Това например може да се постигне като страните членки емитират общи облигации. Засега обаче Герамния е твърдо против.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Поредна управленска грешка при проблем, който може да бъде успешно разрешен чрез подобрение с "Модел Ресурси М" при съответно държавно финансово управление.

  Обосновна за: "Чрез усъвършенстване с "Модел Ресурси М" при гръцко държавно финансово управление, до 24 часа време стопанската криза в Р. Гърция може да се овладее за полезно разрешаване." http://thecrisisingreece2011.blogspot.com/2011/07/24_15.html

 2. 2 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Европа спасява Гърция с частичен фалит...дано сметката не е направена пак без кръчмаря

 3. 3 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 653 Любопитно

  Гърция е полу наведена,а Европа-полу импотентна...

 4. 4 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 611 Гневно

  До коментар [#1] от "Иван Митев":

  Аре стига тоя спам бе, човек!

 5. 5 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  прекалено малко, късната есен (след 22/09 изборите за сенат на Берлин), нова вълна на кризата.

  и най-умният си е малко прост....
 6. 6 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  "За ключов елемент лидерите на 17-те страни от еврозоната, събрали се вчера на извънредна среща в Брюксел, предвиждат увеличаването на функциие на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF)"

  Правомощията на EFSF кога ще бъдат увеличени до степен на контрол над икономиката на цяла страна?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1763 Любопитно

  Нека изчакаме 6 седмици за да се види релния
  счетоводителски резултат !
  Търпение !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на redneckyt
  redneckyt
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "спасява"

  http://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_Great_Depression
 9. 9 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Гърците фалитът ги устройва - той зачерква всичките им дългове. Към него обаче искат да добавят и възможността да издават "общи облигации" - демек, парите от тях за Гърците, гаранциите по плащанията от всички членове на съюза. Сетете се после кой ще плаща.
  Хитри гърците, а?!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 10. 10 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 624 Весело

  Аз съм юръпче, обичам сиЦко общо аз да цицам,
  дойде ли пък сметка време, гърценце да се нариЦам
  прЪва радост е за мене.
  Аре да се махат византионите изобщо от Еуропската Уния, да си лющят пак маслинки и да Цакат пак полковниЦите да дойдат и да ги постегнат.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#9] от "charlyb":Плащат всички от еврозоната.

 12. 12 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "Засега обаче Германия е твърдо против".Ми как да не е против . Сега плащат сметката ,но могат все още донякъде и да поръчват музиката,а след "финансовата интеграция" ще останат само дойна крава.

 13. 13 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Весело

  Приятелката ми е частично бременна, ще издавам облигации с падеж след 99 години.  След тая изцепка вече всичко е възможно, дори клониране на куче.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 14. 14 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#4] от "pi314_":

  Здравейте pi314_,

  темата за дискусия е „Кризата в Гърция”.

  Защо сте гневни, когато пиша истина?

  Защо не сте съгласни с моето мнение?

  Имате ли поне един логичен аргумен?

  Не знам какво сте учили, но моля потърсете отговор на въпрос: „Правите ли разлика за държавно финансово управление в зависимост от ползвани "Златни" или "Незлатни пари"?

  Защо се гневите на мен, че Ви пиша истината?

  Именно НЕПРАВЕНЕТО на разлика за държавно финансово управление в зависимост от ползвани "Златни" или "Незлатни пари" е причина за гръцка криза?

  Тази стопанска криза не може да бъде успешно преодоляна, ако гръцкото държавно финансово управление не съответства на качества на "Незлатно евро".

  За съжаление най-новите решения на европейските ръководители са непълни, защото запазват особено важната причина за криза - ползване на „Незлатно евро", при запазен начин на държавно финансово управление от време със „Златни пари”.

  В следствие на непълноценното поведение - участниците в европейския стопанския живот трябва да очакват допълнително развитие на стопанска криза с бъдещи завишени щети.

  С поздрави, Иван Митев

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK