Прогнози за корпоративния сезон: Без лоши изненади и с възстановяване на местните продажби

Леко забавяне на ръста, но и добри печалби очакват анализатори за отчетите към края на полугодието


Владислав Панев, "Статус Капитал"
"Забелязва се забавяне на икономическата активност в глобален мащаб, което ще повлияе и на българските износители."


Красимир Йорданов, "ДСК Управление на активи"
"Очаквам индустриалните компании да отчетат среден ръст на продажбите от около 20-25%."


Без лоши изненади и продължение на добрите тенденции - това са очакванията на анализатори и брокери за започващия корпоративен сезон. В края на юли публичните компании започват да публикуват отчетите си за първото полугодие, като обичайно основната част излизат точно в последната седмица на юли.
Още месец време ще имат холдинговите дружества за обявяване на консолидираните си отчети, в които са включени резултатите на дъщерните им компании.


Наред с добрите очаквания обаче някои представители на капиталовия пазар отбелязват, че ще се усети забавяне на активността – като вземем предвид, че миналата година темповете на ръст бяха много силни заради ниската база от кризата.


"През второто тримесечие се забелязва забавяне на икономическата активност в глобален мащаб, което ще повлияе и на приходите на българските износители", коментира Владислав Панев, председател на борда на директорите на управляващото дружество "Статус Капитал". По тази причина Панев очаква известен спад в продажбите на индустриалните дружества, но повечето от тях все пак ще формират добри печалби.


"Няма причина компаниите, които отбелязаха добри резултати в предишните тримесечия, да не продължат тенденцията. Става въпрос основно за дружества, които работят за износ", смята Благовест Крачев, брокер в "Карол".


Той обаче не изключва и по-лоши резултати, които обаче не очаква да имат сериозно влияние върху борсата. Дори отчетите да предизвикат движение на Българската фондова борса, то ще е краткосрочно и ще е само върху отделни акции, отбеляза Крачев.


Портфолио мениджърът от "ДСК Управление на активи" Красимир Йорданов очаква индустриалните компании да отчетат среден ръст на продажбите от около 20-25 на сто на годишна база, което би било по-високо в сравнение с първото тримесечие.


"Освен силно представяне на експортните компании този път и отчетите на дружествата, които са ориентирани към вътрешния пазар, ще покажат раздвижване на реализираните количества продукция", коментира Йорданов.


Бончо Иванов, портфолио мениджър в "ОББ асет мениджмънт", също смята, че освен експортните компании добри резултати ще покажат и тези, работещи за местния пазар. "Дружествата, които тъпчат на място, ще стават все по-малко", коментира Иванов.


За миналата година, както и за 2009 г. най-добри резултати и най-сериозен ръст в продажбите показаха основно индустриални компании, които работят повече за износ. Наред с тях доброто си представяне продължиха и дружества от сектори, които не се влияят от кризата – като фармацията и тютюневия бранш.


Красимир Йорданов е на мнение, че в следващите месеци има риск износът на българските компании да се забави заради по-ниската активност на индустрията в Европа, евентуален спад на икономическия ръст в САЩ и мерките на китайските власти да охладят икономиката.


Индустриалните дружества все още изглеждат перспективни, но не толкова добри обаче са очакванията за представянето на банките.


"Някои мерки, взети от БНБ, ще съдействат за сравнително слабия ръст на провизиите на търговските банки, което ще допринесе за известна стабилност на печалбите им", коментира Владислав Панев. Според него инвеститорите ще включат в оценките си на акциите им необявените досега лоши кредити, което ще задържи цената им и няма да видим ръст.


Благовест Крачев смята, че ако няма изненадващо лоши резултати, инвеститорите едва ли ще обърнат сериозно внимание на банковите акции. Като "бедствено" определи Панев положението в сектора на имотите, откъдето може да се очаква и влошаване на резултатите на фондовете от този бранш.


Възстановяването на пазарите и ръстът на продажбите може да има и лоши страни, отбелязва Красимир Йорданов – това ще увеличи маржовете на печалба, но всеки ръст на оборота изисква повече капитал, който ще се вземе или от оперативните средства, или ще увеличи краткосрочните дългове на компаниите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK