Рекордите на "Майкрософт" прикриват проблемите с Windows и Bing

Продажбите на операционната система на компанията са се свили с 2% за финансовата 2011 г., а онлайн подразделението й губи над 2.5 млрд. долара

Рекордите на "Майкрософт" прикриват проблемите с Windows и Bing

© TOBIAS SCHWARZ
- Покупката на Skype ще трябва да подобри представянето на онлайн подразделението


Рекордни финансови резултати и ръст на приходите от 12% до 69.94 млрд. долара за финансовата 2011 г. Едно от най-успешните тримесечия в историята с постъпления от 17.4 млрд. долара и 30% ръст на печалбата до 5.87 млрд. долара.
Това са първите изводи от отчета на най-голямата софтуерна компания в света "Майкрософт" (Microsoft) за последното тримесечие на финансовата година, приключило в края на юни. Добрите финансови показатели обаче прикриват проблемите на компанията, свързани с основния й продукт - операционната система Windows, чиито продажби са се свили с 2% за последните 12 месеца.


И с онлайн подразделението, което отново бележи загуба, както се случва през последните 22 тримесечия. Те са компенсирани от силното представяне на подразделението за бизнес софтуер на компанията и на продажбите на звеното за забавление, което управлява дистрибуцията на конзолите на компанията и аксесоарите като контролера Kinect.


Негативното развитие в продажбите на основния продукт на "Майкрософт" - Windows, обаче накара анализаторите да започнат да задават въпроси за дългосрочната перспектива пред развитието на компанията. Продажбите на операционната система вървят постепенно надолу най-вече заради свиването на потребителския пазар, както и на масовото навлизане на таблетите, които повлияха негативно на целия пазар на компютри.


Четвъртото тримесечие на финансовата година е второто поред, в което компанията отчита спад в продадените лицензи, макар и само с 1%. За цялата финансова година понижението в продажбите на Windows е 2%. А пазарът на компютри расте с много по-бавни темпове заради високите продажби на таблети - било то iPad на Apple или конкурентите му от страна на Samsung, HTC и другите големи технологични компании. Очакванията са тази година да приключи със скромен ръст от 2 до 4%.


Не толкова оптимистична е ситуацията и с онлайн подразделението на компанията, което бележи ръст в приходите от 16.25%. И ръст в загубите, които само за последната четвърт на годината са 728 млн. долара, или с 2 млн. повече от 726 млн. долара негативен финансов резултат през предходното тримесечие.


Това е второто най-слабо тримесечие за звеното, което управлява търсачката Bing и другите онлайн проекти на софтуерния гигант, а за цялата година загубата му е 2.557 млрд. долара, което означава, че компанията харчи по над 2 долара за всеки 1 долар приход от продажбата на онлайн реклама.


И докато компанията може да си позволи да поеме тези загуби заради положителното развитие на останалите си звена, анализаторите задават въпроса докога Microsoft ще успее да развива останалите си бизнеси със скоростта, с която се случва това в момента.


Най-добре представилите се подразделения са това, което продава продукти като Microsoft Office и поделението за забавления, занимаващо се с конзолата Xbox 360 и контролера Kinect. При бизнес софтуера технологичният гигант отчита ръст от 7%, който се дължи най-вече на по-добрите продажби на офис пакета Office. От него вече са реализирани над 100 млн. лиценза на глобално ниво.


При подразделението за видеоигри ситуацията е още по-розова. Там Microsoft реализира 30% ръст в приходите на тримесечна база и 45% за цялата си финансова година. Успехът се дължи най-вече на "инерцията, която набраха Xbox 360, Kinect и Xbox Live", твърдят от компанията.


Онлайн подразделението на Microsoft ще бъде един от фокусите на анализатори и инвеститори през настоящата финансова година, тъй като в тази област компанията направи най-голямото придобиване в историята си. Става въпрос за сделката със Skype, за която софтуерният гигант плати 8.5 млрд. долара, а от юни вече официално е собственик на най-популярния софтуер за VoIP комуникация.


Който обаче също засега е машина за губене на пари и не е реализирал печалба в историята си въпреки над 600 млн. регистрирани потребители на услугата, която предлага. Въпросът е дали Microsoft ще успее да съживи онлайн бизнеса си с новата си придобивка, или ще продължи да губи пари и от нея.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kosta1961
  kosta1961
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Целият свят работи с Уиндоус!Така е,защото на пазари като Китай,Индия има милиарди пиратски копия!само в България са сигурно няколко милиона...
  Но интересното е,че Мicrosoft знаят това!Представете си,че всички копия са легални и са платени,тогава тази компания ще има такава мощ,че ще бъде над всякаква държава!

 2. 2 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#1] от "kosta1961":

  Пиратските копия имат и друга страна. Децата се научават на уиндоус и като пораснат за фирмите и държавните организации е по-евтино да купуват уиндоус, отколкото да харчат луди пари за да обучават персонала.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 3. 3 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#1] от "kosta1961":

  Когато българската държавна администрация сключяваше договора с МС на цена 800 долара за пакет, Тайланд получи цена за този пакет за администрацията за ...... 45 ДОЛАРА!!!!!

  Така че хайде стига с приказките за пиратството - който иска да е легален или купува или ползва Линукс. Проблемите на МС са другаде - няма нищо иновативно, което да грабне сърцата и умовете на потребителите, както се случва с продуктите на Епъл, НТС и Самсунг. Единственият им положителен пример за иновация е Кинект, където имат растеж в продажбите. Замислете се колко иновации има в Уиндоус 7, за да има спад.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 4. 4 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И още нещо - Сони, Нинтендо и останалите винаги са си планирали игрите така, че да са на печалба за конкретна година. Майкрософт се намеси на пазара на конзоли с идеята, че няма да има печалба в следващите 10 години. Е, тези 10 години минаха, явно добрия мениджмънт си каза думата. Остава да се оправи имиджът на губещите подразделения и готово! Стига разбира се Гугъл и Епъл да свалят гарда, което не вярвам да се случи лесно....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 5. 5 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#2] от "Цецо":

  Затова в повечето американски училища компютрите са Макове

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 6. 6 Профил на Shlosera
  Shlosera
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#1] от "kosta1961":
  Така е и със сигурност Майкрософт имат ползи даже и от пиратството. Същото както с Андроид на Гугъл - никакви реални приходи от операционната система, защото е безплатно, но гарантира на 100% че потребителя ще използва услугите им, които носят реалните приходи от реклама...

 7. 7 Профил на НаблюдателЕ
  НаблюдателЕ
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Apple вече задмина Microsoft по:

  - тримесечен и годишен доход
  - тримесечна и годишна печалба
  - по пазарна стойност
  - по ефективност - печалба на фирмен служител

  Изглежда, че разликата между двете фирми ще се увеличи през следващите 1-2 тримесечия

  Който майка заборави, Богъ ще го задави...
 8. 8 Профил на 111bits
  111bits
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Бил Гейтс преди няколко години каза: „За нашия софтуер е по-лесно да се състезава с Линукс, когато има пиратство, отколкото когато такова няма.“.
  От една страна, хем Майкрософт признава, че т.нар. „пиратство“ помага на техния бизнес, хем после се оплаква, че бизнеса им страда, заради високото ниво на същото това „пиратство“. И това далеч не е ситуацията само в Китай. Такава е политиката им в целия свят.
  Всъщност, стратегията им е доста проста и в същото време, изглежда, ефективна — затварят си очите, когато хората пиратстват, защото така си осигуряват пазарен дял. По-късно по някое време решават, че повече няма да пускат аванта и решават да изнудват хората, налагайки им ограничения, командвайки компютрите да вършат каквото те решат и дори оказвайки политически натиск. Тази стратегия дори си има име: Embrace, extend, extinguish. Този принцип самия Бил Гейтс обясни преди време:
  „Около 3 милиона компютъра биват продадени всяка година в Китай, но хората не плащат за софтуера. Някой ден ще си платят обаче. Стига да продължават да го крадат — ние искаме те да продължават да го крадат. Така ще станат един вид пристрастени и после ние ще измислим начин да спечелим по някое време през другото десетилетие.“

 9. 9 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#7] от "НаблюдателЕ":

  Не виждам защо ги сравняваш. Двете компании са най-успешни в области, в които не се конкурират.

 10. 10 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 492 Весело

  [quote#3:"epoc"]Проблемите на МС са другаде - няма нищо иновативно, което да грабне сърцата и умовете на потребителите, както се случва с продуктите на Епъл, НТС и Самсунг.[/quote]

  НТС и Самсунг? Сравняваш хардуерна с софтуерна компания?
  Ако г-н Ласков се усети и пусне една статия за Windows 8, може и да се почувстваш "грабнат". Не съм бил фен на Windows, но това което видях наистина ми хареса.
  И какво те грабна при Епъл? Че, всяко нещо следващо нещо е по-тънко с ХХ% от предното? Този филм сме го гледали вече. iPhone от оригиналният до 4 - какво толкова революционното което представиха? Ами Mac OS X Snow Leopard и Mac OS X Lion например?
  Като излезе XBOX, всички се смяха на МС (включително и аз), а сега се оказва един много успешен продукт. Но за да се стигне до там, наляха много пари и търпение, с което са и известни.

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 11. 11 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 909 Неутрално

  И май започват полека да реализират потенциала на Skype. Не знам при вас, но при мен около момента на покупката започнаха да ми се появяват различни реклами.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 12. 12 Профил на НаблюдателЕ
  НаблюдателЕ
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#9] от "Знам и Мога":

  Коя е най-успешната област или области на M$ и каква е динамиката и/им?

  Който майка заборави, Богъ ще го задави...
 13. 13 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#12] от "НаблюдателЕ":

  Пазарът на сървъри и бизнес приложения. Sharepoint все още държи рекорда за най-продаван техен продукт, даже Кинект не го би. Office отдавна е де факто стандарт. Exchange също няма реална алтернатива. Windows Server измете пода с Новел и се настани удобно на негово място, а Linux реално изяде старите Юникси.

  Apple печелят от iPhone, iPad, iPod. Преди това кретаха. МС на този фронт досега само губеха, но като че ли не се и напъваха толкова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK