Скъпите горива свиват печалбите в авиобизнеса

Повече пътници и приходи, но и по-високи разходи и минимална печалба от началото на април до края на юни в сравнение със същото време на 2010 г. отчита нискотарифната авиокомпания "Райънеър".


Данните за трите месеца на 2011 г. се сравняват с лошите резултати от миналата година, когато много полети на превозвача бяха отменени заради изригването на вулкан в Исландия. Въпреки това печалбата за 2011 г. е само с 1% по-висока и достига 139.3 млн. евро. Причината са високите цени на горивото, които увеличават разходите на "Райънеър".


Въпреки минималното увеличение на печалбата за април - юни от компанията не смятат да променят финансовите си прогнози за края на годината. Очакват годишна печалба от около 400 млн. евро, колкото отчетоха и през 2010 г.
"Пътниците за периода нараснаха с 18 на сто, а цените със средно 11%, което доведе до доста по-големи приходи. Те обаче не успяха да компенсират в достатъчна степен близо 50-процентното поскъпване на горивата. Въпреки това постигнахме добра печалба от 139 млн. евро", коментира изпълнителният директора на "Райънеър" Майкъл О'Лиъри, цитиран в сайта на компанията.


Преди месец и половина Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) понижи прогнозата си за печалбата на големите авиокомпании от 8.6 млрд. долара на 4 млрд. долара. Една от основните причини беше рязкото поскъпване на горивата.


В края на миналата седмица друга нискотарифна компания - английската "Изиджет", също обяви, че скъпите горива се отразяват на разходите и затова по-внимателно ще планира увеличаването на капацитета си. От компанията обаче не посочиха с колко са нараснали средствата за гориво, нито как това се е отразило на печалбата. За второто тримесечие "Изиджет" отчете повишаване на приходите с 23% до 935 млн. паунда.


Повечето постъпления се дължат на по-големия брой пътници, както и на повишените приходи от допълнителни услуги като приоритетното качване на борда. От компанията отчитат добри резултати и при бизнес пътниците, към които се насочиха в края на миналата година. Британският превозвач очаква годишна печалба от 200 - 230 млн. паунда.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK