Печалбата на UBS спадна на половина

Освал Грубел

Освал ГрубелНай-голямата швейцарска банка UBS изостави поставените дългосрочни цели за печалбата през 2014 г., след като обяви спад в приходите за второто тримесечие с 49%, съобщи Bloomberg. От банката заявиха, че причината за разочароващите резултати е слабото представяне на инвестиционния отдел. Дълговата криза в еврозоната и високият курс на швейцарския франк са сред основните причини за трудностите. Освен това UBS и основният й конкурент в Швейцария – Credit Suisse, понасят допълнителни трудности в резултат на по-високото данъчно бреме, въведено от швейцарските власти.


"Новите капиталови и регулаторни изисквания заедно със слабите изгледи за икономиката ще окажат влияние върху бъдещите печалби и ще ограничат възможностите за ръст в индустрията", заяви изпълнителният директор Освалд Грубел.


След като стана ясно, че нетната печалба е спаднала с 49% до 1 млрд. швейцарски франка през второто тримесечие на годишна база, от банката обявиха съкращения на разходите в размер на 1.5-2 млрд. франка през следващите няколко години. Според анализатори, след като през последните години UBS изгуби редица важни клиенти за сметка на конкуренцията, може да се наложат сериозни съкращения в инвестиционната банка, като дори може да бъде изцяло закрит отделът за търговия с ценни книжа, валути и суровини. От UBS обявиха, че не очакват ситуацията да се подобри съществено през третото тримесечие, особено като се вземе предвид слабата лятна активност във финансовия свят.


След финансовата криза се наложи швейцарската банка да прибегне до държавна помощ и съкрати близо 14 хил. работни места. Отново най-големи загуби бяха регистрирани от инвестиционните операции.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK