Частичният фалит на Гърция е "насрочен" за август

Тогава започва процедурата по доброволна замяна на дългови книжа на страната с наближаващ падеж

Частичният фалит на Гърция е "насрочен" за август

© YIORGOS KARAHALIS
"Целта на операцията е да трае колкото се може по-малко време" - Филипос Сахинидис, гръцки зам.-министър на финансите


"90% участие на частния сектор в доброволната програма изглежда прекалено оптимистичен вариант" - Джъстин Найт, главен стратег в UBS


- 100 млрд. евро надхвърлиха задълженията на гръцките банки към Европейската централна банка през юни


Процедурите по доброволната замяна на гръцки облигации с наближаващ падеж с нови 30-годишни ще започне през август, обяви гръцкият зам.-министър на финансите Филипос Сахинидис, цитиран от "Ройтерс". С това на практика страната ще изпадне в частичен фалит.
Частните кредитори ще трябва да поемат 21% загуба по стойността на облигациите и по този начин да допринесат с 37 млрд. евро за втората финансова помощ за Гърция, която преди седмица бе договорена от лидерите от еврозоната в Брюксел.


"През следващите дни заедно с Института за международни финанси (IIF) ще изготвим точните процедури за осъществяването на операцията по замяната и така притежателите на гръцки дълг ще могат да изберат един от четирите варианта", поясни Сахинидис. Той бе категоричен, че тези процедури ще започнат през август.


Тези четири възможности са три типа на замяна на облигации с по-кратък срок с такива с по-дълъг и план за реинвестиране. Разликата при тях e в различните срокове на падеж и размер на лихвите.
Европейските политици искат замяната да мине максимално бързо, защото при нея на практика Гърция ще изпадне в "частичен фалит", посочва "Ройтерс".


"Целта на операцията е да трае колкото се може по-малко време", заяви и Сахинидис.
"Това е сложен процес, който трябва да бъде свършен колкото се може по-скоро. Гръцкото правителство води преговори за наемането на екип от банкови и правни консултанти по въпроса", заяви високопоставен гръцки банкер, пожелал анонимност.


От института обявиха, че очакват 90% участие от страна на частните инвеститори, но според анализатори това изглежда прекалено оптимистичен вариант.


"Ако бъде приложен форматът, определен от IIF, то 90% участие на частния сектор в доброволната програма изглежда прекалено оптимистичен вариант", заяви Джъстин Найт, главен стратег в UBS.


Подобно становище изразяват и от американската инвестиционна банка JPMorgan. Според нея голяма част от инвеститорите няма да приемат схемата за доброволна замяна на гръцките дългови книжа. Според финансовата институция те ще бъдат изкушени да продадат облигациите на по-висока цена.


JPMorgan се усъмни и в оценката, че частните кредитори ще загубят 21% от инвестициите си в гръцките дългови книжа. Според банката загубата ще е около 34 на сто. Финансовата институция изчислява, че банките, които вече са приели доброволната замяна, притежават гръцки облигации на стойност 64 млрд. евро. Това е 43% от целия дълг на страната, падежиращ до 2020 г.


"Все пак се съмняваме, че ще бъде постигната нормата на участие от 90%, тъй като институциите ще бъдат изкушени да продадат държаните облигации на по-висока цена", коментират JPMorgan.
Според JPMorgan облигациите с падеж, по-кратък от 2 години, са прекалено скъпи, което ги прави по-атрактивни за продажба.


Големи финансови институции като Deutsche Bank, HSBC, BNP Paribas, Societe Generale, Allianz , AXA и Generali вече изразиха готовност да участват. Много други обаче все още не са потвърдили.
Миналата седмица лидерите на Европейския съюз се договориха за отпускането на спасителен пакет от близо 158 млрд. евро.


Страните от еврозоната се разбраха да отпуснат заеми от 109 млрд. евро на Атина, докато останалите средства се очакват да дойдат от частния сектор, като се заменят облигации с наближаващ падеж с нови - 30-годишни. При тази операция частните инвеститори трябва да участват с около 37 млрд. евро. Към всичко това се очаква да бъдат добавени още 12.6 млрд. долара по програмата за обратно изкупуване на дълг.


Задълженията на гръцките банки към Европейската централна банка (ЕЦБ) са нараснали през юни със стремителна скорост, надхвърляйки 100 млрд. евро, съобщи междувременно гръцката централна банка, цитирана от РИА "Новости". Според представените данни в края на юни задлъжнялостта е достигнала 103 млрд. евро спрямо 97.5 млрд. евро през май.


Увеличеното финансиране се обяснява с масовия отлив на депозити от гръцките банки, предизвикал проблеми с ликвидността, коментират от централната банка на страната.


През последните няколко месеца евтините кредити на ЕЦБ, гарантирани с гръцки държавен дълг, са единственият източник на финансиране на местните банки. Една от причините да не се стигне до бързо решение за отпускането на втората финансова помощ за Гърция беше, че ЕЦБ дълго време отказваше да приеме облигациите на страната за гаранция, ако Атина бъде обявена в някаква форма на неплатежоспособност от страна на рейтинговите агенции.


Всички варианти за облекчаване на гръцкия дълг и привличане на частните инвеститори към помощта за страната бяха разкритикувани от агенциите, които заплашиха да понижат рейтина на Гърция до ниво "частичен фалит".


Ако ЕЦБ спре финансирането на гръцките финансови институции, банковата система на страната ще изпадне в пълна липса на ликвидност и може да се срине, коментират анализатори.


След обявяването на новия план, който включва замяна и/или рефинансиране на облигациите, рейтинговите агенции реагираха, че ще сметнат това за "частичен фалит" на Гърция. Но те оставиха вратата отворена за евентуално повишаване на рейтинга, след като бъде извършена транзакцията, тоест този статут може да бъде краткотраен. "Фич" обяви, че ще постави рейтинг на Гърция "частичен фалит" по време на замяната.


В понеделник "Муудис" предупреди, че почти сигурно ще даде подобна оценка на страната, след като понижи рейтинга й с три стъпки до Ca - това е само една степен над ниво "фалит". Така агенцията реагира на очакванията за отписване на част от стойността на книжата от частните инвеститори.


"Муудис" планира да направи преоценка по рейтинга на Гърция след завършване на замяната, но не се ангажира дали и как ще го промени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK