Франция - най-слабата брънка във веригата на ААА страните от еврозоната

Никола саркози

© Reuters

Никола саркозиКлючовата роля на френския президент Никола Саркози в усмиряването на кризата в еврозоната помага да се отклони вниманието от дълговите проблеми в собствената му страна, пише в свой анализ "Ройтерс". Саркози ще се бори за преизбиране на президентските избори във Франция през април догодина.


Френските основни финансови показатели са най-слаби сред тези на шестте държави от еврозоната с рейтинг ААА, а лидерът на консерваторите е под натиск да осигури оставането на Франция в този елитен клуб, докато се бори за преизбиране.


Съгласието за втория спасителен план за Гърция от миналия четвъртък, за което Саркози много настояваше, дава на Франция още малко време. Точно преди постигането на договореност финансовите пазари бяха започнали отново да обръщат внимание на лошите държавни финанси на страната.
Дивидентите, които Париж плаща на инвеститорите, за да предпочетат френски държавни книжа пред германски, се удвоиха за няколко седмици. Това показа, че инвеститорите се съмняват във финансовата сигурност на Франция. Според тях тя вече не е сравнима с другите ААА страни от еврозоната – Австрия, Финландия, Германия, Люксембург и Холандия.


"В момента сме на ръба, движим се най-зле в групата на ААА страните. Франция трябва да е постарае доста, за да остане в нея", коментира пред "Ройтерс" Филип Делиен, президент на компанията Convictions Asset Management, която в момента управлява 1.2 млрд. евро активи.


И трите големи рейтингови агенции потвърдиха ААА рейтинга на Франция през последните осем месеца, посочва медията. 


Алесандро Джансанти, старши стратегически анализатор по въпросите с лихвените проценти в холандската банка ING, смята, че агенциите се отнасят внимателно към Франция, тъй като тя е важен играч в еврозоната. "Има специално отношение към страната, защото ако погледнем по-внимателно основните й показатели, и особено дефицитите, рейтингът й трябва да бъде смъкнат", каза Джансанти пред "Ройтерс".


Според пресмятанията на ING финансите и икономиката на Франция са по-съвместими с рейтинг АА+, който в момента има Белгия. Банката поставя Франция пред САЩ, които оценява само с А+.


Ако Франция загуби сегашния си рейтинг, това може да обърка всички опити за успокояване на кризата в еврозоната, защото страните с най-висок рейтинг в нея са гаранти за Европейския фонд за финансова стабилност, който е в основата на спасителните пакети.


Рейтинговата агенция Standard and Poor's миналия месец обяви, че най-вероятно ще намали оценката на Франция в дългосрочен план, ако правителството не проведе реформи. Според агенцията, ако Франция иска да задържи ААА до средата на века, тя трябва да балансира бюджета си в следващите пет години. Това е цел, която френските правителства не са постигали от 1974 година.


Какво прави Франция между ААА страните?


Франция има най-високия дефицит, дълг и първичен дефицит (който се получава преди взимането предвид на лихвените плащания) между оценените с ААА страни в еврозоната.


Правителството очаква държавният дълг да стигне до 86.9% от БВП догодина, преди да започне да намалява. Независимата национална сметна палата счита това за приближаване към опасна зона.


Приносът на Франция към новия спасителен пакет за Гърция може да увеличи още съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт, коментира в петък френският премиер Франсоа Фийон.


Страната е и единствената в клуба на ААА страните от еврозоната, при която има намаление на конкурентоспособността й. Признак за това е дефицитът по текущата сметка, който стигна до рекордна месечна стойност през май.


Правителствените разходи през последните 20 години са много над средните за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Организацията оценява, че те ще стигнат до 55.3% от БВП през тази година, като само Дания е пред Франция по този показател с 58.1%.


"Ако погледнем към Франция като част от групата на ААА страните, тя определено се откроява с едни от най-слабите показатели в сферата на публичните финанси", коментира Мария Малас-Мруе, основният анализатор на Fitch за Франция.


Решено да остане на ниво ААА, френското правителство смята да намали бюджетния си дефицит от 5.7% от БВП тази година (предварителни цифри) до 4.6% догодина. Крайната цел, наложена от ЕС, е 3.0% през 2013.


Към момента Франция, изглежда, ще постигне целта си за дефицита през тази година. Много икономисти, както и Европейската комисия, която контролира държавните финанси на страните - членки на ЕС, смятат, че Париж ще надхвърли тази за следващата година.


Конкуренция преди изборите


Франсоа Бароан, новият френски финансов министър, каза по-рано този месец пред списание Le Figaro, че бюджетът за догодина трябва да има повече приходи, като ще бъдат премахнати различни данъчни облекчения на стойност над сега предвидените 3 млрд. евро.


"Благодарение на реформите и бюджетния контрол, които ние решително преследваме, Франция също както Германия е спечелила доверието на инвеститорите в държавните си облигации, които са смятани за едни от най-сигурните", коментира Бароан.


Дефицитът се откроява като основна тема в двустепенните президентски избори през април и май догодина, като в момента и Саркози, и кандидатите на социалистите се опитват да изградят имидж като единствения "безопасен" избор.


Социалистите най-вероятно ще гласуват срещу предложението на правителството, което обмисля със специален закон да въведе правило за балансиране на бюджета по германски маниер, за което ще трябва да се гласува и в двете камари. Ако бъде одобрен, текстът ще вкара в конституцията на страната това правило.


В опити да избегнат образа на мекушави и двамата основни кандидати на социалистите – Франсоа Оланд и Мартин Обри, коментираха наскоро, че ще се съобразят с обещанието на сегашното правителство да намали дефицита до тавана, предписан от ЕС, през 2013 година.


От друга страна, социалистите обещаха да спрат пенсионната реформа, която Саркози започна миналата година след седмици протести. Според рейтинговите агенции реформата е помогнала за задържането на ААА оценката на страната.


"Без значение дали левите ще спечелят догодина, или Саркози ще остане на поста си, определено ще има затягане на разходите след изборите, което да компенсира това, което не беше направено преди тях", коментира Тиери Мийон от Allianz GI Investments Europe, която управлява 123 млрд. евро.


Той добави, че френските политици са наясно с рисковете, които ще поемат, ако изпуснат държавните финанси от контрол. Според него кризата е доказателство за това.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Весело

  --AAA--AAA--AAA--AAA--AAA--AAA--AAA--AAA--AAA--

  "... веригата на ААА страните ..." се наАААка

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Панайот Панайотов
  Панайот Панайотов
  Рейтинг: 1174 Любопитно

  ААА амааааа
  Не, че нещо ама рейтинговите агенции са едни от големите виновници за състоянието на световната икономика в момента.

  Fun is just point of view.
 3. 3 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1341 Весело

  На крива ракета космосът й пречи!
  До коментар [#2] от "pan4o":

  Дудо ви обича!
 4. 4 Профил на ace
  ace
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Поне разбрахме коя е следващата държава. Край с ЕС.

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Не са те, просто няма икономика, има китайска икономика! Всичко е живот на кредит и фанфари!

 6. 6 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Всички са издали багажа! Даже Норвегия с огромните си продажби на горива е затънала в дългове, а неясно защо не се обръща внимание на най-големия топуз на европейската верига - Германия, чиито граждани дължат повече от гръцките, на калпак.

  За пореден път от България хвана потъващия кораб!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 7. 7 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Хора като Саркози, при които егото и суетата взимат връх над разума, винаги тласкат собствените си страни към провал. Дано френските избиратели виждат посоката към която ги води Сарко, защото в противен случай броят на А_тата в рейтинга на Ф. неминуемо ще намалява

 8. 8 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 648 Весело

  Еврото няма да е резервна валута след долара, това вече е ясно.

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 9. 9 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Ето я "обективността" на рейтинговите агенции. При някои държави може да се дава висок рейтинг при незадоволителни показатели, а при други рейтингът се държи нисък, а показателите са доста добри. Доста политика има в тези рейтинги.

 10. 10 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Иванов, прав си, но получаваш само минуси, какво да се прави, тук винаги ще има значение, кой го казва!

 11. 11 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Сега ще понижат рейтинга на Франция и България ще я замести в групата на ААА страните

 12. 12 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#10] от "ban":

  Що е прав? Че всичко от Запад е лошо, а всичко от Русия и Китай е хубаво????Хахахахаха! Ми нали без западните пазари и двете ще духнат супата за две седмици точно, хахахахаххх!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 13. 13 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#2:"pan4o"]рейтинговит агенции са едни от големите виновници за състоянието на световната икономика в момента. [/quote]
  Те просто отразяват нещо което вече се е случило, понякога дори с доста закъснение. Ако някой каже, че трезорът на банка Х е празен, той няма вина за това. Разбира се възможни са спекулации. Тези които наистина движат света на финансиите знаят съвсем точно картинката и не се влияят от манипулативността на рейтингите, а предпочитат да извличат директна полза

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Хипчо, предполагам си обърнал внимание, че всичко от запад е произведено в Китай, за Русия не говорим! Всичко, което се пазарува на прословутите пазари е с кредити! Част от тези кредити ги дава Китай! Прав е щото има данни за дълга на страните, и действително по задлъжнялост, никой не е цъфнал, а някои са по-зле и от Гърция!

 15. 15 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 761 Неутрално

  абе напоследък всяка седмица се пуска по някаква новина за някой закъсал и последиците от това за едно или друго, дето като я прочетеш да си кажеш 'баси мамата, ся кво да праим'
  'Пазарите' реагират с клатушкане в една или друга посока, някой прави едни пари, после нещата се забравят.
  Просто трябва да престане да се обръща внимание на т.нар. 'рейтингови агенции', защото техният собствен рейтинг от много отдавна е на ниво 'боклук', с негативна перспектива.

 16. 16 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#14] от "ban":

  Тъй, тъй, без купувачите на ЕС, САЩ и Канада кво ще стане с Китай??? Задаваш ли си тоя въпрос!? На Африка ли ще продава айфоните и принтерите НР? И телевизорите от 60 инча?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 17. 17 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#14] от "ban":

  Ааааа, забравих! И марковите играчки на Мател за по 80 долара бройката, а?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 18. 18 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#10] от "ban":

  Получава минуси защото хората инстинктивно натискат минус когато не им се иска нещо да е вярно. Е, аз му дадох едно плюсче

 19. 19 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Дотук, драги ми Хипчо, признаваш, че всичко се прави в Китай! Сега, ти ако си производител, до кога ще даваш заеми, за да ти купи някой продукцията!

 20. 20 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ауу, ми ся кой ще дава кинти на милионите арабели и нигря на соц. помощи?

  икономист - неграмотник с диплома
 21. 21 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Докато китайците се трудят здраво, честни са и имат огромен потенциал - Стара Европа е пълна с мързеливи богаташчета и тарикати, дето лапат огромни заплати, живеят в лукс, а емигрантите им чистят къщите и им вършат тежката работа по строителството и навсякъде. Докога тарикати така ще я карате?!!

 22. 22 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Неутрално

  21-ви, е това е прекалено елементарно бе човек! Това, което се случва е следствие на глобализацията и новите технологии! Сега само в един или два завода се правят, примерно чиповете и лсд панелите за цял свят! Проблема е какво да правят другите, като 1000 човека примерно могат да вършат работата на 10000!

 23. 23 Профил на febra
  febra
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Моля редакцията да прегледа отново следния текст: "Дивидентите, които Париж плаща на инвеститорите, за да предпочетат френски държавни книжа пред германски, се удвоиха за няколко седмици."

  "Attitude is a little thing that makes a big difference" W. Churchill
 24. 24 Профил на febra
  febra
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":

  Явно говориш наизуст... Китай и неговата икономика са най-големите удавници, които могат да повлекат доста американски и европейски компании!
  Политиката 1 семейство-1 дете прави пенсионната им система фалирала изначално
  Над 520 млрд долара лоши дългове на общините
  Обръщане на тренда и начало на срив на пазара на имоти в 28 от провинциите
  Поскъпването на юана
  Положителния ефект ще бъда намаляване на цените на суровините и свиването на желанието им за хегемония в средна Азия и Африка
  Те така или иначе спряха да купуват американски дълг т.е. ще носят само загубите от обезценката му, което допълнително ще ги потопи
  Накратко големите хитреци от Китай, които наричат всички не-китайци с най-обидната дума в езика им "прасета", ще изядат големия...

  "Attitude is a little thing that makes a big difference" W. Churchill
 25. 25 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Не говоря, че всичко се произвежда там, и за да си го купиш трябва да вземеш заем, щото няма какво да дадеш насреща!

 26. 26 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#2:"pan4o"]Не, че нещо ама рейтинговите агенции са едни от големите виновници за състоянието на световната икономика в момента. [/quote]
  Не убивайте вестоносеца. Виновниците ги виждаме и до днес да се изненадват, че върху дефицитите им, по-големи от БВП, в условията на криза трябва да се плащат все по-големи лихви.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 27. 27 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#19] от "ban":

  Представата, че всичко се прави в Китай е все пак малко хиперболизирана.

  Ако се сравнят различни страни по баланса на текущата сметка например, по данни за 2010 г. Китай наистина излиза най-напред с +272 млрд. долара, но след това доста близо са Япония с +166 млрд. долара и Германия с +162 млрд. долара.

  Данните са от:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_by_current_account_balance

 28. 28 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#8:"читател"]Еврото няма да е резервна валута след долара, това вече е ясно. [/quote]

  Помисли пак: Защо еврото вероятно ще продължи да се изплъзва от гравитацията на кризата

  http://www.investor.bg/news/article/120594/9.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 29. 29 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Как е разпределен дълга на САЩ
  27.07.2011, 09:27
  Китай и Япония са най-големите кредитори на Вашингтон

  Наближаването на крайния срок за САЩ да повишат лимита на федералния дълг и безплодните преговори за решаване на кризата в Конгреса правят все по-реална възможността най-голямата икономика в света да изпадне в неплатежоспособност. Подобно събитие би се усетило в целия свят, тъй като Вашингтон дължи много пари на редица държави. Германският вестник "Ханделсблат", цитиран от БТА, е съставил списък с основните кредитори на САЩ.
  Франция е най-малкият сред 25-те водещи кредитори на Вашингтон с вземания за 23.6 млрд. USD, спрямо 38 млрд. USD година по-рано.
  Холандия държи американски държавни облигации за 23.7 млрд. USD.
  Италия е инвестирала в американски облигации 25.4 млрд. USD.
  Мексико кредитира САЩ с 27.7 млрд. USD.
  Полша трябва да получи 27.9 млрд. USD.
  Белгия е 20-тият по големина кредитор с вземания за 31.4 млрд. USD.
  Южна Корея пък е вложила в американски дългови книжа 32.5 млрд. USD.
  Ирландия има множество собствени финансови проблеми, но и дял от 33.5 млрд. USD в кредитирането за Вашингтон.
  Турция е увеличила вложенията си в суверенни облигации на САЩ до 39.3 млрд. USD спрямо 25 млрд. USD през миналата година.
  Индия е допринесла за финансирането на Вашингтон с 41 млрд. USD.
  Сингапур има вземания от 57.4 млрд. USD което е значителен спад спрямо инвестициите от 72.9 млрд. USDгодина по-рано.
  Тайландските инвестиции са за 59.8 млрд. USD.
  Германия би трябвало да получи плащания по кредити за 61.2 млрд. USD спрямо 52.2 млрд. USD през миналата година.
  Люксембург е вложил в американски дългови книжа 68 млрд. USD, което е спад спрямо 98.9 млрд. USD през 2010 година.
  Канада е сред най-големите инвеститори с 90.7 млрд. USD.
  Швейцария е десетият по големина кредитор на САЩ със 108.2 млрд. USD.
  Русия е финансирала Вашингтон със 115.2 млрд. USD намалявайки инвестициите си спрямо 176.3 млрд. USD през октомври 2010 година.
  Хонконг е закупил американски кредити за 121.9 млрд. USD.
  Карибският басейн чрез Карибския банков център (Carribean Banking Center), сред чиито членове са Бахамските и Каймановите острови, е източник на 148.3 млрд. USDза хазната на САЩ.
  Тайван е предоставил 153.4 млрд. USD.
  Бразилия пък е увеличила капиталовложенията си от 158,5 млрд. USD през юни миналата година до 211.4 млрд. USD.
  Страните износителки на петрол като Венецуела, Иран, Ирак, Кувейт, Оман, Катар или Саудитска Арабия държат американски дългови книжа за 229.8 млрд. USD.
  Великобритания има вземания за 346.5 млрд. USD, която е огромно повишение спрямо 94.5 млрд. USD през юни миналата година. Тогавашното равнище обаче беше близо до историческия минимум на показателя.
  Япония е вторият по големина кредитор с 912.4 млрд. USD. Китай има най-големи вземания от САЩ с американски дългови книжа за близо 1.16 трилиона USD.

 30. 30 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Как е разпределен дълга на САЩ

  Германският вестник "Ханделсблат", цитиран от БТА, е съставил списък с основните кредитори на САЩ.
  Франция е най-малкият сред 25-те водещи кредитори на Вашингтон с вземания за 23.6 млрд. USD, спрямо 38 млрд. USD година по-рано.
  Холандия държи американски държавни облигации за 23.7 млрд. USD.
  Италия е инвестирала в американски облигации 25.4 млрд. USD.
  Мексико кредитира САЩ с 27.7 млрд. USD.
  Полша трябва да получи 27.9 млрд. USD.
  Белгия е 20-тият по големина кредитор с вземания за 31.4 млрд. USD.
  Южна Корея пък е вложила в американски дългови книжа 32.5 млрд. USD.
  Ирландия има множество собствени финансови проблеми, но и дял от 33.5 млрд. USD в кредитирането за Вашингтон.
  Турция е увеличила вложенията си в суверенни облигации на САЩ до 39.3 млрд. USD спрямо 25 млрд. USD през миналата година.
  Индия е допринесла за финансирането на Вашингтон с 41 млрд. USD.
  Сингапур има вземания от 57.4 млрд. USD което е значителен спад спрямо инвестициите от 72.9 млрд. USDгодина по-рано.
  Тайландските инвестиции са за 59.8 млрд. USD.
  Германия би трябвало да получи плащания по кредити за 61.2 млрд. USD спрямо 52.2 млрд. USD през миналата година.
  Люксембург е вложил в американски дългови книжа 68 млрд. USD, което е спад спрямо 98.9 млрд. USD през 2010 година.
  Канада е сред най-големите инвеститори с 90.7 млрд. USD.
  Швейцария е десетият по големина кредитор на САЩ със 108.2 млрд. USD.
  Русия е финансирала Вашингтон със 115.2 млрд. USD намалявайки инвестициите си спрямо 176.3 млрд. USD през октомври 2010 година.
  Хонконг е закупил американски кредити за 121.9 млрд. USD.
  Карибският басейн чрез Карибския банков център (Carribean Banking Center), сред чиито членове са Бахамските и Каймановите острови, е източник на 148.3 млрд. USDза хазната на САЩ.
  Тайван е предоставил 153.4 млрд. USD.
  Бразилия пък е увеличила капиталовложенията си от 158,5 млрд. USD през юни миналата година до 211.4 млрд. USD.
  Страните износителки на петрол като Венецуела, Иран, Ирак, Кувейт, Оман, Катар или Саудитска Арабия държат американски дългови книжа за 229.8 млрд. USD.
  Великобритания има вземания за 346.5 млрд. USD, която е огромно повишение спрямо 94.5 млрд. USD през юни миналата година. Тогавашното равнище обаче беше близо до историческия минимум на показателя.
  Япония е вторият по големина кредитор с 912.4 млрд. USD. Китай има най-големи вземания от САЩ с американски дългови книжа за близо 1.16 трилиона USD.

 31. 31 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#16] от "Хипчо":
  До коментар [#19] от "ban":
  До коментар [#21] от "pc_none":

  Световните икономики са толкова навързани, че трудно можете да изкарате нещата като манипулативния Запад и трудолюбивия Китай: http://en.wikipedia.org/wiki/Chimerica

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 32. 32 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Всъщност въпросът е коя от двете страни ще съумее да диверсифицира по-бързо, така че когато Химерика се срине, да остане нещо работещо. От друга страна на всички е ясно, че прекалено бързо изтегляне от зависимостите също ще срине пазара.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 33. 33 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  и най интересното изре4ение цъфната и вързала великобритания е вложила в американски дълг 346 млрд.$, така 4е ако на 2 август сащ фалират, ще повлекат след себе си и великобритания, е те рейтинговите агенции ми се загрижили за еврозоната и громят ли громят всеки ден еврото, не ви ли прили4а това на замазване на положението 4рез представяне видите ли колко са зле в еврозоната ама вижте ни нас 9 сащ и Великобритания, ) ние сме цъфнали и вързали ама сме си прикрили кирливите ризи под леглото а и кредитните агенции са наши така 4е като унищощим еврото и еврозоната ( те сами ще се разпаднат) та никой няма да обърне внимание на нашите проблеми

 34. 34 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#22:"ban"]Проблема е какво да правят другите, като 1000 човека примерно могат да вършат работата на 10000! [/quote]

  Решението е иновации и оригинална добавена стойност, но средностатистическия конвейрен работник не е готов за това.

  Иначе на всеки от нас трябва да му е ясно, че ако съумее за създаде нова добавена стойност за нещо, което се търси, възвръщаемостта ще е в пъти по-голяма от конвенционалната работа.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Creative_destruction
  http://en.wikipedia.org/wiki/Disruptive_technology

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 35. 35 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#25:"ban"]Не говоря, че всичко се произвежда там, и за да си го купиш трябва да вземеш заем, щото няма какво да дадеш насреща! [/quote]
  Това, че iPhone се произвежда в Китай далеч не значи, че по-голямата част от приходите от продажбите му не отиват в силиконовата долина. Едно е физическо производство, друго е добавяне на стойност. Помислете за софтуерната индустрия например. Това, което е скъпо е идеите със стойност. Изработката е въпрос на машини и няколко конвейрни работника.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 36. 36 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#33] от "neutron":

  Първо: кредитните агенции са независими и едва ли са агенти на американската държавна политика, ЦРУ или Пентагона

  Второ: в пазарната икономика предвидимостта е една от най-важните характеристики и никой няма интерес за подвежда, защото когато се разбере, ще бъде късно. Гърция не беше разбрала това и сега пати. Именно затова дебатите в САЩ са толкова обсъждани и за риска се знае публично много преди момента на самия падеж.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 37. 37 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  не са много независими
  много си наивен да мислиш така

  ако бяха независими досега с 2-3 степени е трябвало да смъкнат рейтинга на сащ, в4ера мудис смъкна рейтинга на кипър и пред две седмици също го направи с обяснението 4е при един бъдещ фалит на гърция кипърските банки щели да бъдат изпожени на риск
  нищо 4е финансите на кипър са добре дефицит от 4,5% и външният дълг е под 60% от бвп , нека да съпоставим с финансите на сащ дефицит от 10 % за 2011г. външен дълг от 100% от бвп,
  има ли тук едните са галени а другите са врагове, за кредитните агенции
  те мерят с двоен аршин и да ми казваш как били независими, май само ти си вярваш в това
  ако кредитните агенции бяха в швейцария,япония или австралия, бих повярвал 4е са независими
  но те са вси4ките американски и една от великобритания, и двете страни се мъ4ат от години да сринат еврото и ню йорк и лондон винаги идват проро4ествата за разпадането на еврозоната и смъртта на еврото, така 4е в тази ситуация е много трудно да повярвам 4е американските кредитни агенции са независими от американската политика, дори и 4астни компании те представляват американските интереси и там работят американци а не европейци или някой друг, и ти да управляваше кредитна агенция , много ясно 4е и ти щеше да помагаш на собствената си държава ако е в беда

 38. 38 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#37:"neutron"]и двете страни се мъ4ат от години да сринат еврото и ню йорк и лондон винаги идват проро4ествата за разпадането на еврозоната и смъртта на еврото[/quote]
  Затова ли САЩ участваха във финансиране на първото спасяване на Гърция, когато трябваше спешно да се гарантират парите?

  Това, че атаките идват от Уолстрийт не значи, че американските власти (било то Федералния резерв или правителството) стоят зад тях.

  Иначе като цяло има нещо вярно в това, което пишеш, но не забравяй, че ако една отворена държава се срине, това е губещо за всички, които имат взаимоотношения с нея.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 39. 39 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  заслужават ли сащ най-високият кредитен рейтинг от ААА?
  след като други държави им беше смъкнат
  с дефицит от 1,4 трлн $ или 10 % от бвп и външен дълг от 14,3 трлн $ към май, през август сащ трябва да разплатят изти4ащ дълг за 430 млрд $ с какви пари естествено като имитират нов дълг
  колко ще стане дългът на сащ тогава през септември из4ислете само към 4ислото от 14,3 трлн $ прибавете още 430 млрд $ и се полу4ава 14,73 трлн $, това е 99% от бвп или да го закръглим на 100%,
  защо тогава сащ имат кредитен рейтинг от ААА, а в тази статия кредитните агенции заплашват да смъкнат дори рейтинга на франция която е в по добор състояние от този на сащ с дефицит от 5,7% за 2011г, и външен дълг от 86 % от бвп , франция стой доста по добре от сащ тогава защо сащ заслужават а франция не заслужава да има ААА рейтинг?
  не е и това двоен стандарт???
  освен това много държави им беше намален рейтинга като япония, като белгия, испания, италия, заплашват франция,
  но сащ и великобритания въпреки не добрите им финанси винаги стоят с ААА кредитен рейтинг
  тогава за какво говорим, а една шайка която се опитва 4рез пазарен натиск, лъжи, манипулации да срине еврото и долара да се завърне на бял кон като световна валута

 40. 40 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#38] от "mapto":

  нещо си много зле
  сащ никога и под никаква форма не са у4аствали в пакетите за спасяването на гърция, много зле си информиран
  първия пакет за спасяването на гърция се появи миналия май
  средствата дойдоха от европейските данъкоплатци( от страните от еврозоната и межд. валутен фонд) от 110 млрд евро( като 90 млрд евро доидоха от ЕС а останалите 20 млрд евро от межд, валутен фонд), нито сащ , нито великобритания са у4аствали в това, великобритания дори каза 4е под никаква форма няма да дава пари за гърция нищо 4е са в ЕС, Напротив JP Mrgan Chase, беше американската банка помогнала на гърците 4рез с4етоводни измами да скрие дълга и дефицита през 2001г за да може гърция да влезе в еврозоната,
  е това е един 4удесен план на сащ да вкарат болни коне в ина4е здравата еврозона и так да се опитат да я катурнат
  а кредитните агенции с последователното си поведение на смъкване на кредитните рейтинги на доста европейски държави създадоха тази криза и разпространението и, като деликатно си замъл4аха за окаяното състояние на амеркансите финанси, до преди няколко месеца дори се криеше какъв е истинският размер на дълга на сащ, на официалната им страница на американското правителство години нард стоеше стара информация на дълга на сащ от 2007г , като прикриваха какъв е истинският му размер и изведнъж през май когато републиканци и демократи се скраха за вдигането на тавана на дълга истина лъсна пред целия свят

 41. 41 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  отделно Обама каза миналата седмица 4е във федералният бюджет на сащ всеки месец има дефицит от 140 млрд $

 42. 42 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#40:"neutron"]сащ никога и под никаква форма не са у4аствали в пакетите за спасяването на гърция, много зле си информиран
  първия пакет за спасяването на гърция се появи миналия май
  средствата дойдоха от европейските данъкоплатци( от страните от еврозоната и межд. валутен фонд) от 110 млрд евро( като 90 млрд евро доидоха от ЕС а останалите 20 млрд евро от межд, валутен фонд), нито сащ , нито великобритания са у4аствали в това[/quote]

  "They believe that the support of the US and the IMF is essential when it comes to getting them out of their debt situation. They argue that more help won’t only help Greece, but it will also help stabilize the world financial markets and help build confidence again.

  Now, it must be said that the US is not directly working on providing any support for Greece, but since they have such a large say in what the IMF does, so it is important that they are on the side of the Greek."

  http://www.spreadbettingcompanies.com/eu-us-and-imf-contributions-becoming-more-clear-for-greek-bailout

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 43. 43 Профил на stolipinovo
  stolipinovo
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Всичко е въпрос на "Brand Name"...........FRANCE, ITALY, GREECE........са тежките имена в европа, а горката България е като мухата на европа, разбираш че е в европа като кажеш само че граници с Гърция........ даже Сърбите по-това отношение са светлини години пред България......достойна история, истински борци!!!

 44. 44 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#40:"neutron"]Напротив JP Mrgan Chase, беше американската банка помогнала на гърците 4рез с4етоводни измами да скрие дълга и дефицита през 2001г за да може гърция да влезе в еврозоната,
  е това е един 4удесен план на сащ да вкарат болни коне в ина4е здравата еврозона и так да се опитат да я катурнат [/quote]
  Не знам как да ти обясня, че САЩ нямат интерес от слабо евро. Дори до скоро тяхната политика на сваляне на стойността на долара стана причина да се говори за валутна война: http://www.investor.bg/news/tag/%D0%92%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 45. 45 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#42] от "mapto":

  е и какво от това това 4е са гласували с техният представител в межд валутен фонд , за включването на МВФ в подкрепа на гърция, това не е помощ, това е само формален глас, представиси бяха гласували против, тогава какво, щяха сами да се закопят, щеше да лъсне истината колко ненавиждат еврото,
  то им е трън в очите, нека да ти напомня 4е евровите банкноти в света в обръщение са повече от доларовите, и еврото бавно но сигурно измества долара като световна валута за търговия, ето за това еврото им е трун в очите на американците и по всякакъв начин те се опитват да го изкарат слабо, неблагонадеждно , едва ли не всеки момент ще престане да съществува, затова и го правят този натиск с дългпвата криза, кредитните агенции, и т.н.

 46. 46 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  и те играят двойна игра, защото намалят рейтингите на европейските държави, а този на сащ стои непоктнат, независимо 4е дефиците е колкото гръцкия а именно 10% от бвп, дългът на са е ве4е 100% от бвп
  кредитните агенции намалиха рейтинга на испания ( дефицит 8%, външен дълг от 60%), италия дефицит от 4,6 %, външен дълг от 115 %
  а италия и испания дори не бяха с най -високия възможен рейтинг , както са сащ,
  а вижте показателите на сащ с какво са по разли4ни от тези на италия или испания??? испансия и италияанкият рейтинги са цели 2 стемени под американсият, и рейтинговите агенции ги заплашват 4е ще им го понижат още
  а този на сащ???? стои си най високият
  защо,
  това не е мерене с двоен аршин?

 47. 47 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  защо не намалят рейтинга ААА на великобритания???
  след като финансите им са изложени на риск?( дефицит от 170 млрд$ или 9 % от бвп, външен дълг -не съобщават колко е в действителност, крият го)
  експозици на великобритания в американски дълг 346 млрд $
  защо рейтинговите агенции намалиха рейтинга на кипър с две степени през май и в4ера с още две степени, като обяснението им беше 4е кипърските банки можело да пострадат ако гърция обяви бъдещ фалит
  питам аз а великобритания със свойте 346млрд $ заеми които е дала на сащ , няма ли риск за великобритания ако сащ фалират на 2 август, в понеделник???
  защо тогава кипърският рейтинг(4лен ан еврозоната ) се намаля а този на великобритания не,

  оттук идва извода 4е в последните месеци се намалят рейтингите само на дъжави които са 4ленки на еврозоната или страни използващи еврото

  ТОВА НЕ Е ЛИ АТАКА СРЕщУ ЕВРОТО ТОГАВА???

 48. 48 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#47:"neutron"]не съобщават колко е в действителност, крият го[/quote]
  Крият го само от тези, които не се интересуват:
  "Government debts will surpass £1.3 trillion by 2014-15, according to official forecasts produced by the Office for Budget Responsibility (OBR) – equivalent to over 70 per cent of the country’s GDP. “It’s staggering and worrying that 70 per cent of people completely misunderstand the dire situation the country faces,” said IEA chief executive Mark Littlewood, throwing his weight behind City A.M.’s financial literacy campaign."
  http://www.cityam.com/news-and-analysis/public-dark-uk-debt

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 49. 49 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#48] от "mapto":

  това което си дал като информация само потвърждава 4е го крият
  прогнози колко щял да им бъде дългът , не важат
  прогнозите са едно а истинското състояние в момента е друго, след като го знаеш защо не си го дал, ами представяш бъдещи прогнози???

 50. 50 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  то и сащ правят пргнози за дълга 4е от сегащните 14.3трлн $
  в края на 2012г ще се увели4и с 2.6 трлн $
  или ще е 16.9 трлн $
  ама току виж дълга нарастнал още пове4е, така 4е прогнозите са едно а действителността съвсем друго

 51. 51 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#49] от "neutron":

  Ох, толкова издребняваш и те мързи, че чак и мен заразяваш. Затова ето ти просто линк: http://www.statistics.gov.uk/cci/nugget.asp?id=206

  И понеже виждам, че се затрудняваш, ето колко просто е да го намериш: http://www.google.com/search?q=uk+public+debt

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 52. 52 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#51] от "mapto":
  еми хубаво 945 млрд лири, което е 1,546 трлн $
  на това ако му викаш малко здраве му кажи
  като имаш предвид 4е бвп на Великобритания за 2010 г е 2,247 трлн $ с дълг от 1,546трлн $ , което зна4и външеният дълг е 75% от бвп са цъфнали и вързали
  като имаш предвид 4е всяка година само дефицита на UK се равнява на 10 % от бвп или 220 млрд $ + нуждата от финансиране на изти4ащите задължения на по високи лихви от колкото са заемали стария дълг надува всяка година външният дълг на великобритания с най малко 250 млрд $

 53. 53 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  освен това бвп на сащ за 2010 г е 14,6 трлн $
  а външният дълг от 14,3 трлн $ е достигнат през май, като най вероятно до края на 2011г дългът на сащ ще надхвърли 100 % от БВП

 54. 54 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ето ти и линк да видиш какви са дълговете на страните


  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_by_public_debt

 55. 55 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  А ето и малко прогнози в посока какво ще стане като намалят кредитния рейтинг на САЩ:
  http://www.investor.bg/news/article/120734/91.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK