Покрай златния път до Девин е готова и отсечката до село Осиково

Премиерът Бойко Борисов ще открие по-късно днес пътя до село Осиково, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Пътната настилка е дарение от Националната електрическа компания (НЕК) и австрийският строителен концерн "Алпине Бау". Хората от селото, повечето от които работят по проекта "Цанков камък", чакат от години за път и в началото на 2010 г. се вдигнаха на няколко поредни протеста заради това.


Шосето ще води до пътя Пловдив - Девин, чийто участък от село Михалково до Девин беше наречен от премиерът Борисов преди година - "златен". Цената му е 222 млн. лева, при планирана първоначално три пъти по-малка сума. Шосето е част от обектите около хидровъзела  "Цанков камък" и замества стария път, който ще бъде залят от водите на бъдещия язовир. Високата цена на пътя беше обяснена с ненадеждно геоложко проучване, избор на неподходящо трасе и лошо проектиране.


В края на октомври 2010 г. премиерът Борисов обеща на жителите на Осиково, че ще имат път и той ще бъде платен от НЕК и строителя на хидровъзел "Цанков камък" - "Алпине бау". Двете компании успяха да се договорят с кмета на община Девин през юни тази година. "Съгласно сключения договор между местната власт и двете дружества, НЕК ще предостави сумата от 1.8 млн. лева, а за същата стойност австрийската фирма изпълнител осигурява строително-монтажни работи по проекта", съобщи тогава БТА. Реконструкцията на шосето отне около месец. Цената на пътя е 3 млн. лева без ДДС, от които 1.8 млн. идват от НЕК, потвърдиха и от правителствената пресслужба.
Новата десеткилометрова отсечка до Осиково е реконструирана за първи път от последните 50 години, през които хората от малкото населено място не са имали цивилизован достъп до обществената пътна мрежа, припомнят от икономическото министерство. На откриването на пътя ще присъства и икономическият министър Трайчо Трайков. Гости на официалната церемония ще бъдат също посланикът на Австрия Герхард Райвегер, депутати от региона и представители на местната власт.


Целият проект "Цанков камък" струваше до миналата година за България  380 млн. евро, при първоначална цена от 220 млн. евро. Именно заради високата си цена строежът на хидровъзела беше критикуван неколкократно от правителството на Бойко Борисов. Според първоначалния план, обектът трябваше да бъде пуснат в експлоатация до началото на 2011 г., но това така и не се случи заради продължаващи укрепителни дейности.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2839 Разстроено

  "Пътната настилка е дарение от Националната електрическа компания (НЕК) и австрийският строителен концерн "Алпине Бау"..." - благодарности от "хората от малкото населено място не са имали цивилизован достъп до обществената пътна мрежа" за дарителите на ХІ век...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#1:"АБЪВ"]

  "Пътната настилка е дарение от Националната електрическа компания (НЕК[/quote]
  ====================================

  А НЕК случайно да не е

  държавна компания ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 3. 3 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1494 Весело

  Нямаше да се учудя ако тая десет километрова отсечка беше разделена на няколко лота. Та да има повече откривания, повече ленти за рязане ....

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 4. 4 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1494 Весело

  До коментар [#2] от "Чардо":

  Сигурно са пестили от тока и събирали за дариния

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  The air supply and the sunlight are donated by Boyko "The Rutabaga" Borisov.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  "Премиерът Бойко Борисов ще открие по-късно днес пътя до село Осиково, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. "

  Като си няма друга работа (и нищо не умее да върши), да "открива" селски пътища. Дано се намери и спонсор да дари 10-тина хиляди кебапчета и 1,000 каси бира за благодарния електорат...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 240 Неутрално

  "Стария път, който ще бъде залят от водите на бъдещия язовир. Високата цена на пътя беше обяснена с ненадеждно геоложко проучване, избор на неподходящо трасе и лошо проектиране." - ами да осъдят проектантът - май Доган нещо ги беше консултирал - или той беше консултирал държавната фирма, и сега ако осъдят някой, това ще е държавната фирма и пак ние ще плащаме. Добре са го измислили изедниците Доганови

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Ако не беше построена, модифицирано пак щяхте да леете същата омраза.

 9. 9 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  "Дневник", препечатвате отнякъде или просто повтаряте стари материали?

  "Шосето е част от обектите около хидровъзела "Цанков камък" и замества стария път, който ще бъде залят от водите на бъдещия язовир."

  Язовирът не е бъдещ, а настоящ, завършен е и е напълнен с вода, така че старият път вече е под вода.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1509 Любопитно

  Главният Слуга и неговата команда откриват 9 (девет) км рехабилитирана настилка.

  Да плача ли, да се смея ли...?

  ЦИРК!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Стройте пътища, ама що премиерът трябва да ги открива?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  [quote#11:"clint_eastwood"]Стройт пътища, ама що премиерът трябва да ги открива? [/quote]

  По-горе съм обяснил: защото няма друга работа, а и нищо не умее да върши.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#8] от "stedim":Аз не схващам критичния тон на участниците във форума и минусите,които ти цъкат като леене на омраза,а като доказателство за държавническа,управленска и политическа култура.Защото те визират не построяването на един път,една спортна зала,една отсечка от магистрала или околовръстен път като нещо лошо,а рязането на лентите от страна на един министър-председател,който" строи този път,магистрала,спортна зала,околовръстен път"/но не със свои собствени пари,а и това не само е невъзможно,но и ненужно/ и реже непрекъснато ленти,което е една бабаитска проява на един късен наследник на бай Ганю.Освен това у мен се натрапва едно мнение,че тичането по магистрали,строящи се обекти,рязането на ленти,ритането в работно време на топката прикрива една интелектуална немощ и липса на управленски капацитет в този човек.Четете редовно стенограмите от правителствените заседания и се опитайте да вникнете в неговите изказвания!Имам усещането,че става някакъв разговор в селска кръчма.Какво значи да дадеш срок от три дена да се замени юридическото понятие "противозаконно отнемане" и "присвояване" с познатото от електората понятие "кражба"?А ,че това са напълно различни по своята правна характеристика престъпни състави преди всичко с оглед на престъпното намерение и с обекта на посегателство,него това не го интересува.Важното е да каже нещо,което се харесва в момента на "материала".Като рязането на лентите.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  [quote#13:"molesan2"]Освен това у мен се натрапва едно мнение,че тичането по магистрали,строящи се обекти,рязането на ленти,ритането в работно време на топката прикрива една интелектуална немощ и липса на управленски капацитет в този човек.[/quote]

  Абсолютно точна диагноза! Това са евтини маневри за отвличане на вниманието от истинските проблеми на нацията. Не е работа на премиера да "открива" 300-метрови асфалтирани улици или 5-километрови междуселски шосета, когато държавата е затънала в блатото, не ни щат в Шенген, станали сме нарицателно за корупция и шуробаджанащина, работната ни ръка не става за нищо, училищата произвеждат неграмотни полуидиоти, инвеститорите бягат от нас като дявол от тамян, а най-голямата FDI са парите, които гастарбайтерите пращат на пенсионираните си майки и бащи...

  Да си завреш главата в пясъка, когато държавата е докарана до такова окаяно състояние, а да разкарваш кортежи на НСО из цяла България, за да "откриваш" разни дивотии - това е престъпление, граничещо с държавна измяна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Борисов отново обяви, че ще каже кандидатът си за президент на 4 септември. „Ще имаме свой кандидат за президент и той ще бъде достатъчно добър кандидат”, каза Борисов. Той отказа да коментира дали строителният министър Росен Плевнелиев ще е номинацията на управляващите за държавен глава.

  Пред ТВ7 Борисов заяви, че ще се кандидатира за президент на следващите избори.

  „Дотогава съм обещал и да се оженя, за да има първа дама”, каза премиерът. Той обясни, че е доволен от работата на министрите и техните заместници, от сработените екипи и затова с удоволствие ще остане да работи като премиер.

  Лидерът на ГЕРБ отхвърли възможността да се отиде със СДС на президентските избори.

  „Видях ги в парламента, няма да правим грешки. Ако за някой вчера имаше удар, той е за Мартин.

  Мартин Димитров аз го харесвам, имаме си приказките като колеги, но той се вкара така ужасно в сценария на Костов”, каза Бойко Борисов. Той обяви и че нищо не го учудва и в много премерените действия между Синята коалиция, БСП и ДПС. "И двете партии в момента се борят с връзките си, които имат при Доган, да им прелее част от електората си, особено при балотаж на президентските избори. И за това толкова сега го обгрижват", каза Борисов.

  Пред BNews министър-председателят обясни, че заявката, която дава за втори управленски мандат не е самоцел.

  „Така както сме подредили големите инфраструктурни проекти - „Тракия”, „Марица”, „Струма”, „Хемус”, плюс Дунав мост 2 и четирилентовите пътища, ни трябват около четири-пет години”, каза премиерът.

  В студиото на „Гореща точка” Борисов донесе картите с инфраструктурни проекти на правителството.

  „80% от това, което им показваме на картите, го взимаме от Брюксел. Само 20% се дават от нашите пари”, каза министър-председателят. Той съобщи, че юни месец догодина първите два лота на магистрала „Тракия” ще станат готови, а в края на годината ще стане и третият.

  След 24 месеца ще е готова и магистрала „Марица”, което означава, че до Истанбул ще има магистрала.

  „На нея Станишев е направил само лява лента, ние сега правим дясната”, съобщи Борисов. През август правителството започва и двата лота на магистрала „Струма”, по която ще се стига до Солун.

  Лидерът на ГЕРБ похвали „Гореща точка” и отчете мястото на предаването в ефира.

  „Първо бях в bTV, после дойдох тук, значи съм ги класирал по рейтинг”, каза Борисов. Той не обеща, но и не отхвърли възможността кандидатът за президент на ГЕРБ да гостува първо на Бареков след като бъде издигнат.

 16. 16 Профил на Панайот Панайотов
  Панайот Панайотов
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  Някакъв и ода за Б.Б. написал.... това жегата верно голямо влияние оказва.

  Fun is just point of view.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 684 Весело

  Е как така "подарили" настилката? Проектът не е ли включвал и пътната настилка?
  Кой ли го е одобрил? Може би "тройната коалиция"? 19. 19 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#13] от "molesan2":

  При цялото ми уважение към Вашия пост(+), ще си позволя някои несъгласия.

  Според мен Рапонът, бидейки единственият конвертируем asset на псевдо-партията си, от доста време е в режим предизборна кампания и си скъсва трътката от работа. И я върши добре. Не бива да го подценяваме.

  Той ходи сред материала(така де, народа), реже ленти, говори му как ТЕ са го прекарали, реже ленти, пъха залци в устите на момите, реже ленти, подарява шишета шампанско на небръснати багеристи, реже ленти, рисува светло бъдеще, реже ленти...

  Ефектът от предизборната Му дейност ще зависи от това дали народът вече окончателно се е превърнал в материал.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 20. 20 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  222 млн лв за 15 км път. И пак няма един осъден, нали.

  Ако се чудите къде са парите и защо няма детски градини, ето ви отговорът.

  Сами можете да се сетите как са отишли в джоба на Доган и Сергей.

 21. 21 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#17] от "merkel":

  попай, вече две години Плевню се продава като експерт и постоянно отрича да е гаден политик.

  Последния път когато проверявах, постът "Президент на Република България" беше чисто политически.

  Ако Плевню изведнъж е решил, че вече няма да е експерт, а гаден политик, дали пък хората няма да решат, че е гаден опортюнист и лъжец, а?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 22. 22 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Съгласно сключения договор между местната власт и двете дружества, НЕК ще предостави сумата от 1.8 млн. лева, а за същата стойност австрийската фирма изпълнител осигурява строително-монтажни работи по проекта", съобщи тогава БТА

  т.е. дарението е само от държавния бюджет!

 23. 23 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#11:"clint_eastwood"]Стройт пътища, ама що премиерът трябва да ги открива? [/quote]
  Човек все нещо трябва да може да прави. Друго като не може, поне за откриване да го бива. Пък кой знае, може и на тенис или футбол да го е спечелил пътя?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK