Анализ на Saxo Bank и "Елана трейдинг": Добри времена за спекулантите


- 110-125 долара за барел петрол сорт брент очакват от Saxo Bank до края на третото тримесечие, а за американския петрол - 90–105 долара


- 25% ръст на публичните компании на БФБ очаква през тази година "Елана трейдинг"

Тази година се очертава като годината на спекулантите заради волатилността на финансовите пазари в резултат на несигурната среда. За да се възползват от нея, дългосрочните инвеститори би било добре да помислят за преструктуриране на инвестиционния си портфейл чрез добавяне или отделяне на активи с краткосрочни цели. Това са основните заключения в анализ на Saxo Bank и "Елана трейдинг".


Глобалната икономика забавя възстановяването си поради тежестта на дълговете и нерешителността на политиците от двете страни на Атлантика. Но според анализаторите опасенията от втора криза са безпочвени, макар че несигурността най-вероятно ще продължи да властва до края на годината.
Въпреки трудностите все пак американската икономика ще покаже по-добри резултати от eврозоната, тъй като процесът на изплащане на дългове от частния сектор вече не е така затегнат и започва да задвижва потребителското търсене. От Saxo Bank поддържат прогнозата си за ръст на американската икономика от 2.4% за годината и 1.5% - за eврозоната.


Щатският долар ще се засилва с по-бавен темп, а липсата на яснота за решаване на дълговата криза в eврозоната и "таванън" на задлъжнялостта в САЩ в момента определят волатилността на валутите.


Задълбочаване на проблемите във валутния съюз може да подкрепи щатския долар, но в същото време икономиката на САЩ продължава да се забавя и инвеститорите очакват нова "инжекция" (QE3), което би обезценило американската валута. Затова анализаторите на "Елана трейдинг" ревизират прогнозата си за края на годината от 1.20 евро за долар на 1.35 евро за долар.


Златото ще продължи стабилно да поскъпва, но няма да се балонизира през 2011 г. поради възникналата за него "златна ситуация" на неяснота. Възможен е нов връх през второто полугодие, но все още няма признаци за силна корекция, която да свали цената с 30-40%. Пазарът показва, че цените на акциите на добивните компании растат по-бързо от цената на самия метал, тъй като те генерират добри резултати поради разликата в цената на добива и пазарната му цена.


Така че експертите съветват инвеститорите, които влизат сега на пазара, да се възползват от акциите или от борсово търгуеми фондове (ЕTF), които отразяват представянето на добивните компании. В същото време експертите от Европейската инвестиционна банка поддържат прогнозата си за диапазон между 1500 – 1600 за тройунция злато.


Бавното възстановяване ще задържа темпа на ръст на цената на петрола, който в дългосрочен план няма да поевтинее, и само извънредни събития като революциите в Северна Африка и събитията в Близкия изток биха го изстреляли нагоре. В дългосрочен план обаче петролът няма да поевтинява, защото търсенето е стабилно. 


Анализаторите на "Елана трейдинг" очакват българската икономика да продължи да расте с умерени темпове, а двигател си остава експортно ориентираният бизнес. Инфлацията временно спада, но цените ще продължат да растат. Тъй като покачването на доходите изостава от ръста на цените, потреблението няма особено да се промени и макар кризата за българската икономика да е на изхода, населението ще започне да усеща края й чак през 2012 г., смятат експертите.


Летните месеци са традиционно благоприятни за Българската фондова борса. Индексите ще са динамични - ще има бързо покачване и след това кратки корекции, затова най-подходящият ход за инвеститорите е преструктуриране на портфейлите с отделяне на средства за краткосрочни инвестиции в ликвидни компании, които винаги бележат ръст при положителен сигнал, и дружества с малка капитализация, чието представяне беше по-добро от средното за пазара през първото полугодие.


Приватизацията на остатъчните държавни дялове на енергийните дружества няма да може автоматично да въздейства положително върху капиталовия пазар.


За да се задвижи борсата по подобие на 2005 г., е необходимо предлагането да бъде извършено по привлекателен начин за инвеститорите – чрез продажба на ниска цена на първата компания на широк кръг инвеститори и след това да се използва рекламният ефект за привличане към следващите предлагания.


Цветослав Цачев, ръководител на отдел "Анализи" в "Елана трейдинг", посочва: "Летните месеци обикновено са положителен период за българските акции, като винаги има увеличение на индексите. Изключение прави 2008 г., когато SOFIX успя да регистрира само 5% покачване през август.


През 2010 г. пазарът се покачи с 12% през август, а година по-рано беше отчетен много силен ръст от почти 50%. Ако сега SOFIX нарасне с повече от 10-15%, това ще доведе до привличане на капитали от чужбина и повишение на оборотите."

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK