"Неохим" продължава да подобрява резултатите си


- 19.1 млн. лв. е печалбата за първите 6 месеца


- 164 млн. лв. са продажбите за полугодието

Производителят на изкуствени торове "Неохим" увеличи приходите си от продажби и през второто тримесечие на годината. Така дружеството излиза на 19.1 млн. лв. печалба за първото полугодие, докато миналата година по същото време отчиташе загуба в размер на 2.56 млн. лв. Това показва неконсолидираният отчет на дружеството.


За първите шест месеца продажбите на димитровградския завод се увеличават с 90% на годишна база до общо 164 млн. лв. Като резултатът е близък до постигнатите за полугодието на 2008 г. (180.5 млн. лв.), когато кризата още не беше ударила българската икономика.
Това показва, че предприятието излиза от кризата, но проблемите с финансирането на селскостопанските производители, както и колебаещите се изкупни цени на земеделската продукция са фактори, влияещи върху реализацията на продукцията на "Неохим".


Основна цел на ръководството е да натовари напълно производствените мощности, а приоритет остава и разработването на нови пазари и най-вече навлизането в страни от ЕС. От междинния доклад не става ясно кои външни пазари са допринесли най-много за подобряването на продажбите на компанията.


Предизвикателство си остава и засилващата се конкуренция на вътрешния пазар от компании от Грузия, Румъния и Казахстан. Проблем за "Неохим" може да бъде евентуално повишаване на цената на природния газ.


Дружеството продължава да поддържа сравнително ниска цялостна задлъжнялост и високо ниво на текуща ликвидност, а на проведеното на 17 юни общо събрание на акционерите беше взето решение загуба от 9.78 млн. лв. за 2010 г. да бъде покрита с натрупани печалби от минали години.


Добрите резултати на компанията се отразяват и на цената на акциите й, като от началото на годината те се покачват с над 35%, достигайки цена от 39.89 лв. за брой.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK