Credit Suisse ще съкрати 2000 служители след спад на печалбата

Credit Suisse ще съкрати 2000 служители след спад на печалбата

© ReutersШвейцарската банка Credit Suisse съобщи, че ще съкрати около 2000 работни места, след като печалбата й за второто тримесечие е спаднала с 52%, съобщи Bloomberg. Основна причина за слабите резултати е представянето на инвестиционното поделение, където приходите са се сринали със 71% в резултат на притесненията на инвеститори за дълговата криза в Еврозоната и слабото възстановяване на световната икономика.


По този начин Credit Suisse се присъедини към конкурентите си от UBS, които отчетоха подобни проблеми при изнасянето на резултатите за второто тримесечие. Инвестиционните банки по цял свят отчитат ниски търгувани обеми и спад при сделките заради дълговите проблеми в Европа и САЩ и по-строгите регулации.


Печалбата на инвестиционната банка е спаднала до 231 млн. франка в сравнение със 784 млн. година по-рано. Приходите от търгуване и продажба на валути, акции и суровини са намалели с 41%. За сравнение поделението, което обслужва заможните клиенти на Credit Suisse, най-вече в Швейцария и Близкия изток, отбелязва спад на печалбата от 3.6%. Управлението на активи е донесло 202 млн. франка, което е увеличение със 180 млн. франка от миналата година.
Изпълнителния директор Брейди Дугън ще съкрати 2000 работни места или 4% от целия персонал, за да спести разходи от 1 млрд. швейцарски франка през 2012 г. След финансовата криза Credi Suisse увеличи броя на служителите си, за да заеме по-голям пазарен дял, но този ход не даде желания резултат.


"Трябва да се подготвим за възможността сегашните икономически условия да се окажат по-трайни от първоначалните ни предвиждания. Очакваме запазване на ниските лихвени проценти за по-продължителен период, както и силният франк да продължи да оказва влияние върху представянето ни", обяви Дугън, цитиран от Reuters.


Акциите на Credit Suisse спаднаха с 2.5% от началото на търговията в Цюрих, като общият спад за тази година достигна 24%.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK