Инвестиционни банки ще съкратят над 17 хил. служители

Инвестиционни банки ще съкратят над 17 хил. служители

© ANDREW WINNING
10 000 от HSBC се очаква да загубят работата си


5000 от UBS се предвижда да бъдат уволнени


2000 служители в Credit Suisse ще бъдат освободени

Несигурното възстановяване на световната икономика и дълговите кризи в еврозоната и САЩ свиха печалбите на инвестиционните банки. Заради слабото представяне от редица централи обявиха съкращения на персонала. UBS, която е най-голямата швейцарска банка, съобщи, че ще съкратят около 5 хил. работни места, съобщиха световните агенции.


Мерките се наложиха, след като печалбата на инвестиционната дивизия на банката за второто тримесечие на годината се сви с 49% до 1 млрд. швейцарски франка. Търговията и продажбите са затруднени от глобални фактори като дълговите кризи и нестабилното възстановяване на икономиката, които карат инвеститорите да действат предпазливо.
От друга страна обаче, новите капиталови и регулаторни изисквания, одобрени от комитета в Базел, и въведеното по-тежко данъчно бреме за швейцарските финансови институции допълнително утежняват положението на банката.


Пред подобни проблеми са изправени и основните конкуренти на UBS в Швейцария - "Креди Суис" (Credit Suisse). Там спадът на печалбите е дори по-сериозен – 52% за второто тримесечие на годишна база.
"Трябва да се подготвим за възможността сегашните икономически условия да се окажат по-трайни от първоначалните ни предвиждания.


Очакваме запазване на ниските лихвени проценти за по-продължителен период, както и силният франк да продължи да оказва влияние върху представянето ни", обяви изпълнителният директор на Credit Suisse Брейди Дугън в интервю за "Ройтерс". Дугън обяви, че за да се справи със ситуацията, ще предприеме бюджетни съкращения в размер на 1 млрд. франка, които ще доведат до загубата на около 2 хил. работни места, основно в инвестиционната дивизия на банката.


Друга голяма световна банка, която ще съкрати служители, е базираната в Хонконг HSBC. Според вътрешни източници от централата на банката ще бъдат освободени над 10 хил. служители, съобщи "Блумбърг". В момента за HSBC работят 330 хил. души в цял свят. Целта на съкращенията ще бъде намаляване на разходите с 2.5 до 3.5 млрд. долара и по-голяма ефективност на инвестиционните операции до 2013 г.


Така се очертава най-голямата вълна на съкращения във финансовия сектор след кризата през 2008-2009 г. В края на 2009 г. банките и хедж фондовете започнаха да наемат нов персонал с намерението да се възползват от възстановяването на световната икономика. След силната 2010 г., когато бяха регистрирани сериозни печалби, нестабилността на световните пазари през тази година намали значително обема на търговията и сделките, от което пострадаха печалбите на инвестиционните банки.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK