Походът към първокласните офиси

Все повече компании напускат старите сгради, наемните цени в новите ударили дъното

Походът към първокласните офиси

© ДневникСлед като някои нови бизнес центрове стояха празни повече от година, дойде ред и на тяхното запълване с наематели. Походът на компаниите от стари към нови офис сгради, започнал в края на миналата година, набра темп през тази, като причините са по-добрите условия, които се предлагат, и атрактивните наемни цени.


Това е общото мнение на трите най-големи консултантски компании за имоти на българския пазар - MBL/CBRE, Colliers и Forton, която е представител на Cushman&Wakefield.


Намалява броят на свободните офиси, както и на новите сгради
Преместването в качествени офиси на добри цени е основният двигател на пазара в момента, коментира пред "Дневник" Антон Славчев, мениджър "Офис площи" в Colliers. "От премествания на компаниите печелят първокласните офис сгради, докато тези с по-лоши характеристики продължават да изпитват натиск за допълнително намаление на наемните нива", коментира Владислав Кайзеров, мениджър "Офис площи" във Forton.


За първи път в последните три години намалява броят на свободните офиси, като това се дължи на увеличения брой и обем сключени сделки и намалелия брой нови офис сгради, излизащи на пазара, посочи Николай Неов, мениджър "Офис площи" в MBL/CBRE.


Около 25 хил. кв.м офиси са наети през първото полугодие на 2011 г., което е два пъти по-малко спрямо година по-рано, показват данните на Forton. В същото време въведените в експлоатация нови офис сгради са с площ само 5700 кв.м, което е най-ниска стойност от второто тримесечие на 2008 г., посочват от MBL/CBRE.


Компаниите от IT сектора, възобновяемите енрегоизточници, медии, търговски банки, аутсорсинг и фармацевтични фирми търсят големи първокласни офиси от над 1000 кв.м.


Най-голямата сделка, сключена през второто тримесечие на годината, е наемането на 11 000 кв.м от HP в "Бизнес парк София". "Граве център" на бул. "Цар Борис ІІІ", който повече от година беше празен, успя почти да се напълни с две сделки, едната от които е вътрешна. От 1 август там се мести централата на СИБанк от ул. "Славянска". Белгийската група KBC нае 8 работни етажа от сградата с обща площ 3800 кв.м.


Спряхме се на този бизнес център след огледа на доста офис сгради, като причината беше неговата функционалност и комуникативното място, посичиха от СИБанк. Другият наемател е дъщерното дружество на застрахователя "Граве имоти". Така за отдаване остават около три етажа.


Най-много сделки като брой и обем площи - четири за близо 4000 кв.м, са сключени в "Сердика офиси", над едноименния търговски център, като в момента се подготвят още няколко. Най-големият наемател е индийската компания Sutherland, която премести кол-центъра си от "Василев бизнес център" (2000 кв.м). Другите са фармацевтичната Alcon (700 кв.м), фирмата за хранителни продукти Intersnak (600 кв.м) и електроразпределителното дружество EVN (300 кв.м), чиято централа е в Пловдив.


Двата големи бизнес парка на бул. "Цариградско шосе" също привлякоха нови наематели. В "Мега парк" се нанесоха "Макс телеком" и "Енергони", като запълниха близо 4000 кв.м. В "Европейски търговски център" пък бяха усвоени нови 3000 кв.м, като над половината от тях зае ИТ компанията Software, а кол-центърът на Call Point New Europe се разшири с още 1024 кв.м. Гръцката фирма, която развива проекти за соларни паркове, Neon Energy, както и дъщерната компания за имоти на Пиреос банк също са наели офиси в ЕТЦ.


Въпреки трайния положителен тренд на усвояване на офис площите основите на пазара са все още слаби и ще бъде необходимо време, преди съществуващото в момента свръхпредлагане да бъде заето, смята Владислав Кайзеров от Forton. Според MBL/CBRE близо една четвърт от офисите в София, които са с обща площ 1.4 млн. кв.м, са празни, докато Forton дават 31% незаети площи с тенденция за покачване до края на годината, когато се очаква да бъдат завършени няколко проекта.


Наемите на първокласните офиси се движат от 8 до 16 евро/кв.м


в зависимост от локацията и бонусите, които се дават. При качествените офиси е достигнато дъното на наемните цени, а решенията за наемане ще се вземат въз основа на допълнителните стимули, предлагани от собствениците, коментира Владислав Кайзеров. Според него все още е рано да се очаква повишение на цените, защото има голяма част изградени и очакващи своите наематели. Ако се запази сегашният темп на усвояване на площите, за това ще са необходими поне 2-3 години, смятат от MBL/CBRE.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 531 Весело

  По-нескопосана графика не бях виждал през живота си!!!
  Срамота!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK