Три банки ще консултират Гърция при замяната на облигациите


- S&P понижи с една стъпка кредитния рейтинг на Атина

Три големи банки ще консултират Гърция по планираната доброволна замяна на държавни облигации с наближаващ падеж с нови 30-годишни книжа. Дойче банк (Deutsche Bank), БНП "Париба" (BNP Paribas) и HSBC ще съветват Атина по време на операцията, обявиха от гръцкото финансово министерство, цитирани от "Ройтерс".


Вчера се проведе и първата работна среща между гръцки представители, консултантите и Института за международни финанси (IIF), на която се обсъждаха подробности по плана. До редакционното приключване на броя нямаше конкретна информация за резултата от срещата.
По-рано през деня вчера гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос поясни, че замяната на облигациите трябва да започне колкото се може по-скоро и да продължи максимално кратко време. Гръцкото правителство очаква замяната да започне през август.


"Дискусиите по замяната на облигациите започнаха доста окуражаващо, ние искаме планът да бъде приложен бързо и да трае колкото се може по-малко време", заяви Венизелос пред парламента. "Ние започнахме и ще завършим този план скоро, защото имаме облигации с определени падежи през август и септември. Затова искаме да сме ги извършили или поне да имаме преходна рамка, докато завършим проекта", допълни Венизелос.


Причината да се търси бърза замяна на дълга е в рейтинговите агенции, които заплашиха, че ще понижат оценката си за Гърция до ниво "частичен фалит", ако бъде предприет подобен ход. "Стандард енд Пуърс" понижи вчера рейтинга на страната с една стъпка от ССС на СС.


Агенцията остави вратата отворена за евентуално повишаване на рейтинга, след като бъде извършена транзакцията, с което показа, че тази оценка може да бъде краткотрайна. "Фич" обяви, че ще постави рейтинг на Гърция "частичен фалит" по време на замяната.


В понеделник "Муудис" предупреди, че почти сигурно ще даде подобна оценка на страната, след като понижи рейтинга й с три стъпки до Ca - това е само една степен над ниво "фалит".


Според изчисленията на IIF се очаква доброволно да се включат около 90% от частните инвеститори. Програмата дава възможност на банките, застрахователите и фондовете, които притежават гръцки дълг, да заменят облигациите си с нови книжа с падеж до 30 години.


Венизелос каза и че докато Гърция спазва условията, поставени от международните институции за отпускане на помощ, Международният валутен фонд ще продължи участието си и няма да блокира траншове по договорените преференциални кредити.


Гръцкият финансов министър допълни пред депутатите, че по данни на банките през последната седмица се наблюдава ръст в депозитите, след като през последните месеци клиентите на институциите изтеглиха значителни суми.


Междувременно стана ясно, че Гърция няма да продаде целия си дял в лотарийния монополист OPAP, който е ключов актив в приватизационния лист на Атина.


Страната пое ангажимента да продаде 34% в най-голямата лотария в Европа, като това е част от амбициозния план да се привлекат приходи от 50 млрд. евро до 2015 г. Венизелос обяви, че част от печалбата, която генерира компанията, може да бъде прехвърлена в държавната хазна и така да се привлекат стабилни средства.


Той допълни, че въпреки това Атина ще покрие изискванията да привлече 1.1 млрд. евро през тази година и 5 млрд. евро през следващата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK