Опасенията за фалит на САЩ се увеличават

Кредитните суапове на страната достигнаха рекордно равнище

Барак Обама
- Фед отказва да обяви как ще се действа, ако страната изтърве дългово плащане

Броени дни преди да изтече крайният срок за повишаване на американския таван на дълга - 2 август, републиканците и демократите в Конгреса не могат да стигнат до общо решение, пише агенция "Ройтерс". Федералният резерв (Фед) е под натиск, тъй като не желае да обяви сценарии на действие, ако се стигне до фалит.


А вероятността за това се увеличава, доказателство за което е фактът, че кредитните суапове (CDS-и) срещу фалит на страната достигнаха най-високото си равнище от 2009 г. насам.
Повишението на тавана, който сега е 14.3 млрд. долара, трябва да се случи преди 2 август. След тази дата страната няма да може законово да покрива задълженията си и ще изпадне във фалит. Дни преди това да се случи обаче, политиците са далеч от окончателно споразумение.


Ръководителят на републиканците в Камарата на представителите Джон Боенър представи план, който снощи трябваше да бъде гласуван в Конгреса. Той обаче може и да го забави, ако прецени, че предложението няма да бъде прието.


Дори обаче планът да бъде одобрен от конгресмените, то ще трябва да премине и през контролирания от демократите Сенат. Това по всяка вероятност няма да се случи, тъй като демократическият лидер Хари Рейд е изготвил алтернативно предложение.


Междувременно представители на двете партии се опитват да изготвят пакет от мерки, който би преминал през Конгреса и Сената. Основното противоречие между републиканците и демократите е дали таванът да бъде вдигнат наведнъж или на два пъти.


Планът на Боенър предвижда вдигане на тавана с 900 млрд. долара сега и съкращаване на разходи в размер на 917 млрд. долара. Ако политиците приемат съкращения за още 1.8 трлн. долара, таванът ще бъде повишен с нови 1.6 трлн. долара през следващата година.


Президентът Барак Обама обаче не одобрява този подход. Той настоява за еднократно повишение и то да е толкова голямо, че да не се наложи преразглеждането му през изборната 2012 г.


С приближаване на крайния срок перспективата за технически фалит започва да изглежда все по-реална в очите както на инвеститорите, така и на обикновените американци.


Членовете на Конгреса и президента са бомбардирани от писма с призиви за изготвяне на адекватно решение. Опасенията са, че при фалит рейтинговите агенции ще свалят оценката си за страната. Това може да предизвика паника на пазарите и да нанесе щети на икономиката, която може отново да изпадне в рецесия.


Патовата ситуация във Вашингтон създава притеснения, че американската икономика може да започне да губи конкурентността си в дългосрочен план. Според някои анализатори статутът на долара на световна резервна валута е поставен под въпрос.


"САЩ изпитват момент тип "края на една империя". Ролята на долара като резервна валута ще започне постепенно да се понижава", заяви Джим Лийвис, анализатор от M&G Investments в Лондон.


Банкери коментират, че по-краткосрочните ефекти включват срив на пазара на държавни облигации, големи приливи или отливи на депозити и евентуално ново замръзване на междубанковото кредитиране. Въпреки опасенията им обаче Фед не желае да обсъди с тях как ще се действа при подобна ситуация.


"Отговорните хора от правителството не се ангажират с отговори и не са напълно сигурни какво ще се случи", коментира представител от банковите среди, цитиран от "Файненшъл таймс". "Не получаваме никаква информация от тях", допълни той.


Фед се намира в много сложна ситуация. Институцията е едновременно регулатор на системата и агент на правителството. Централната банка има задължението да "плаща сметките" на финансовото министерство, да извършва електронните разплащания, да емитира държавни облигации и др.


"Федералният резерв служи като фискален агент на правителството. В тази си функция ние осъществяваме оперативно планиране с финансовото министерство", коментираха от централната банка. "Ще можем да дадем допълнителна информация и насоки, когато има повече яснота от Конгреса и когато финансовото министерство ни представи конкретните планове."


Министерството все още не е оповестило публично плановете за действие, в случай че крайният срок не бъде спазен. То разполага с различни сценарии за действие (виж карето), но преди да вземе окончателно решение, Фед не може да обсъжда последиците с банките.


Според някои представители на банковия сектор централната банка не желае да изпраща послание, че се подготвя за понижение на рейтинга или фалит.


Несигурността около ситуацията вече започна да създава напрежение на финансовите пазари. В началото на седмицата индексът S&P 500 отчете най-големия си спад от началото на юни, а Nasdaq се представи най-зле от февруари.


"Спадът на фондовите пазари е очевидна реакция на напрежението между Конгреса и президента", каза Джак Аблин, главен инвестиционен директор на Harris Private Bank. "Това определено изнервя инвеститорите по света", допълни той.


Доказателство за напрежението на пазарите е фактът, че застраховките срещу фалит на страната достигнаха най-високото си равнище от март 2009 г. насам. CDS-ите (Credit Default Swap) са финансови инструменти, при които купувачът им се компенсира, в случай че продавачът пропусне плащания - ситуация, известна като кредитно събитие. Колкото по-висока е вероятността това да се случи, толкова по-скъпи стават кредитните суапове.


"Пазарът на американски CDS-и е много по-малко ликвиден от тези на други държави, тъй като доскоро никой не смяташе, че съществува вероятност страната да създаде кредитно събитие", коментира Айра Джърси, анализатор от Credit Suisse. "Рискът от фалит изнервя пазарите", допълни той.
Стойността на едногодишните кредитни суапове се повиши рязко през настоящата седмица, достигайки 90 базисни пункта. Петгодишните книжа пък достигнаха 65 базисни пункта за първи път в историята.


Анализатори коментират, че ако политиците не повишат тавана навреме и Вашингтон изтърве вноска, инвеститорите ще получат огромни компенсации.


- Фед отказва да обяви как ще се действа, ако страната изтърве дългово плащане

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nikolaivv
  nikolaivv
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Повреден вреден Капитализъм!?

 2. 2 Профил на ългари
  ългари
  Рейтинг: 776 Разстроено

  Крайнодесните превзеха републиканската партия.

 3. 3 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Според мен Swap трябва да се произнася "Суоп", с лек акцент.

  Освен, ако не е финансов термин (преведен погрешно преди години).

 4. 4 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Който има дълги $$$ позиции отдавна е изтървал влака.За тези които са на мин. раб. заплата загубата е почти нулева.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 5. 5 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 580 Любопитно

  Според мен фалитът е въпрос на време само...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 6. 6 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Ако САЩ фалира митът за демокрацията експлоадира...

 7. 7 Профил на mobiman
  mobiman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "rodos":

  А ако се споразумеят през уикенда?

 8. 8 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 924 Любопитно

  Ще стане като в холивудски екшън - 2-3 секунди преди да гръмне атомната бомба, героя срязва правилната жичка и я деактивира; САЩ и света са спасени и всички са щастливи.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 9. 9 Профил на mobiman
  mobiman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#8] от "alchemist":

  И доларът отново излита...

 10. 10 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Дълговата криза в САЩ е елементарна по свое съдържание, защото е пряка последица от наличие на конкретна държавна финансова грешка.

  Реално тази стопанска криза е „детска болест на пазарна икономика” и лесно може да бъде неутрализирана чрез премахване на нейна причина.

  Разбираемо е, че само до 24 часа време - след усъвършенстване с "Модел Ресурси М" на американско държавно финансово управление - трудностите за обслужване на дълга в САЩ ще се овладеят за полезно разрешаване.

 11. 11 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Весело

  "тавана, който сега е 14.3 млрд. долара"

  ТРИЛИОНА, "Дневник", трилиона!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 12. 12 Профил на Пламен Василев
  Пламен Василев
  Рейтинг: 572 Весело

  Чакам ви,американски емигрантчета

  Талантът боде бездарниците в очите !!!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 523 Весело

  И накрая ще е ... ХЕПИ ЕН ...

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#11] от "Omnis Omnibus":

  Корекцията е точна.

  Остава актуален въпроса какви са възможните сценарии за Америка, Европа и в частност - за България и какво може да се направи от нас.

 16. 16 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван Митев": Митев, Митев, грешката е в системата! Чрез дълга държавата САЩ на практика е приватизирана от големите пари, включително от частните им емитенти! Тази система рано или късно ще се взриви, докато парите от средство се превръщат в цел на съществуването на обществото! Както всички други империи на злото, американската финансова империя също ще се срути с гръм и трясък. Тогава обаче ще се срути и политическата система, изградена и обслужваща тази империя! Нещо като Фукушима, само че в световен план ...

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#8] от "alchemist":

  Дано. Имат 5 дни, считано от днес.

  В противен случай, трагедията няма да е само за американците (които в голямото си мнозинство нямат вина за случващото се и е видно че са граждански активни с призиви за благоразумие сред управляващите).

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#16] от "kirkor":

  И какво ще последва?

  Нека се отчита, че в голяма степен иновациите в технологиите и демократичния ред по света се поддържат именно от САЩ.

 19. 19 Профил на Антон Добрев
  Антон Добрев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  14.3 млрд. долара дълг?!?! Моля ви се... Та т'ва нашият е почти толкова.

 20. 20 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  '' Федералният резерв (Фед) е под натиск, тъй като не желае да обяви сценарии на действие, ако се стигне до фалит.''

  Такъв сценарий просто НЯМА . Защото НЯМА да се стигне до фалит . Точка .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 21. 21 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Весело

  ХаХаХа - тръгнали да оплакват САЩ. Ами ако нещо вземе наистина да стане, нали целия световен кораб ще потъне отново за 10 години, бе!!!! Кво искате? Да злорадствате, че и България ще потъне за втори път???

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 22. 22 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Очаквам:
  - Споразумение за вдигане на тавана на дълга.
  - Ново QE - печатане на долари, в близко бъдеще.
  - Обезценяване на долара.
  - Лихвени равнища на ФЕД почти на нула, както досега.

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 23. 23 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Всеки Божи ден нараства с 3.7 милиарда !
  Към настоящия момент, на всеки американец /включ. и новородените/ се пада по 45 000 $ дълг на калпак ! ! !
  Т.е. едно средно американско семейство дължи по над 200 000 $ !

  Ситуацията е такава, че единствената възможност да се обслужват старите задължения е те да се погасяват с .... нови
  Това си е чиста пирамидална структура.
  Докато доларът е все още единствен всеобщ заместител , централните банки няма в какво друго да си влагат парите, освен в доларовата пирамида.
  Измени ли се тази ситуация -
  само стой та гледай ...

 24. 24 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 829 Неутрално

  На това заглавие: "Опасенията за фалит на САЩ се увеличават" ми идва да кажа - ми да фалират дано, ако може няколко пъти, НО всъщност това ще им е от голяма полза, за да си разчистят двора. По-добре е да се мъчат възможно най-дълго, да агонизират в моментната си ситуация. Тъпи американци, дето ги даваха все за пример как живеели на кредит, та затова "давайте - и вие теглете смело" ....

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 25. 25 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никой не им е виновен на американците, след като си избират кьопеци като Обама Хюсеинович.

 26. 26 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 624 Весело

  Вероятността да фалира е 50%
  Или ще фалира, или няма да фалира (сега!).

 27. 27 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  За сведение на редактора: "default" не означава "фалит", а неустойка или просрочен платеж.

  Иначе съотношението дълг/БВП на САЩ е много по-добро от това на много европейски държави. Просто група радикални кретени в Републиканската партия отказват да извършат една чисто формална парламентарна процедура, която с готовност извършиха седем пъти докато Буш бе президент и 18 (ОСЕМНАДЕСЕТ) пъти докато на власт бе любимият им Рейгън. Толкова мразят Обама, че са готови да унищожат кредитния рейтинг на САЩ, с всички глобални последствия от това, като едното нищо.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 28. 28 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Отделен проблем е, че предложенията за съкращения както на по-трезвомислещите републиканци, така и на винаги готовите на компромис (т.нар. bipartisanship) демократи, отнемат средства от социалното осигуряване, от държавните регулаторни органи (банков надзор, контрол на чистотата на въздуха и водите, на въздушното движение и т.н.), от инфраструктурни проекти и т.н., но не и от военните разходи, които са една четвърт от целия бюджет.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 29. 29 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Интересно някой до сега плащал ли е по CDS при фалит на държава.И ако тази държава е САЩ коя финансова институция ще може да платеи такава сума.И колко ще струва долара в такъв случай.

 30. 30 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Весело

  Тъкмо жената искаше да си сменяме тапетите и ми обясняваше, колко успокояващо щели да ни въздействат зелените...

 31. 31 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#19] от "anton_dobrew":

  Както нерядко се случва, липсват няколко нули, по-точно три, т.е. говорим за държавен дълг от 14.3 трилиона долара.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 32. 32 Профил на self made
  self made
  Рейтинг: 213 Весело

  абе никой няма да фалира ще фалират щатите с ниско образование.......калифорния и знаете коии други с развита индустрия и технически няма да фалират хахахахахах

 33. 33 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#27:"WOI"]За сведение на редактора: "default" не означава "фалит", а неустойка или просрочен платеж. [/quote]

  Означава неплатежоспособност. Ако политиката на трупане на дългове от страна на Хюсеинович продължава е въпрос на време и да спрат да плащат дълга си. По добре на 2 Август да стане това отколкото плана да се отложи за 2013 да минат изборите , като му се иска на Обамович, но тогава ще имат да плащат 16-17 трилиона.

 34. 34 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#23:"trifon74"]Докато доларът е все още единствен всеобщ заместител , централните банки няма в какво друго да си влагат парите, освен в доларовата пирамида. [/quote]
  Идва Евро-то и златото в замяна. След като заговорът срещу Еврото се срина. И цени на нефт- в Евро.
  Което ще бъде край ( или почти) за високомерните отвъд океана. Тогава ще опитат какво е да плащащ петрол по цени на плаващ валутен курс.

  Свободната конкуренция е твърде скъпа за крайния потребител, Дами и Господа... .

 35. 35 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#33:"The Chicago Boys"]Ако политиката на трупане на дългове от страна на Хюсеинович продължава[/quote]
  Сигурно. Как...
  Парите, с които бяха спасени разни "казино тип" "организации", и които удвоиха вътрешния дълг на държавата, сега трябва да "излязат" от "икономии" от Медикар и други социални програми за най-бедните. Това е манталитета в тази джунгла... .
  Щом дойде бедна пациентка в болницата, я изхвърляме на улицата, или плащаме такси да я остави "някъде" по далеч от "нас"...защото не може да плати .

 36. 36 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Няма смисъл да се трупа дълг. Трябва да си съкратят разходите. Както навсякъде другаде по света и при тях по-голямата част от разходите нямат социални функции въпреки, че програмите се наричат с такива имена. Целта винаги е била печалба за някого не за всички. Така работи това нещо наречено държава.

  Отделете време навреме.
 37. 37 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#13] от "sasho1914": Това е, защото сме въвели наименованието "милиард", което прекъсва реда милион, билион, трилион, квадрилион и т. н. Милионът има една тройка нули след хилядарката, билионът - две тройки нули, трилионът - три и т. н. А за една журналистка от средна ръка разлика между милиард и трилион няма! Виж, между билион и трилион вероятно ще я намери!

 38. 38 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "Читател": На времето в казармата имаше такава команда: "Атом от всички страни"! Тогава новобранецът трябваше да застане мирно и да си чете молитвата ...

 39. 39 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#33] от "The Chicago Boys":

  [quote#33:"The Chicago Boys"]политиката на трупане на дългове от страна на Хюсеинович[/quote]

  Процедурата по вдигане на тавана на дълга на САЩ е проведена над 60 (ШЕСТДЕСЕТ) пъти от времето на Айзенхауер до днес. Рекордьорът, разбира се, е Рейгън, любимец на чайниците (които обаче са прекалено тъпи за да знаят историята на собственото си идеологическо течение).

  За невежите, не става въпрос за нови разходи, а за покриване на разходи, които Конгресът вече е одобрил.

  И не ми говори за "политиката на Хюсеинович", защото бюджетният дефицит (който по времето на Клинтън беше БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШЪК) е пряко следствие от две неща:
  1. Безсмислените Бушовски войни и
  2. Неговите фискално самоубийствени и икономически противопоказни данъчни облекчения за мултинационални корпорации и милиардери.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 40. 40 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 519 Неутрално

  европа е дава на 7 млн гьрци 300 млд евро сега за 300 млн американци може да даде няколко трилиона евро и федералния резерв да си дьржи доларите колкото си искат

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на tomiboi
  tomiboi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Накратко казано.
  Ако САЩ фалира,фалира централната банка на света.
  Не че ги обичам американците,но в момента в световен мащаб,те диктуват положениет,та ако те фалират,сами можете да си направите изводите

  tomiboi
 43. 43 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#39:"WOI"]. Рекордьорът, разбира се, е Рейгън, любимец на чайниците (които обаче са прекалено тъпи за да знаят историята на собственото си идеологическо течение). [/quote]

  Колко е бил дълга при Рейгън- в края на мандата достига 52% от БВП, а сега над 100% ей това е огромната разлика и няма никакво значение колко пъти е вдиган при Рейгън, че ми писна едно и също да повтарям.

 44. 44 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#33] от "The Chicago Boys":

  И още нещо: настоящата патова ситуация е резултат на
  1. Нежеланието на републиакнците да увеличат данъците за своите покровители.
  2. Идеологическия стремеж за "уморяване от глад на звяра" (starve the beast), т.е. обезсилване на държавните институции (банков надзор, контрол на замърсяването и т.н.) чрез системно орязване на бюджетните постъпления. Интересна подробност е, че навсякъде в развития свят държавата не само има силни регулаторни функции, но е и основен икономически играч. Виж, Третият свят е друга тема. Чайниците явно желаят да превърнат САЩ в Сомалия, но те са малцинство в случая и догодина ще си понесат политическите последствия.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 45. 45 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#39:"WOI"]Неговите фискално самоубийствени и икономически противопоказни данъчни облекчения за мултинационални корпорации и милиардери. [/quote]

  Тези милиардери и корпорации ви хранят, ако не са те да пълнят бюджета няма кой друг, ако им вдигнете данъците ще ги изгоните от САЩ и ще останат само боклуците.

 46. 46 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#23] от "trifon74":

  Да, това, че целият този дълг е в долари е доста ключово.

 47. 47 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#44:"WOI"]но е и основен икономически играч[/quote]

  Точно това е проблема превърнете държавата в основен икономически играч и тогава ще умрете от глад, той Обама изпълнява плана.

 48. 48 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#43] от "The Chicago Boys":

  Но дори Рейгън е успял да убеди своите съпартийци да увеличат данъците. Нещо, което те сега от чисто идеологически убеждения отказват да сторят, въпреки щедрите отстъпки (съкращения), които Обама им предлага. Дори за хора с приходи над милион годишно.

  Данъците днес са най-ниски от времето на Голямата депресия до днес. Фискалните резултати са налице.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 49. 49 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#47] от "The Chicago Boys":

  Посочи ми една развита държава, в която държавата не е основен (най-значим) икономически играч.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 50. 50 Профил на Радослав Атанасов
  Радослав Атанасов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Хубава статия.

  Неволята учи.
 51. 51 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Първо: дългът на САЩ е по-малък от този на ЕС, а средства има достатъчно.

  Второ: това е политически тест и решение дали Обама ще има втори мандат.

  Конгресът е вече републикански. Но Сенатът не е.

  Трето: Това е тест за всички, преди всичко за Китай - тази държава е на доларови позиции от както се помни и нейните действия не показват, че има намерения да се отказва от тях, не че не би искала. Просто няма партньори, а и никога не би имала, защото никой неби и партнирал в подобна опасна игра.

  Четвърто: Важно е да се знае кой как би реагирал и вътре в страната и във външно политически план, за да се набележат стратегиите за идващото десетилетие.

 52. 52 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#45] от "The Chicago Boys":

  Мен милиардери и мултинационални корпорации не ме храня и никога не са ме хранили. Работил съм в куп малки и средни фирми, които разбира се си плащат дължимите данъци. И сам съм съ-притежавал малък бизнес, и също съм си плащал. Това обаче не важи за Би Пи или Голдман Сакс. Те си водят счетоводството на Кайманските острови.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 53. 53 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#51] от "renegat":

  Добър коментар. Относно точка 3, Китай сам се натика в това безизходно положение чрез изкуствено подценения юан. Предполагам дори "Момчетата от Чикаго" ще се съгласят.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 54. 54 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#48:"WOI"]Данъците днес са най-ниски от времето на Голямата депресия до днес. [/quote]

  Света е много по глобален и не става така както си го мислиш, има държави, които ще дръпнат корпорациите. Вече има американци, които искат да се преселят в България и да получат гражданство.

 55. 55 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#49:"WOI"]Посочи ми една развита държава, в която държавата не е основен (най-значим) икономически играч. [/quote]

  Ти ми посочи една развита държава в която държавата е основен играч , и която да не е пред фалит. Има няколко като Канада, Норвегия и Австралия, но те се задържат над водата само и единствено добре, защото са с малко население на големи територии и то много богати на полезни изкопаеми, които им пълнят хазните.

 56. 56 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#43] от "The Chicago Boys":

  [quote#43:"The Chicago Boys"]Колко е бил дълга при Рейгън- в края на мандата достига 52% от БВП, а сега над 100% [/quote]

  Рейгън е увеличил дълга на САЩ с 11.3% през първия си мандат и с още 9.3% през втория. Буш го е увеличил със 7.1% през първия си мандат и с още 20.7% (!!) през втория. Обама го е увеличил с 9% (отчасти поради рецесията, която Буш му остави) и сега казва: "Окей, за да се справим с проблема ще направим съкращения, но същевременно трябва да увеличим и данъците. За всеки три долара съкращения ще потърсим един долар увеличение в приходите". Ама чайниците от рационален диалог не разбират и се държат като магарета на мост.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 57. 57 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#54] от "The Chicago Boys":

  Известно ми е. Но фактът, че няколко офшорки позволяват на милиардери да укриват данъци не означава, че всички нормални държави трябва да преустановят своето съществуване. Ангела Меркел имаше някои доста уместни изказвания по въпроса преди година и нещо. Питай княза на Лихтенщайн.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 58. 58 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#55] от "The Chicago Boys":

  Държавата е едно необходимо зло.

  Това трябва да се помни винаги. И да се контролира, защото лузърите са една огромна партия, която само там, под крилото на държавата намират своето място.

  Те трябва постоянно да бъдат под адекватен контрол, разкривани и премахвани, системно като паразити. Защото оставят ли се , бързо се размножават и държавата се разболява от корупционните им схеми, които проникват дълбоко в организъмът и идват лоши моменти на лечение.

 59. 59 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#36:"dreamer"]Няма смисъл да се трупа дълг. Трябва да си съкратят разходите.[/quote]
  Трябва да се обложат ИМАЩИТЕ с резонни данъци.
  Плюс- данъци върху печалбите от "казиното", наречено Уолстрийт.
  Плюс - солидни данък-наследство върху имуществото на имащите.

  Да се реже от медицинските програми за най-бедните е срам за тази държава, която иначе "воюва" агресивно за "правата на човека" в Русия, България, Полша, и "вади" доклади за "състоянието на човешките права" там.

 60. 60 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#58:"renegat"]Те трябва постоянно да бъдат под адекватен контрол, разкривани и премахвани, системно като паразити.[/quote]
  Богатите в Америка трябва да се научат да плащат данъци.
  Не може да смучат от всякъде и да живеят на гърба на всички останали.

  Това е простичката истина.
  Терминът "лузър" да употребяваш внимателно- утре ти може да се окажеш на улицата с протегната ръка- не казвай "никога" никога. И тогава ще разбереш защо е нужна "социална държава".

 61. 61 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Интересна таблица относно дълга на САЩ и неговият ръст (положителен или отрицателен) при различните президенти:
  http://en.wikipedia.org/wiki/National_debt_by_U.S._presidential_terms

  Две любопитни неща:
  1. Към края на Вт. св. в. дългът на САЩ е бил 117.5% от БВП.
  2. Малко парадоксално (дали?), но от Никсън насам мандатът на всеки президент-републиканец е съпроводен с увеличаване на дълга, докато през мандата на всеки президент-демократ дългът е съкращаван. Обама е единственото изключение до момента, но ако републиканците спрат да се държат като талибани в самолет (надежди, надежди), той може да продължи традицията.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 62. 62 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#55:"The Chicago Boys"]Ти ми посочи една развита държава в която държавата е основен играч , и която да не е пред фалит.[/quote]
  Норвегия, Финландия, Дания, Швеция, Франция, Германия, Австрия, Швейцария.

  Какво значи "фалит"? То "агенциите" когато им скимне може да те обявят за "фалирал".
  Те и Гърция за "фалирала" я водят, ама май си останаха с пръст в уста... .

 63. 63 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#61:"WOI"]Обама е единственото изключение до момента, но ако републиканците спрат да се държат като талибани в самолет (надежди, надежди), той може да продължи традицията.[/quote]
  Въпросът е фундаментален

  *Държавата им не може да се издържа само от данъците, идващи от 10-15% от населението. Богатите в Америка не плащат по същество НИКАКВИ данъци.
  *Не могат да живеят " на кредит" до безкрай
  *Не могат да не регулират спекулативния капитал и "казиното", наречено - Уолстрийт.
  *Не може държава с техния размер да няма единна и всеобща здравно-осигурителна система, само защото на богатите там не им се плащат данъци.
  * Ако искат да бъдат не джунгла, а реално общество, трябва да работят като реално общество. А не да заменят с "религии" реалната нужда от взаимопомощ и социално осигуряване на държавно ниво.

 64. 64 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#56:"WOI"]я. Обама го е увеличил с 9% (отчасти поради рецесията, която Буш му остави) и сега казва[/quote]

  Ти луд ли си , защо лъжеш Обама вдигна дълга за 2,5 години с повече от 30%, от 70% на над 100%.

 65. 65 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#63] от "panzerino":

  Напълно съм съгласен. Имам преки наблюдения за това как колкото по-заможен е човек, толкова повече вратички (loopholes) за избягване на данъци се намират. Пример: искаш яхта, да се размотаваш насам-натам. Ами вместо луксозна собственост, обяви я за бизнес инвестиция и си я удръж от доходите. Ако счетоводителят ти е отракан, може и за риболовен съд да я изкара, та да получиш и "земеделски" данъчни кредити отгоре.

  Проблемът е, че мейнстрийм медиите, особено тези, собственост на Рупърт Мърдок, така майсторски са преобърнали политическата парадигма, че немалко от най-закъсалите хамериканци сериозно вярват, че примерно ограниченията на вредните емисии (които впрочем са доста лабави в сравнение с европейските) или "високите" данъци са виновни за кризата, а не безсилието на бюджетно- и законово отслабените надзорни органи, и данъчните злоупотреби.

  Но ако чайниците наистина успеят да блокират финансирането на утвърдените със закон разходи, това ще доведе автоматично до смаляване на БВП на САЩ с поне 10% само за първия месец. Отделно, увеличените лихви (след неизбежното от подобна стъпка снижаване на рейтинга на САЩ) пряко ще ударят всички заемополучатели, от студентите с техните студентски заеми, през домакинствата, изплащащи ипотеки (да не говорим пък за последствията върху пазара на имоти), та до фирмите, търсещи инвестиционно финансиране. Последствията биха представлявали такова цунами, че кризата от 2008 ще ни се стори "като разходка в парка" (пардон за американизма). Чайниците си мислят, че ще могат да изкарат Обама виновен за това, и аз не се съмнявам, че Мърдок ще се опита всячески да им помогне (съдейки по идиотщините в WSJ по темата, той вече го прави). Но американската общественост не е ЧАК толкова заспала и догодина чайниците в Конгреса ще си отидат точно толкова бързо, колкото се появиха.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 66. 66 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#64] от "The Chicago Boys":

  Май френд, ти може би вярваш повече на Мърдок, но аз предпочитам данните на официалния (независим и неполитически Congressional Budget Office).

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 67. 67 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "WOI":

  Я дай линк от извор на когото вярваш , като си толкова отворен. Факта е, че по времето на Обамович дълга към БВП скочи от 70% до над 100% от БВП.

 68. 68 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#16] от "kirkor":

  Здравейте kirkor,

  Защо определяте една елементарна държавна финансова грешка като "грешка на системата"?

  Нима премахването на тази проста държавна финансова грешка ще промени системата?

  „Системата се взривява” при достигане на неразрешимост на налично сегашно противоречие на Джон Лоу „В „Капана на парите” съществува противоречие - съответните държавни власти са с ограничени парични ресурси за плащане на възможно неограничени разходи за закрила на потребителни качества на ползвани пари.”

  Вие познавате ли същността на „Ресурсите М”?

  През 2011 г. тайната за разрастване на сегашната стопанска криза е разкрита и до 24 часа време дългъг в САЩ може да се овладее за разрешаване http://ivanmitev.blogspot.com/2011/07/24.html

 69. 69 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Неутрално

  И Бараката вече не го обичат много- май усетиха, че няма голяма разлика от Бушмена.

  Нивото на одобрение за Барак Обама е паднало до нови най-ниски стойности
  29 юли 2011 | 23:00 | Агенция "Фокус"
  Начало / Северна Америка
  Вашингтон. Нивото на одобрение за действията на американския президент Барак Обама е достигнало нова най-ниска стойност от 40 %, сочат данните от ново социологическо проучване, тълкувани като отражение на продължаващата политическа война за американския дълг, коментира АФП.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 70. 70 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#27] от "WOI":
  За сведение на редактора: "default" не означава "фалит", а неустойка или просрочен платеж.
  ----
  Е, то ако извадим всички евфемизми от медиите и политиците- какво ще (о)стане?

  Инак си прав, че дългът им почна да се трупа най- вече от Рейгън нататък.

  Рейгъномика?

  http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/images/USDebt.png

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 71. 71 Профил на mistarlupo
  mistarlupo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Включете се в дискусията за евентуален фалит на САЩ http://znam.be/?p=107

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK