"Комерсант": "Лукойл" по-скоро ще спре рафинерията, отколкото да отстъпи на Борисов

"Комерсант": "Лукойл" по-скоро ще спре рафинерията, отколкото да отстъпи на Борисов

© Алекси ФилиповКонфликтът между митниците и "Лукойл" може би отчасти е свързан с желанието на българското правителство за овладее контрола над пазара на петролни продукти в страната и да спре ръста на цените в търговската мрежа. За компанията обаче може да се окаже по-изгодно да затвори рафинерията до края на годината, отколкото да отстъпва.


Това коментира пред московския в."Комерсант" анализаторът Андрей Полишчук от компанията БКС.


Според него дори предприятието в Бургас да не заработи до края на 2011г., корпорацията "Лукойл" едва ли ще изгуби повече от 1% от приходите си.
"Възможно е "Лукойл" да е готова да направи определени отстъпки. Но допускаме, че рафинерията така или иначе работи с минимална рентабилност, а като вземем предвид поскъпването на петрола на световните пазари, предприятието няма особени възможности да сваля цените си", казва Полишчук.


"Лукойл" няма да продава продуктите си на загуба и по-скоро ще спре рафинерията в Бургас, както вече направи с тази в Одеса", допълва анализаторът.


Неговият колега Денис Борисов от "Банк Москвы" дъщо смята, че възможните загуби за "Лукойл" са доста скромни: "Като цяло, ситуацията е неприятна за "Лукойл", но не и критична. Изхождайки от текущия марж на преработка, пропуснатите приходи от престоя на рафинерията може да достигнат 100-150 млн. долара, или не около 1% от очаквания чист приход за 2011г."


"Комерсант" насочва вниманието също към факта, че заплахата да бъде затворена една от най-големите рафинерии на "Лукойл" не е накарала корпорацията да изпрати в София някой от големите си шефове. Президентът Вагит Алекперов и вицепрезидентът Леонид Федун са в отпуск.


Изданието цитира и българския депутат Иван Иванов, който подозира, че "Лукойл" може да са извършвали фиктивен износ. "При отсъствието на контрол част от продукцията може да се декларира като подготвена за износ, за да не се паща ДДС върху нея. За първите пет месеца на 2011г. "Лукойл" е платил ДДС за 124 млн. лева по-малко, отколкото за същия период на 201г. Това просто е невъзможно, иначе би трябвало изведнъж "Лукойл" да е намалил производството си с 60%."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK