Бизнесът ще получава по-евтини кредити от септември с пари по "Конкурентоспособност"

Бизнесът ще получава по-евтини кредити от септември с пари по "Конкурентоспособност"

© Надежда Чипева, КапиталМалките и средни фирми ще могат да получават кредити при облекчени условия с гаранция от оперативната програма "Конкурентоспособност". Схемата ще започне да работи от септември и е по инициативата JEREMIE, каза зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов, който е ръководител на управляващия орган по програмата. Бюджетът на фонда е 400 млн. евро, като 78 млн. евро са по програмата, останалите са привлечен частен капитал.


Заемите ще са инвестиционни, основно за купуване на техника, и ще са до 1.5 млн. евро за фирма. До 80% от парите ще се гарантират със средства по "Конкурентоспособност", което би трябвало да намали и лихвите на банките.


Ангелов обясни, че при тази схема фирмите ще получават парите в началото на проекта, а не в края, както е при безвъзмедното финансиране. Заради липсата на средства за изпълнението в началото около 30% от компаниите, одобрени по програмата, са се отказали от проектите си.
Кредитите ще се отпускат от  пет банки – "Уникредит Булбанк", ОББ, "СиБанк", "Прокредит", "Райфайзен банк". Те ще разглеждат и одобряват проектите на фирмите.


Министерството на икономиката подготвя създаването на още един фонд за кредитиране на малки и средни предприятия с общ бюджет от около 400 млн. евро. Половината от тях ще бъдат осигурени от "Конкурентоспособност". Средствата ще бъдат пренасочени от парите за иновации и от тези за държавни агенции. Другата половина от бюджета на фонда трябва да бъде осигурена от банки, които да се включат в схемата след конкурс. Целта е да се намалят лихвите по кредитите за предприятията, като според  Ангелов те може да спаднат до 5-6% при 9-12 на сто в момента. Заемите вероятно ще се отпускат за внедряване на нови технологии или патенти. Предвижда се в схемата да се включат 10 банки и тя да започне работа догодина. Преди това обаче трябва разрешение от Европейската комисия.


От министерството планират до края на годината да обявят още седем схеми по програмата за 500 млн. евро, с които ще се изчерпа и бюджетът й. До момента от него на бизнеса са разплатени близо 5% или 48 млн. евро. Цялата програма е на стойност 1.1 млр. евро, като от нея около 200 млн. евро са по инициативата JEREMIE. Въпреки че, парите по нея на практика все още не са стигнали до бизнеса, те се отчитат като усвоени. Същото ще важи и при формирането на новия фонд за кредитиране. Така на практика министерството ще вдигне процента на усвояване на програмата, която прикрючва в края на 2013 г. Фондовете по JEREMIE ще отпускат пари на бизнеса до края на 2015 г.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Станислав Димитров
  Станислав Димитров
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много по отдавна трябваше да е факт дори и без каквито и да лихви да имал

  SKUPE stanislav-32
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  супер добра новина сега бизнеса да се стегне и да си направи проекти

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Да, това е добра новина. Защото аз като кандидастващ вече направих 12000 лв разходи. И за момента чакам 9 месеца за "първи кръг" и после сигурно още толкова за втори. А кандидаствам за "иновация". Значи първо вложих доста пари в началото, после чакам 18 месеца за решение, после ще имам още поне 10 пъти по толкова разходи преди да получа някакви пари. Честно да си кажа - след толкова предварителна работа и разходи и като знам какво ме чака после, вече ми е все тая какъв ще е резултата. Който при това ще е вече късен. Естествено, че и за себе си и семейството си правя нещата, но колкото и да не ми вярват хората, го правя и за страната и за още доста хора, които храня и разчитат на мен. Както и да е. Добра новина е това. Дори трябва и още по-ниска да е лихвата.

 6. 6 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тая програма е за "техния" бизнес.
  Обикновения бизнес тия средства не ги зачита за нормален източник на финанси.

 7. 7 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Основният проблем пред парите за иновации е, че искат издаден патент или ако още не е това да стане да приключване на проекта. В патентното ведомство патентите стоят 3-4 години. Т.е това е бавен процес и ако не променят това изискване тези пари трудно ще бъдат усвоени.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 8. 8 Профил на taran
  taran
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "Станислав Димитров":

  за лихфите не си прав, защото ако няма никакви лихви съвсем, няма и никоя банка или частен инвеститор да се включи в инициативата, то лихвите отиват за тях, като държавата е гарант на схемата, оттам пада и лихфения процент, цената на парите на пазара, която е реална за банките. За другото, че това отдавна трябваше да стане си прав, кажи го на Станиша, дето се развява сега по Бузлуджа, той по принцип щеше всичко да ни осигури, ако тъпанарите от Брюксел не му бяха спрали кранчето, че некой много краднеше и Станиша така и не можа да рабере кой

 9. 9 Профил на taran
  taran
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#3] от "bta":

  новината наистина е добра, въпреки, че са ти набумкали минуси

 10. 10 Профил на taran
  taran
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мишуга":

  ами в Полша и Чехия, тези пари точно ги позлват хора с идеи и го намират за много добра идея, целия проект Жереми не е типичен проект за Фондовете, а по скоро иновативен и много интересен, но вие след като твърдите, че не работи няма да споря, може би имате информация

 11. 11 Профил на taran
  taran
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#5] от "bobix":

  Желая ви успех, много сте прав, нещата са много бавни и бюрократични, но това до голяма степен не е само проблем на България. Трябват здрави нерви, в много случаи обаче си струва. В това отношение Жереми е малко по напред с материала.

 12. 12 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Трудно ми е да си представя по-тежък соц от тия европейски фондове. Ако ЕС иска да дръпне трябва незабавно да ги закрие.

  икономист - неграмотник с диплома
 13. 13 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Имаме си "Българска банка за развитие"-АД - 100 процента държавна. Защо правителството търси съдействието на частни банки?

 14. 14 Профил на d_todorov
  d_todorov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Защо, след като очевидно правителството смята категорично, че Българската банка за развитие е напълно излишна, щом ще ползва за провеждане на държавната политика в тази сфера не нея, а 5 частни банки, не я ПРИВАТИЗИРА? Това, между другото, беше и едно от предизборните обещания на ПП ГЕРБ /виж Програма 2007/ - приватизация на БТК и Насърчителна банка /сега преименувана на ББР/. Нима са излишни тези повече от 1 млрд. лв. на бюджета в този момент - ето ви всъщност парите, с които може да се построи цялата автомагистрала ХЕМУС или пък да се съживи със смислени програми малкия и среден бизнес? Защо не се приватизира Българската банка за развитие?

 15. 15 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  до 9
  Лично отношение явно

 16. 16 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  При тази икономическа обстановка трябва да си гламав да взимаш кредит:
  1. Сложната система за отпускане.
  2. Дългото чакане
  3. Високата лихва
  4. Липсата на развит български пазар
  5. Липсата на кадри
  Има смисъл само ако случайно си ориентиран в някакъв експорт, но на пръсти се броят продуктите които изнасяме.

 17. 17 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Имам приложим патент, но имам малко пари. За иновативен проект работя повече от година, в най-добрият случай резултат ще имам януари 2012. Имам и предложение да произвеждаме продукта в чужбина, разбираемо при по-скромни ползи за мен. Ще помисля още, хубавото е че имам избор.

 18. 18 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1957 Весело

  До коментар [#4] от "be_google":

  Гуугълче, няма ли почивен ден за теб. Мислех че си на Бузлуджа.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 19. 19 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#5] от "bobix":

  Това не е добра новина, приятелю. За проекти като твоя, тия хрантутници трябва да изорават земята, а не да те баламосват докато се откажеш. На следващият адрес ще разбереш защо тарикатити от това правителство правят тези фондове. За разплатени по ОП Конкурентноспособност от 2007 до днес се водят 486 421 870,8 лв. С 80% от тях - или 389 210 170.00 били създадени финансови фондове, а само 15% са изплатени за технологична модернизация на предприятията. А за "Развитие на икономика базирана на знанието и иновационни дейности" са изплатени едвам 0,69% от парите. И защо го правят това безумие? Защо не подпомагат българското производство, а пак пълнят трезорите на банките? Първо, защото ще се бият в гърдите, че са усвоили парите по ОП Конкурентноспособност. Второ - защото ще подпомогнат близките до властта банки. Трето - защото затънали тяхни строителни фирми и фирмите на ТИМ ще получат евтин ресурс за финансиране на дълговете си. http://elitconsultbg.com/wp-content/uploads/2011/07/Izplatena-bezvyzmezdna-finansova-pomosht-po-OP-razvitie-na-konkerentosposobnostta-na-bylgarskata-ikonomika-2007-2013-kym-08.07.2011-po-prioritetni-osi.pdf Преди парите от Европа се "усвояваха" само от фирмите на "БСП холдинг". Другите можехме да минем през Доган, да си платим комисионната и нещо да получим. Сега всичко пак ще е за олигарсите и сие.

  не съм избягал
 20. 20 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Очаквайте скоро: другарят Евгени Ангелов открива топлата вода и колелото (и продължава да търси някоя дребна лична далаверка в това)

 21. 21 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Мен пък ме притеснява това:

  "Кредитите ще се отпускат от пет банки – "Уникредит Булбанк", ОББ, "СиБанк", "Прокредит", "Райфайзен банк". Те ще разглеждат и одобряват проектите на фирмите."

  Т.е. ако банката има лично отношение към теб, ще ти отпусне кредит (все пак живеем в България). Независимо, дали проектът ти е добър или лош.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 22. 22 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Важната фраза е - "Тази схема БИ трябвало да намали и лихвите на банките." Ами може, ама ДРУГ път.
  Много прилича на подпомагането на енергийната ефективност на хората. Ако ползваш собствени средства - няма 20%. Помощ има само ако вземеш заем.
  Така изглежда повече като помощ за банките, а не за бизнеса в реалния сектор!

 23. 23 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тия кредити ги въведе Лидия Шулева преди 9 години.

  Евгени Ангелов даже не може да ги изкопира... тражеди..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK