Синдикатите в "Лукойл Нефтохим" допускат изтегляне на руснаците от предприятието

Синдикатите в "Лукойл Нефтохим" допускат изтегляне на руснаците от предприятието

© Анелия НиколоваСиндикатите в "Лукойл Нефтохим" не са настроени оптимистично за развитието на ситуацията в компанията, съобщи в интервю за БНР Минко Минков, шеф на синдиката на българските нефтохимици. "Вчера имахме среща с висшето ръководство, представителя на компанията г-н Дуров и от това, което разбрахме, никак не сме оптимистично настроени, защото компанията има стремеж да съхрани бизнеса си в България, но когато няма категоричен отговор на това до какви компромиси може да се стигне и какво може да се разберем, за да останем ние да работим, а те после да си търсят кой е виновен и кой не е... ние не можем да бъдем спокойни", обяснява Минков. Той допълва, че 100% съществува възможността руснаците да се откажат от комбината и да го закрият.


По думите му "Лукойл Нефтохим" все още не е спрял производството си, защото затова ще бъдат нужни поне няколко дни. "Технологично има доста време, в което може да се включи някой апарат, и още по-дълго е времето му за спирането", обяснява Минков. Той допълни, че пускането на комбината след това ще отнеме много повече от цитираните досега един месец и половина. Според него с решението си държавата е казала на бизнеса, че "можем и без теб".


"Хората си работят, получават си възнагражденията и на какво основание ние наказваме хората, че те са нарушители. Аз работниците не виждам да са нарушители на закона", казва още Минков. Той обяснява, че ще иска среща и с премиера Бойко Борисов.


"Ами много хора не знаят въобще за какво говорят, защото месец и половина може да не стигне, а може понякога и година. Защото в процеса на престоя там се осъществява един необратим процес на корозии, на сваляне на съответните параметри на колоните, но това са технически въпроси, които не бива да
обясняваме на хората сега", допълва синдикалният лидер. Той допълва, че в производството в момента работят около 2000 души.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK