"Химимпорт" с минимален ръст на печалбата

Минимален ръст на печалбата от 1.66% до 48.2 млн. лв. е направил "Химимпорт" за първите шест месеца на годината, показва неконсолидираният му отчет.


Един от най-големите публични холдинги в България увеличава приходите си от продажби, докато финансовите приходи са останали почти без промяна, а тези от лихви падат с близо 6.5 млн. лв.


Краткосрочните задължения се увеличават с 16 на сто до 165.5 млн. лв. основно заради ръста на задълженията към свързаните предприятия, а задълженията със срок над една година намаляват с по-малко от 5% до 203.8 млн. лв.
Междувременно в четвъртък, на 28 юли, на общо събрание акционерите са решили остатъкът от печалбата за 2010 г., който не е предвиден за гарантирания дивидент по привилегированите акции в размер на 0.1998 лв. за акция, да се отнесе към резервите. Основни акционери в "Химимпорт" са "Химимпорт инвест" със 72.05% и "Джулиус Беър инвестмънт мениджмънт" със 7.09%.


В неконсолидирания отчет не влизат резултатите на дъщерните дружества на "Химимпорт".


Холдингът има участие в 67 дружества, като има мажоритарни дялове в Централна кооперативна банка, "Зърнени храни България", "Проучване и добив на нефт и газ", "Параходство Българско речно плаване" и др.


Книжата на "Химимпорт" са сред най-ликвидните на БФБ, като от началото на годината обикновените акции на холдинга са се покачили с малко над 20 на сто до 2.79 лв. за лот, а привилегированите са добавили почти 25% до 2.95 лв. за лот.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на bta
    bta
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    печалбата от 1.66% до 48.2 млн. лв. е не ги е срам сигорно искат 25% че иначе са пред фалит

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK