"Албена" отделя ММЦ "Приморско" в отделно дружество

През 2001 г. "Албена" приватизира ММЦ "Приморско". Сега го отделя в ново дружество. На снимката: Изпълнителният директор на "Албена" Красимир Станев (в средата) при спечелването на търга преди 10 години.

През 2001 г. "Албена" приватизира ММЦ "Приморско". Сега го отделя в ново дружество. На снимката: Изпълнителният директор на "Албена" Красимир Станев (в средата) при спечелването на търга преди 10 години.Албена" АД, която е собственик на едноименния черноморски курорт, ще отдели ММЦ "Приморско" в отделно дружество.


"Съветът на директорите взе решение да започне подготвителна процедура по преобразуване на "Албена" АД чрез отделяне на самостоятелно еднолично търговско дружество с акционерно участие, което да поеме всички активи и пасиви на "Албена" АД - клон ММЦ "Приморско", става ясно от съобщение на туристическата компания.


Не е изключено по този начин да се търси купувач на комплекса, който се намира под Приморско. От няколко години компанията иска да продаде друг свой курорт - "Бялата лагуна", като през 2007 г. дори го качи на борсата. Кризата обаче реално блокира продажбата.
Компанията, която се контролира от изпълнителния й директор Красимир Станев, притежава и летищата в Приморско и Лесново чрез дружеството "Интерскай".


От "Албена" обаче не съобщават никакви подробности по предстоящото отделяне на международния младежки център в Приморско, както и защо го правят. Оттам само заявяват, че отлагат срока за разкриване на вътрешната информация до вземане на решение от компетентния орган -общо събрание на "Албена", и издаване на необходимото разрешение от Комисията за финансов надзор.


"Причините, които налагат отлагането, са сравнително началната фаза на подготовката за преобразуването, необходимостта от време за организирането на необходимата информация, проектодокументи и процедури, като окончателното решение в известна степен зависи от обработката на данните, поради което не бихме искали да създаваме очаквания на пазара", заявиха от "Албена".


Неконсолидираните приходи на "Албена" за първото полугодие паднаха с 8% до 12.8 млв. лв. Дружеството е натрупало и 15.34 млн. лв. загуба от януари до юни, с 42% повече, отколкото по същото време на миналата година.


По-ясна картина за представянето на компанията обаче ще дадат консолидираните данни за периода, а пълната картина за сезона ще е ясна с отчета за третото тримесечие.


Миналия сезон "Албена" отчете 11% ръст в броя на нощувките, като 221 хил. туристи. посетиха курорта. Консолидираните приходи за 2010 г. са 98 млн. лв., а печалбата 11 млн. лв.


От отчета на "Албена" за миналата година става ясно, че в ММЦ в Приморско туристите са били 17 хил., което е увеличение с 33% спрямо 2009 г. Не са посочени обаче какви са приходите на клона. 

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на dobrich
    dobrich
    Рейтинг: 1344 Неутрално

    .."Дружеството е натрупало и 15.34 млн. лв. загуба от януари до юни, с 42% повече, отколкото по същото време на миналата година"...Това е причината за продажбите. Но не ми се вярва да намерят купувачи?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK