Скъпите суровини удрят печалбите на публичните дружества

Възстановяването продължава, но растящи разходи са намалили рентабилността

Скъпите суровини удрят печалбите на публичните дружества

© Дневник
- Много дружества са увеличили разходите за заплати

Голяма част от публичните дружества продължават да разширяват дейността си, която беше свита заради кризата, но това невинаги води до силен ръст на печалбите, показват отчетите за първото полугодие.


Като цяло експортните компании, при които износът представлява основна част от продажбите им, са с най-стабилни резултати – като "Каолин", "Монбат", "М+С хидравлик", "Алкомет" и двете цигарени фабрики на "Булгартабак" - "София БТ" и "Благоевград БТ". При тях приходите от продажби продължават да нарастват сериозно спрямо първото полугодие на миналата година.
"Докато по-слабият ръст на приходите е свързан преди всичко с по-високата база за сравнение от предходната година, то понижаването на рентабилността особено при износителите е свързано най-вече с инфлацията, която се наблюдава при суровините", обясни Христо Владимиров, финансов анализатор в управляващото дружество "Ти Би Ай асет мениджмънт".


Той отбеляза, че в някои случаи свиването на маржовете е толкова голямо, че има дори спад на печалбата при нарастващи приходи. Така е например при "Монбат" и "Кораборемонтен завод Одесос". Неспособност да се намалят разходите е довела до загуба много дружества, въпреки че приходите им не са спаднали силно или дори са се повишили.


Пример за последното са цигарените фабрики в София и Благоевград, а производителят на гуми "Видахим" излиза на сериозна загуба при 50 хил. лв. печалба в края на юни миналата година.


Според Димитър Георгиев, брокер в "Елана трейдинг", има тенденция добри резултати да показват компаниите с ниска задлъжнялост и пазари зад граница. Той смята, че това ще бъдат и дружествата, които ще продължат ръста на продажбите си и доброто си представяне до края на годината. "Все още съм умерен оптимист за представянето на дружествата за цялата 2011 г.", коментира Георгиев.


Христо Владимиров прогнозира, че ще продължи свиването на печалбите заради поскъпването на суровините и това ще засяга все повече компании. Той отбеляза, че напоследък отново има несигурност за развитието на бизнеса заради сигналите за забавяне на световната икономика и въпросителните за реакцията на националните правителства.


По-голяма част от публичните дружества са увеличили разходите си за дейността – особено тези за суровини и материали. При някои като производителя на алуминиеви изделия "Алкомет" ръстът на парите за материали е с над 40%, при "Монбат" е повече от 13 на сто за година.


Наред с това редица компании са увеличили и разходите си за заплати – това може да се дължи на повишение на заплатите, както направиха "Софарма" и "Алкомет", а при други да е свързано с наемане на още хора, за да се справят с разширяващите се поръчки.


Има дружества и като производителя на дървесни плоскости "Фазерлес", които направиха нови инвестиции и в резултат сега производителността им е на предкризисните нива от 2008 г., но при по-малко персонал.


Наред с бавното отшумяване на кризата много дружества са успели да намалят задълженията си към банки с падеж над 12 месеца – сред тях са "Алкомет", "КРЗ Одесос", севлиевският производител на кабели "Емка".

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на mishon
    mishon
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Това, което правят мениджърите на "Софарма" не се среща често у нас напоследък - увеличават заплатите на служителите и изплащаните дивиденти на акционерите в компанията. Явно, когато бизнеса се управлява професионално има повече за всички (и за наемния труд и за капитала) и не е илюзорно да постигнеш просперитет в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK