Финансовите резултати оказаха слабо влияние върху борсата

Минималните обороти при търговията с акции в последните няколко сесии, когато излязоха повечето от отчетите на по-ликвидните компании, са показател, че корпоративният сезон у нас почти не влияе на търговията.


Въпреки добрите отчети като цяло на борсата продължиха да доминират ниските обороти, съставяни единствено от търговията с книжа по договорени сделки на някои по-големи компании. А анализаторите коментираха, че на практика почти липсва реална търговия и борсата не е в състояние да привлече интереса на инвеститорите.


"Отчетите не се отразяват на БФБ още от 2007 г., раздвижване може да има само при отделни дружества. През този сезон обаче не видяхме дори и това, освен може би при "Неохим" - Димитър Георгиев, брокер в "Елана трейдинг".
Гено Тонев добавя че "дори когато резултатите явно надхвърляха очакванията на мнозинството, ценовият ефект след обнародването им бе кратък и ограничен по размер – свидетелство за това, че добрите новини отдавна са калкулирани в цените, а изненадите са такива само за малцина".


Малко по-различно е мнението на Христо Владимиров, анализатор в "Ти Би Ай асет мениджмънт", който коментира, че резултатите са повлияли на част от борсовите цени на акциите и посочи за пример повишението при "Каолин" и "М+С хидравлик", докато при други е имало понижение - "Елхим-Искра", "Албена" и "Софарма".


И добавя, че "не е необходимо самите отчети да движат борсата, тъй като, ако са се потвърдили очакванията, няма нужда от промяна в деня на излизането им". Приключването на сезона на неконсолидираните отчети според експертите ще фокусира все повече вниманието върху фундамента и случващото се на чуждите пазари, като това, което се случва там, ще е определящо и за нашия пазар.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK