По-малко от 7% от фирмите в България оцеляват над 5 години

По-малко от 7% от фирмите в България оцеляват над 5 години

© Асен ТоневБлизо 8 хил. от създадените през 2008 г. над 49 хил. фирми година по-късно са закрити. Това показва изследването на Националния статистически институт (НСИ) за демографията на предприятията към края на 2009 г.


Най-устойчиви през първата кризисна година са били новосъздадените компании за производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива. На обратния полюс са фирмите, които се занимават с недвижими имоти. Всяка четвърта фирма в сектора, създадена през 2008 г., е съществувала най-много до края на 2009 г.


Данните на НСИ показват, че най-дълго оцеляват предприятията с 10 и повече наети. Едва 2.1% от създадените през 2009 г. фирми са такива. Над две трети от новите компании не са наели служители. Тези компании съществуват най-кратко.
По-малко от 7% от предприятията, създадени през 2004 г. са оцелели до 2009 г., показват данните на НСИ. Подобни данни показаха и изследванията от предишните години. Най-жизнеспособни са финансовите и застрахователните фирми. От тези, които се занимават с недвижими имоти, по-малко от 3% са оцелели повече от 5 години.


През 2009 г. в България са действали 327 647 предприятия, което е с близо 21% повече в сравнение с 2008 г. 46% от фирмите не са наели служители. Тези фирми са осигурили заетост на едва 5.9% от работещите у нас през 2009 г. През същия период около три четвърти от работните места са били във фирми с по 10 и повече наети.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK