Агенция ще обедини 7-те управляващи органа по европрограмите от 2014 г.

С високи заплати ще мотивират 900 софийски експерти да работят в страната

Томислав Дончев

© Дневник

Томислав ДончевАгенция за еврофондовете, пряко подчинена на премиера, ще смени управляващите органи по сега действащите седем оперативни програми през следващия планов период 2014 - 2020 г. Това обяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев.


Той започна пресконференцията си с обещанието, което дал на майка си този път да не говори за сертифициране, верифициране, алокиране и декамитване на средства, защото тези думи се оказали неразбираеми за нея.


Идеята за единен управляващ орган на еврофондове не е нова. Тя беше лансирана още от предшественика на Дончев в тройната коалиция Меглена Плугчиева. Причината е, че в момента трудно се осъществява координацията между отделните звена.
Освен това и при предишните, и при сегашните управляващи ресорният министър няма почти никакви правомощия при управлението на чиновниците, които са разпръснати в седем министерства.


Въвеждането на единния орган за управление на еврофондовете ще бъде заложено в закон. "Това ще даде имунитет срещу спонтанни хрумвания на някой експерт или политик", посочи министър Дончев. Писането на закона е в ход, като плановете са да бъде внесен за одобрение в парламента през първата половина на 2012 г.


Бъдещата агенция ще има шест междинни звена, които ще бъдат в центровете на регионите за планиране. С днешна дата регионалните центрове са в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Видин. Не е ясно дали тези градове ще останат същите. В междинните звена ще се дават консултации и ще се подават проектите, като на място ще им бъде и правена административната оценка.


Нови евроексперти няма да се назначават. Половината от сега работещите около 1900 в различните министерства и ведомства ще бъдат преместени от столицата в други градове. Вътрешно проучване показало, че интерес има към Пловдив, Варна и Бургас. Според министър Дончев по-високото заплащане ще бъде достатъчен мотив експертите да отидат да работят извън София.


Все още не е обсъждано дали ще им се дават ведомствени апартаменти, или ще им се плаща наемът. В момента най-ниската заплата на евроексперт е около 750 лв., а най-високата - колкото тази на премиера Бойко Борисов, посочи Дончев. Според него няма да има проблем с преместванията, защото "специалистът следва финансирането".


В бъдеще се предвижда заплащането на евроекспертите да бъде обвързано с резултатите, които постигат. В момента половината от него се поема от техническата помощ на съответната оперативна програма, а в някои случаи изцяло, затова те не тежат на бюджета, посочи министър Дончев.


По думите му "с реформата по управлението на еврофондовете се прави централизация на централно ниво и деконцентрация на регионално", като по този начин се решава проблемът с координацията, който сега съществува. Като пример Дончев даден ремонт на улица, финансиран по оперативна програма "Регионално развитие".


Под улицата обаче има водопровод и канал, който трябва да се ремонтират по оперативна програма "Околна среда". Ако двете дейности не са съгласувани или пък общината не спечели финансиране за ВиК проекта, това означава, че не може да разкопава улицата през следващите 5 години, за да спази изискването за устойчивост, което означава, че през този период пътят трябва да се експлоатира.


По думите му целта е новата система да заработи до края на 2013 г., за да влезем готови в новия програмен период.


Новият модел за управление на евросредствата е бил обсъден с Националното сдружение на общините, академичните среди и неправителствените организации, посочи министър Дончев. Девет страни от Европейския съюз, сред които Полша, Унгария, Латвия, Литва и Естония, имат централизирана система за евроуправление на средствата, каза министърът.


Според него оптималният вариант е тази реформа да стане едновременно с подготвяната административната реформа, защото така областите ще се изпълнят със съдържание. В момента областните управители нямат финансов ресурс за провеждане на политики. Работната група за административна реформа е разработила няколко варианта за окрупняване на областите, като единият е 28-те областни центъра да се обединят в 6 на нивото на сега съществуващите региони.


Министър Дончев съобщи още, че България вече е договорила окончателно експертната помощ по 46 европроекта от международните финансови институции. За целта ще е необходима промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), която да разреши на правителството директно да сключва договори със Световната банка, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), посочи министър Дончев.


В момента тези документи минават през одобрението на парламента. Предвижда се трите банки да предоставят техническа помощ по 9 пътни проекта, 30 водни и 7 в жп сектора, като изплащането на възнагражденията им е за сметка на ЕС, каза Дончев.За следващия програмен период България може да разчита на 16.5 млрд. лв. от еврофондовете


България ще може да разчита на около 16.5 млрд. лв. от структурните и Кохезионния фонд на ЕС за следващия програмен период 2014 - 2020 г.,  съобщи министър Дончев. За сравнение, в периода 2007 - 2013 г. България има на разположение 13 млрд. лв., като от тях са договорени 6.2 млрд. лв., а са изплатени 1.76 млрд. лв., по данни на информационната система за управление на еврофондовете ИСУН. 16.5 млрд. лв. са изчислени на базата на 2.5% от брутния национален доход на страната по цени от 2011 г., като този праг е определен от Еврокомисията. Сумата е съобразена още и с темпа на инфлацията, обясни министър Дончев. Договор за партньорство ще замени сега съществуващата национална стратегическа референтна рамка. Предвижда се още да бъде създаден централен фонд "Свързана Европа" за международни проекти. В бъдеще повече средства ще се заделят за финансов инженеринг, а не за грантове, е друга идея, която дискутират страните членки.


Търси се българско име на софтуера "Хермин"


Нов софтуерен инструмент за прогнозиране на ефекта от евросредствата, преди още да бъдат усвоени, е закупило българското правителство, съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев. По думите му този модел дава възможност да се изследва какво ще е въздействието на европомощите върху икономика и реалния живот. Така ще може да се програмира в кои сектори колко средства да се насочат през следващия програмен период. Това е трета софтуерна програма за управление на средствата, като чуждото й име е "Хермин", но министър Дончев иска да й се сложи българско женско име. Причината е, че другите два инструмента - "Лотар" (дава прогнозни данни за усвояването на средствата и отчита изпълнението им) и ИСУН (за управление на еврофондовете), са от мъжки род.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Мдаа, едва ли някой си спомня , но в началото- преди две години , когато със замах имитираше желание за реформи, премиерът бе тръгнал да закрива до два месеца всички агенции- като основна част на административната реформа. Дейността им щеше да минава към министерствата.

  Сега тече обратният процес.
  Със съответната обосновка.
  Ако не ръководиш министерство, направи си агенция.
  Със специално формиране на заплатата, разбира се.

  Излишното раздуване на администрацията не води до подобряване на работата й.
  Напротив.


  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 2. 2 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  това с евро програмите се оказа непосилна задача за рапончо. и да обедини програмите, и в данс да ги вкара, все в тия. това е работа за умни хора или поне средноинтилегентни. чобани и баничари научени на свинска мас и картофи пари не управляват.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 3. 3 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако в испанският език нямаше бъдеще време, Фидел Кастро щеше да е ням....

 4. 4 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А иначе саксесфули ще къмитнете проблемите към прованса. И да се солвват от следващия премиер.

  По пайплайна, по пайпайплана и айде у ряката.
  (Пайплайна не е мръсна дума, да знаете!)

 5. 5 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Абе, г-це Границка, верно ли каза Дончев, че трябва промяна в ЗОП, за да не минават през парламента заемите?!?!?!

  Аз 3 изречения прочетох и се потресох от компетентността? Да чета ли цялата статия....?

  Хайде да си уточните понятията, и да кажете кой не познава закона - автора на статията или министъра.

 6. 6 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3709 Весело

  Принцип на Питър:
  В една йерархична система всеки служител се стреми да се издигне на нивото на собствената си некомпетентност.

  Следствие:
  С течение на времето всеки пост се заема от служител, който е най-малко подходящ за него.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 7. 7 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Май все още не са взети най-важните решения, а? Колкото и да (пре-)устройват администрацията:

  докато не децентрализират вземането на решения по избора на проектите, КОИТО РЕШЕНИЯ ДА СЕ ОСНОВАВАТ НА МНЕНИЕТО НА Местните хора, и

  докато не наложат персонални отговорности за протакането, шикалкавенето и размиването на чиновнически отговорности

  и докато не спрат да изземват за да преразпределят след това по тяхно усмотрение местните приходи от данъци и такси (и НЕ САМО за да съфинансират!)

  могат да СИ мечтаят и за 20 милиарда помощи от ЕС.

  Прочее защо не вземем да ги почнем тези 16 милиарда и в периода до 2020 просто не асфалтираме лунната пътека най-после, та през периода 2021-2028 когато я нас, я тях няма да ги/ни има (а най-вероятно и нас и тях), следващите да могат малко по-спокойно и разумно да ОПОЛЗОТВОРЯТ а не да "харчат"/"усвояват"/"инвестират" помощите от ЕС?

  А пък ние към 2020 да можем организирано и по европейски КОМФОРТНО да се изнесем по основно рехабилитираната Лунна пътека към Вечните ловни полета. И да освободим най-после тази красива страна от присъствието си.

  ЛОТАРИ, ИСУНИ, ХЕРМИНИ, хермелини и не знам още кви измишльотини ще купуваме/"внедряваме", ТЕ да ни кажат видиш ли две-три простички неща:
  - откраднати ли са парите?
  - дадени ли са "по симпатия" парите?
  - има ли неква обществена файда от парите? И за колко време е файдата?

  Щот ний сме оперирани и от мислене и от отговорност. И не можем да се самооценяваме, сакън!

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 8. 8 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Конституция, Чл. 84. Народното събрание:
  9. Дава съгласие за сключване на договори за държавни заеми;

 9. 9 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Приветствам че трябва да се намали броят на областите. До тези изводи се стигна преди 10 Ноември 1989 г. макар че тогава за цялата стопанска дейност пряко отговаряше администрацията. Сега когато бизнесът е изключително е частна дейност, се изградиха 28 области за да се намерят достойни длъжности на "заслужели" партийни лидери.
  Правилно е областните центрове да бъдат в центъра на региона с добри транспортни връзки, защото това са административни а не икономически центрове. Не случайно Варна по-ранно е била Шуменска област.Въобще има от какво да се поучим от нашето недалечно минало когато сме успявали да догонваме напредналите страни.
  Преди Балканската война ние макар че сме били също най-бедни, но за разлика от сега сме сме били на едно от първите места по темпове на икономическо развитие и това е давало надежди на народът ни.

 10. 10 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#9] от "nikodim821":

  В статията не се коментира намаляването на областите.

 11. 11 Профил на Vladimir Todorakov
  Vladimir Todorakov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  идеята за вертикална административна реформа не е нова:

  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2005/11/24/199215_regionalniiat_puzel_na_evrofondovete/

 12. 12 Профил на hobbitbg
  hobbitbg
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#10] от "kndmv":

  О напротив, малко е завоалирано, но се коментира. Може би не си прочел изреченията около административната реформа? Цитат: "Според него оптималният вариант е тази реформа да стане едновременно с подготвяната административната реформа, защото така областите ще се изпълнят със съдържание. В момента областните управители нямат финансов ресурс за провеждане на политики. Работната група за административна реформа е разработила няколко варианта за окрупняване на областите, като единият е 28-те областни центъра да се обединят в 6 на нивото на сега съществуващите региони." Я прочети внимателно и виж дали имаш нужда от превод? От 28 на 6 ако не е намаляване на броя...

 13. 13 Профил на hobbitbg
  hobbitbg
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Томислав Дончев по принцип е кадърен човек, но това тук са пълни глупости. Ако наистина нсаправят подобно нещо нещата така ще зациклят, че ще не 10 %, а един 1% няма да усвоим! Сегашната система, колкото и да е тромава, поне работи. Това е все едно да започнем отначало, само че не е като да натиснеш един рестарт. Ако семейството ми живее в София , купил съм си и изплащам апартамент, и жена ми работи също в столицата, децата са на детска градина и училище, дали ще се навия да отида живея във Варна за 700 лв заплата? Да не говорим колко време ще отнеме местенето на администрациите при положение, че не е ясно дали има дори свободни сгради по места, че всичко това трябва да се одобри и от ЕК, да се променят устройствени правилници и вътрешни правила и през цялото това време каквао усвояване ще кипи...Безумие! Единствения вариант, който вече работи е да се откриват регионални структури в областите, но това е съвсем друго нещо!

 14. 14 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#12] от "hobbitbg"

  Да правиш реформа заедно и на административното деление и на еврофондовете, е не каруцата пред коня, ама "всичката мара втасала, ама не се сресала".

  Това е безумна идея. Те за 2 години само не могат да си презназначат шуреите и балдъзите.

  А както сочи практиката, при такова преливане от пусто в празно ще отпаднат и напуснат първо най-читавите. Ще останат тия, които не могат да си наммерят друга работа междувременно.

 15. 15 Профил на liligr
  liligr
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До кндмж - промяна в закона за обществените поръчки трябва -. чл. 13 - виж го. Тук не става въпрос за сключване на заем, за който трябва одобрението на парламента, а за сключване на друг договор, на който българското правителство плаща на експертите на банките чрез получаваните еврофондове.

 16. 16 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#15] от "liligr":

  Блг за отговора. Винаги съм го оценявал от Ваша страна.
  Все пак изречението горе е:

  "За целта ще е необходима промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), която да разреши на правителството директно да сключва договори със Световната банка, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), посочи министър Дончев."

  Пордължавам да твърдя, че държавните заеми са изключителен прерогатив на парламента. Всичко друго нарушава основните принципи на демокрацията.

  Ще се радвам, ако поясните дали в случая става въпрос за недоразумение, или мин. Дончев наистина си мисли, това може да стане.

  Аз го уважавам, и подобна идея ми звучи доста притеснително от негова страна.

 17. 17 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Чл. 13 от ЗОП означава следното: външната институция, заемодател има право да си налага процедурите за поръчки. Това е доста честа практика. СБ винаги държи на това.
  (Причината е простичка - местният закон е далеч по-калпав от процедури, които се пралагат в световен мащаб).

  Колкото до одобрението на заема - не може да стане без парламента. Защото парламентът представлява народа (и замества монарха в републиканското управление).

  Правителството е служител на народа (затова се наричат министри)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK