Moody's и Fitch потвърдиха рейтинга на САЩ

Moody's и Fitch потвърдиха рейтинга на САЩ

© ReutersMoody's и Fitch потвърдиха най-високия кредитен рейтинг на САЩ, след като политиците в страната се споразумяха да увеличат тавана на дълга, предаде агенция "Ройтерс". Все още обаче съществува вероятността оценката да бъде намалена в бъдеще.


Двете рейтингови агенции коментираха, че американското правителство трябва да предприеме допълнителни мерки за орязване на бюджетния дефицит. Само по този начин страната може да запази най-високия си рейтинг (ААА) в дългосрочен план.


Moody's постави негативна перспектива на оценката, което означава, че тя може да бъде намалена в следващите 12 до 18 месеца. Fitch пък заяви, че ще извърши по-задълбочен анализ до края на месеца и не отхвърли вероятността също да постави негативна перспектива.
Сега инвеститорите очакват решението на Standard & Poor's. Агенцията зае по-твърда позиция от конкурентите си по отношение на американския рейтинг. Тя заяви, че ще понижи оценката си, ако правителството не изготви план за значително ограничаване на бюджетния дефицит.


Приетото вчера споразумение предвижда свиване на дефицита с около 2.4 трлн. долара през следващите 10 години. Това е около половината от количеството, за което настояваше Standard & Poor's.


"Ако агенцията се придържа към заканите си, тя трябва да свали рейтинга на САЩ. Смятам обаче, че тя е под огромен натиск за промяна на позицията си", коментира Мохамед ел Ериан, изпълнителен директор на най-големя облигационен фонд в света PIMCO.


Ako S&P понижи рейтинга на САЩ, доходността по облигациите на страната по всяка вероятност ще се повиши. Това ще оскъпи процеса по заемане на капитал от пазарите и ще навреди допълнително на вече забавящата се американска икономика.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Неутрално

  И тези агенции са едно Мuddy&Poor, както казват ирландците...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  С тези рейтинги дали не се хвърля пясък в очите на публиката, за да не вижда реално какво се случва. Защото след изборната 2012, пак ще се налагат преговори по тавана на дълга и в даден момент може цялата система да изгърми (предвид какви разногласия имаше и сега, та чак в последната минута се взе решението), а рейтинговите агенции ще са подкрепяли това положение безропотно и пристрастно.

 3. 3 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  и?
  Moody's , Fitch и S&P даваха ААА на разните събпрайм боклуци няма и месец преди цената им да стане нула. Даваха ААА и на Лемън Брадърс малко преди фалита им официално да бъде обявен.
  Не ми е хич ясно защо на мнението на групички от очевидно неграмотни анализатори се обръща толкова внимание.

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ментор":  [quote#3:"Ментор"]Даваха ААА и на Лемън Брадърс малко преди фалита им официално да бъде обявен. [/quote]

  Само 4 дни преди да фалира ЛБ !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Въпросът е, че явно пазарите доста разчитат на тези оценки, които всъщност са л***о!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 6. 6 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ментор":
  Съгласен! Но не са неграмотни, много добре ги разбират нещата, но имат интерес, копеленцата...
  Всички знаем, че САЩ не решиха проблема, просто го отложиха, но не им пипнаха рейтинга, само сложиха негативна перспектива. На Испания обаче, която прави огромни бюджетни съкращения (19% по-малък дефицит спрямо 2010 по това време), ще й го свалят всеки момент, после наред е Италия и... ще разгонят фамилията на еврото като резервна валута.
  Кефят ме само китайците, направиха си агенция Dagong и още през юли 2010 са свалили рейтинга на САЩ. Вярно, още никой не я бръсне тази агенция, но един ден...

 7. 7 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#5:"alchemist"]Въпросът е, че явно пазарите доста разчитат на тези оценки, които всъщност са л***о![/quote]

  Подобни оценки не могат да бъдат нищо друго.

  Yet another blue planet.
 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Тези агенции са си алабала. Нашият рейтинг се качва в условията на най-жестоката криза от Виденьово време, достатъчно да не повярваш на дивотиите и методиките им.

 9. 9 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#6] от "mladenvladimirov":

  сигурно си прав, но което и да е вярно, извода е все същия - рейтингите нямат нищо общо с действителността и не бива да им се обръща внимание. Китайците са направили добре. И като основен спонсор в момента, мнението им би трябвало да се зачита. Защото САЩ може и да си вдигнаха тавана на дълга, но ако Китай им сложи таван на заемите, могат само да ударят кухите глави в него.
  Не знам защо ЕС не направи някаква такава агенция.

 10. 10 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  САЩ са последната държава в света, която може да фалира и затова имат рейтинг ААА.Как ще фалира като са единствената държава в света, която има привилегията да има дълг в собствената си валута.Да разбирам да дължаха 14 трилиона юана, а те дължат толкова долари, които винаги могат да напечатат и да се издължат на баламурниците.

 11. 11 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#8] от "elevation04":

  че са алабала си прав, но за нашия по случайност са прави. Тия рейтинги не отчитат задоволството от правителството, а макроикономически показатели и перспективи. Нашите макроикономически показатели са добри - дефицита и дълга ни са нищожни, за разлика от на почти всички останали, фискалната ни политика е разумна, банковата система е консервативна. Всъщност би трябвало да имаме по-висок рейтинг от САЩ, ако рейтингите имаха нещо общо с действителността.

 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#11] от "Ментор":
  Ако си банкер би ли дал кредит на нашето правитество в момента без гаранции?

 13. 13 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 868 Неутрално

  САЩ ще се оправят ние да му мислим дето нямаме никаква икономика и Дянков само се хвали ,че ни дигали рейтинга , който не се знае какъв е изобщо .

 14. 14 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "Само Левски":

  Може и да си прав за БАЛАМУРНИЦИТЕ, но всичко е до време!?? Така поне пише в моята Библия. Защото от няколко дена гледам цената на златото не е полудяла , а е "психясала" според речника на тийнейджърите. Та ААА, ама като на Лемън!!!??????

 15. 15 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "palermo88":

  Дянков разбира от икономика, колкото малко момиченце от старческа импотентност! Той е тук, за да досъсипе де що е останало живо, в тази "икономика на прехода"

 16. 16 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#12] от "elevation04":

  ми както казах нашата задлъжнялост е малка, фискалната политика е разумна. Нямам основания да считам това за рисков кредит.
  Т.е. да, бих дал, и то при невисока лихва.

 17. 17 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#16] от "Ментор":

  Смелчага !

 18. 18 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Споделям общото мнение че рейтингите както на държавите така и на политиците са за заблуждаване на някого.Тези който разбират истината са твърде малко и твърде слаби за да окажат някакво въздействие върху заблудените.
  Съвременната икономика така е прогнозирана, че приходите в бюджета на страните се получават от разходите за потребление. Сами преценете разходите за потребление носят 30% приходи в бюджета( 20% ДДС и 10% данък корпоративен или данък общ доход) без да прибавяме акцизите и осигуровките.Разбира се това лесно се разбира от повечето политици и затова са толкова чувствителни към потреблението.Това не може да продължи до безкрайност, но виновниците отдавна на са в политиката и са получили от заблудените благодарността за сполучливото си управление. При настъпване на този момент най-важното е да си достатъчно силен за да не може никой от кредиторите ти да си поиска дължимото. Това е причината американците да поддържат армия изпреварила останалите с десетилетия. Всъщност дефицитът лесно може да бъде свален ако военните разходи се сведат на нивото на останалите страни тъй като са повече от този на останалите страни взети заедно.Разбира се подобни разсъждения са табу е едва ли някой анализатор би се осмелил да ги коментира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK