КЗК: При горивата има съмнение за картел и злоупотреба с монопол на "Лукойл" (допълнена в 15 ч.)

КЗК: При горивата има съмнение за картел и злоупотреба с монопол на "Лукойл" (допълнена в 15 ч.)

© Мария СъботиноваКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е усъмнила, че на пазара на горива може да има картелни споразумения и злоупотреба с господстващо положение на "Лукойл България", съобщиха от ведомството. Това е показал приключилият миналата седмица анализ на пазара на горива, който е приет от комисията по-рано днес. Секторният анализ няма да бъде оповестен публично, защото съдържа информация, която ще бъде използвана при бъдещото разследване, обясниха пред "Дневник" от КЗК.


"Като резултат се откроиха проблеми за конкуренцията в две насоки. От една страна, се забелязва сходно движение на цените на едро, което би могло да е следствие от наличието на забранено споразумение или съгласувана практика между участници на пазара. От друга страна, изследвани бяха договорните отношения между "Лукойл България" ЕООД и неговите контрагенти – търговци на едро, където загриженост будят определени договорни условия и прилагани търговски практики, които могат да доведат до затваряне на пазара", пише в съобщението на КЗК.


Антимонополното ведомство започва производство, с което да се установи дали наистина има картел и дали наистина "Лукойл" злоупотребява с монополното си положение на пазара. От КЗК обясниха още, че ще уведомят Европейската комисия за започналото разследване, защото считат, че то може да засегне общностния пазар и да наруши конкуренцията в региона. Антимонополният орган дори ще представи решението си дали има картел и злоупотреба с монопол пред Брюксел, преди да го обяви публично. Обикновено подобни разследвания отнемат около година, година и половина, показва практиката на КЗК.


КЗК трябваше да обяви резултатите от анализа на пазара на горива още на 27 юли, но тогава заключенията на експертите не бяха оповестени. Точно на същия ден стана ясно, че Агенция "Митници" е отнела лицензите на рафинерията и пристанището на "Лукойл".Комисията е уведомила и министъра на финансите Симеон Дянков за нуждата да бъде подобрена конкурентната среда на пазара на горива.


КЗК започна секторен анализ на пазара на горива сред изричното настояване на вече бившия транспортен министър Александър Цветков през април тази година. Последно ведомството е изследвало рафинерията и търговците на едро и дребно през 2009 г., когато не откри нарушения на свободния пазар.


По-рано днес министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви, че ще сезира антимонополната институция за пазара на самолетно гориво в страната във връзка с отнетите митнически лицензи на "Лукойл" и последиците, които произтекоха от това.


Около 14.30 в КЗК се е получило писмо от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/, в което се поставят въпроси относно евентуална злоупотреба с господстващо положение от
"Лукойл Нефтохим" и "Лукойл авиейшън", съобщи БТА. Предстои комисията да се произнесе дали ще започне процедура и по сигнала за "Лукойл авиейшън".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK