Заводи изместват жилищни и бизнес проекти

Около 1 млрд. лв. за вложени в строителство на предприятия и ново оборудване през последните четири години

Заводи изместват жилищни и бизнес проекти

© Надежда Чипева, Капитал
- 632 млн. лв. е стойността на договорите по схемата за технологична модернизация на предприятията по ОП "Конкурентоспособност"

След увлечението на инвеститорите в нови жилищни и бизнес сгради, където се постигаше бърза и висока възвращаемост на вложените средства, но всичко се срина заради кризата, постепенно скорост набира изграждането на производствени мощности.


За последните 3-4 години в строителството на нови заводи и разширение на съществуващи предприятия са вложени около 1 млрд. лв., показа проверка на "Дневник". Наблюденията на големите компании за имоти също показват, че изграждането на индустриални мощности се увеличава.
Макар и малки на фона на общата строителна продукция, която за 2010 г. възлиза на над 11 млрд. лв., това е обнадеждаващ сигнал за икономиката. Причината е, че инвестициите в производствени активи са фактор, който води до ръст на производителността и оттам до по-добри резултати на компаниите.
От падналите цени за строителство, материалите и оборудване се възползваха предимно експортно ориентирани компании.


Те са основно от преработващата индустрия и фармацевтичния сектор. Част от тях обявиха намеренията си малко преди началото на кризата, но други предпочетоха да рискуват и започнаха проектите си през 2009 г. Компаниите финансираха изграждането на новите мощности със собствени средства, банкови заеми и грантове от еврофондовете.


По схемата за технологична модернизация на предприятията по оперативна програма "Конкурентоспособност" има сключени 1136 договора за 632 млн. лв., от които до фирмите са достигнали 74 млн. лв. към средата на юли, показват данните в информационната система за управление на еврофондовете ИСУН. Средства се отпускат и по Програмата за развитие на селските райони за хранително-вкусовата промишленост.


Тежка промишленост


Най-голямата инвестиция от 235 млн. лв. е на "Интертръст холдинг" в новия им завод за цинк в ОЦК - Кърджали, който предстои да бъде пуснат в експлоатация до края на годината. Най-големият производител на мед в Европа "Аурубис", която притежава добивния комбинат край Пирдоп, вложи 30 млн. лв. за разширяване на обогатителната си фабрика, като рафинерията за катодна мед беше открита през есента на 2010 г.


През пролетта на тази година пък "Юпитер 05" пусна завода си за горещо поцинковане, който се намира в индустриална зона Куклен край Пловдив. Златодобивната компания "Челопеч майнинг" (дъщерна на канадската "Дънди прешъс металс") модернизира обогатителната си фабрика край Челопеч. "Агрополихим" - Девня, започна строителството на цех за амониев нитрат.


Преди около месец пък "Шишеджам" обяви, че ще разшири завода си за домакинско стъкло край Търговище, а шуменското предприятие "Алкомет", което е един от основните производители на алуминиеви изделия в страната, съобщи че, ще увеличи производството си с пускане в експлоатация леярска линия и фолиев стан.


Фармация


Фармацевтичният сектор, който не беше засегнат от кризата, също инвестира в нови мощности, като започна изграждането на предприятия в края на 2010 г. Новият завод на "Софарма" в София, един от лидерите в производството на лекарства, трябва да бъде готов през 2012 г., като инвестицията се оценява на 70 млн. лв. Компанията, в която основен акционер е Огнян Донев, строи още един завод в Сърбия и модернизира този в Украйна.


Производителят на фармацевтични и ветеринарномедицински продукти "Биовет", в което мажоритарен собственик е "Хювефарма" на братята Кирил и Георги Домусчиеви, също строи завод край Разград, като инвестицията в него е около 50 млн. лв. Компанията "Сентилион", която произвежда медицинска апаратура - основно слухови апарати, у нас, строи ново предприятие в Нови Искър.


Строителство


Въпреки че строителният бранш беше засегнат най-силно от кризата, няколко компании инвестираха в нови заводи и мощности. Миналата година "Кнауф" и "Техногипс", дъщерна компания на "Балканстрой", пуснаха в експлоатация част от заводите си за гипсокартон край комплекса "Марица-изток".


Двете компании започнаха строителството на фабриките си почти по едно и също време през 2007 г. Преди около месец втори завод у нас за производство на сухи строителни смеси край Варна откри френската компания "Сен Гобен Вебер".


Гръцката "Титан", която е собственик на циментовия завод "Златна панега", вече пусна инсталацията си за алтернативно гориво и продължава с инвестиция в изграждането на 8 силоза за добавки на циментовите мелници. Компанията за санитарна арматура и керамика "Идеал Стандарт-Видима" също обяви наскоро, че до края на годината планира технологично обновление на производството си.


Останалите

Останалите инвестиции са в различни сектори - лека, хранително-вкусова, автомобилна и текстилна промишленост. До края на годината се очаква да заработи заводът за автомобили край Ловеч на "Литекс моторос". Вече работи предприятието на "Надин" за рециклиране на електрическо и електронно оборудване в Нови Искър.


"Амер спортс" разширява предприятието си за ски в Чепеларе, както и производителят на миещи и перилни препарати "Фикосота синтез" в Шумен. Производителят на бира "Каменица" пък строи логистичен център в Хасково за 16 млн. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 482 Весело

  добра новина , конграчул.........

  като не става с рентиерствуванье- ше става с работа....

  поне така е в нормалните государства

 2. 2 Профил на dgndgn
  dgndgn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нека има заводи и за да има и производство.

 3. 3 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Добра и необходима, но недостатъчна! Развиваме преработваща промишленост с ниска добавена стойност, сглобяваме коли от елементи, произведени другаде. Добро, но само като предвестник на началото! Профилът на инвестициите в индустрията ни засега е по-лош от този на страна от третия свят.

 4. 4 Профил на Holl
  Holl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ето това е добра новина!

 5. 5 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 581 Весело

  Понеже много мощности се изграждат...
  безработицата в Бг се вдига?!!?
  Дааа, все нещо някъде къца....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK