И мобилните мрежи минават в "облака"

Трафикът на данни се превръща във водещ инструмент за телекомуникационните оператори

Главният изследовател на Bell Labs Алис Уайт е категорична, че виртуализацията на мрежите на мобилните оператори ще е ключова за индустрията

© Reuters

Главният изследовател на Bell Labs Алис Уайт е категорична, че виртуализацията на мрежите на мобилните оператори ще е ключова за индустрията
- Средно 7 гигабайта мобилен трафик месечно ще генерира всеки потребител през 2014 г.


- Бъдещето на мобилните оператори е в протокола LTE

Трафикът на данни ще се превърне във водеща услуга за мобилните оператори, които от своя страна скоро ще могат да използват виртуални мрежи, или иначе казано - подобно на всеки друг бизнес да наемат своята инфраструктура, вместо сами да я изграждат. И поддържат. Така вижда бъдещето на мобилната индустрия Алис Уайт, главен изследовател на компанията Bell Labs, която е и развойното звено на Alcatel-Lucent.


Уайт разказва как мрежите ще стават все по-умни, което от своя страна ще позволи на операторите да предлагат нови и нови услуги и ще елиминира страховете им, че ще се превърнат в тръба за предложенията на компании като Google и Apple. И предвид бързата скорост на еволюцията на индустрията всичко, за което говори тя, най-вероятно ще бъде факт съвсем скоро - може би дори след месеци.
Къде обаче се намират телекомуникационните оператори в момента?


Най-голямото предизвикателство пред всеки телеком, било той в България, Източна или Западна Европа или дори Азия, е трафикът на мобилен интернет. Според прогнози на Cisco средностатистическият потребител на мобилен телефон ще консумира средно 7 гигабайта мобилен трафик месечно до 2014 г. Преди година числото е било 1.3 гигабайта.


Друг мрежов гигант - Ericsson, твърди, че през 2015 г. по света ще има над 3.5 млрд. свързани с мобилен интернет устройства срещу 1 млрд. към края на миналата година. А крайните потребители далеч няма да са единствените, които ще имат нужда от интернет трафик през мобилните си устройства. Дори обратното - пак според Ericsson през следващото десетилетие широколентовият интернет ще се използва от над 50 млрд. устройства, които ще генерират все повече и повече трафик.


Което представлява огромно предизвикателство пред всеки мобилен оператор. Защото само между 2009 и 2015 г. трафикът, който ще минава през мрежите им, ще се увеличи с над 300 пъти. При едва 3 пъти ръст на приходите им за същия период. Което добавя още едно неизвестно към финансовото бъдеще на сектора. По-интересният момент обаче са технологиите, които еволюират със скоростта на светлината.


"Когато започвах кариерата си, работих по развитието на технологията за оптична свързаност FTTH (Fiber to the home - бел. авт.), а тогава скорост на трансфера на данни от 600 мегабита в секунда ни се струваше нереална", разказва Уайт. А в момента компанията й предоставя максимална скорост до 10 гигабита в секунда.


"Еволюцията на мрежата винаги е такава, че тя изпреварва по максимална поддържана скорост устройствата, които се продават на пазара", казва Уайт. Което обаче не означава, че доставчиците на мрежово оборудване нямат някакво решение на този проблем.


"Ние в Bell Labs вярваме, че бъдещето е в протокола LTE", убедена е главният изследовател. Това е и протоколът, сочен за наследник на съществуващите в момента HSDPA мрежи, или 3.5G. Предимствата на 4G протокола са много, но може би най-важното от тях е максимално допустимата скорост от 140 мегабита в секунда при около 40 мегабита в секунда на HSDPA. И малко над 80 мегабита в секунда за HSPA+, на който залага "Мобилтел" за развитието на мрежата си например.


Бъдещето са "умните мрежи"


Преминаването към LTE обаче крие своите подводни камъни, а именно преминаването към изцяло IP базирана мрежа. С други думи - мобилните оператори ще започнат да третират всяка една своя услуга като трафик на данни, дори и гласовите обаждания. Което обаче има и своите предимства, а именно създаването на т.нар. умни мрежи.


"Една от най-големите мечти е да видя тази концепция да се превърне в реалност", казва Уайт. Самата умна мрежа е оборудвана с множество сензори, които непрекъснато събират информация за начина, по който работи, за услугите, които се използват в момента, и, общо взето, за всичко случващото се с нея в момента.


И за разлика от сегашните мрежи, които по един или друг начин имат нужда от човешка намеса, умната мрежа се управлява сама. "Независимо дали става въпрос за управление на трафика или каквото и да било друго", казва Уайт. "По този начин мобилните оператори ще могат да са много по-гъвкави и да отговорят много по-бързо и адекватно на нуждите на потребителите си", смята тя.


Друга концепция, по която работи в момента Bell Labs, е развитието на виртуализацията на мрежите, която наподобява "стандартната" компютърна виртуализация. И предоставя възможност за използване на инфраструктура в "облака" и от страна на мобилните оператори.


Кратко обяснение на тези термини гласи, че на практика телекомите няма да имат нужда да инвестират в изграждането на собствена мрежова инфраструктура - те ще могат да я наемат от доставчиците на оборудване срещу съответно заплащане. По същия начин, по който в момента Amazon предлага на потребителите си да наемат сървъри, които да използват за лични нужди под формата на услугата си Elastic Cloud например.


"Използването на виртуализация на мрежите означава много повече гъвкавост за нашите клиенти", казва Уайт. А под клиенти тя разбира телекоми. Предоставянето на тази услуга от страна на компаниите като Bell Labs означава, че "операторите ще могат да купуват допълнителен капацитет, който се изисква в определени пикови моменти на потреблението им, и ще могат да разширят мрежата си според нуждите на клиентите им".


Тоест в пиковите моменти, около Нова година например, операторите ще могат да увеличават временно капацитета на мрежата си. И няма да им се налага да инвестират в мрежова инфраструктура, която да се използва буквално в продължение на няколко часа годишно, а извън тях да събира прах. "Все още не мога да кажа кога точно ще бъдем готови с този наш продукт, но влагаме много усилия в разработката му и съм сигурна, че скоро ще се появи на пазара", казва Уайт.


Развитието на подобни продукти обаче ще помогне на операторите да се концентрират повече върху своята дейност и да избегнат грозящата ги участ да се превърнат в доставчици на инфраструктура за компании като Google и Apple, които навлизат все по-агресивно с техни собствени продукти на нови пазари, а именно в телекомуникациите.


Те предлагат на потребителите различни онлайн предложения като карти, локационни услуги и т.н., които зависят изцяло от мобилния интернет трафик. Проблемът е, че самите оператори също предлагат подобни, които обаче не са толкова съвършени и съответно губят позиции.


Което отваря нова ниша за доставчиците на оборудване: "Един от фокусите ни е да осигурим и мрежа, която улеснява доставянето на услуги от страна на телекомите, а не само на капацитет и скорост на връзката", казва Уайт. И добавя: "Ако успеем да направим това, те ще могат да добавят стойност за потребителите си, което ще ги отличи от просто инфраструктура за доставчиците на услуги като Google и Apple."


Което оставя много свободно място за фантазията на инженерите относно това какво ще се случи с мобилните мрежи в близко бъдеще.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK