"Юрий Гагарин" със спад в продажбите, "Медика" - с ръст

Продажбите на дружеството за опаковки и цигарени филтри "Юрий Гагарин" - Пловдив, са намалели с 8.5% през юли в сравнение със същия месец на миналата година. Общо за първите седем месеца на годината постъпленията са 25.55 млн. лв., с 11% спад на годишна база. Над 20 млн. лв. са продажбите на опаковки, което е почти 9% по-малко спрямо януари - юли миналата година.


Още по-сериозно е понижението в приходите от филтри и гилзи – с почти 20%, като стойността им е паднала до 5.2 млн. лв. За юни компанията имаше повишение на продажбите с 8%, през май обаче спадът беше по-силен от юлския – с 16% на годишна база.


"Юрий Гагарин" беше приватизирана през 2006 г., след като преди това беше част от "Булгартабак холдинг". В момента основни акционери в нея са "Баранко" ООД с 49% от капитала и "Комсо табако" с 18%. В началото на годината компанията обяви, че ще инвестира над 12 млн. лв. в нови машини и оборудване до края на тази година.Финансирането е с банков кредит и собствени средства.


За разлика от него производителят на лекарства и превързочни материали "Медика" отчете 54.3% ръст на продажбите за юли спрямо същия месец на миналата година. От компанията съобщиха, че повишението се дължи на 115% увеличение на постъпленията от лекарства и 36% на тези от медицински изделия. Общо за първите седем месеца на годината ръстът на продажбите е с 33%. За този период износът на "Медика" се е удвоил, като повишение бележи и българският пазар на дружеството.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK