Държавата прави пореден опит да продаде дела си в "Арсенал"

До юли нямаше интерес от предприятието, мажоритарният собственик предлага малко

Държавата прави пореден опит да продаде дела си в "Арсенал"

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАДържавата отново ще опита да продаде дела си от 35.78% в оръжейната компания "Арсенал", като този път е избрала метод на продажба конкурс на един етап, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Купувач може да бъде само компания, която се занимава с производство или реализация на оръжие, боеприпаси, взривни вещества или пиротехнически изделия.


Досега приватизационното ведомство се е опитвало да продаде два пъти през 2005 г. остатъчния дял от "Арсенал". През март пакетът е предложен за продажба през борсата, но е изтеглен преди началото на процедурата, а през април е обявен ограничен конкурс, който се проваля. Тогава заложената от агенцията цена за миноритарния пакет е 55 млн. лева.


Според новите изисквания кандидатите също така трябва да имат приходи от оръжейна дейност за последната финансова година от поне 40 млн. лева. Същата сума важи и като изискване за собствения капитал. Купувачите трябва да имат и разрешение за достъп до информация с ниво "Секретно" или удостоверение за сигурност съгласно Закона за защита на класифицираната информация.
Цената на конкурсната документация, която не съдържа информационния меморандум на дружеството, е  3000 лева и може да бъде купена в срок до 15 дни, считано от датата на обнародване на решението на агенцията за приватизация в Държавен вестник. Самият информационен меморандум струва 7000 лв.


Депозитът за участие в конкурса е 3 000 000 лв. и се внася в срок до 15.00 часа на 120-ия ден от датата на обнародване на решението в Държавен вестник. Това е и датата, до която дружествата могат да внесат офертите си в агенцията за приватизация. До участие в конкурсната процедура няма да се допускат консорциуми, офшорни дружества, дружества в ликвидация, обявени в несъстоятелност, осъдени за банкрут, както и лица, които имат просрочени публични задължения към българската държава.


По-голямата част от казанлъшкото предприятие "Арсенал" (51%) беше продадена през 1999 г.  на работническо-мениджърското дружество (по онова време) "Арсенал 2000" срещу 2 млн. лева. Днес купувачът е собственост на офшорни фирми. Според условията на продажбата 50% от цената на компанията са платени с компенсаторки, 40% са разсрочени за 10 години, а 10% са внесени още през 1999 г.


През 2001 г. "Арсенал 2000" купува още 12.85% от оръжейното предприятие за 983 110 лева. От тях са платени 10 на сто в брой, а останалата част - с компенсаторки. Според икономическия министър Трайчо Трайков до юли нямаше интерес към остатъчния брой от компанията, а "Арсенал 2000" е предлагал много ниска цена.


Освен бойни и ловни оръжия "Арсенал" изработва и изделия за гражданска употреба. Дружеството продава своите продукти в Африка, Азия, Америка и Европа, като за целта притежава пълен лиценз за търговия със специална продукция.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK