"Булгаргаз" е купувал с 12.48% по-скъп газ от Русия през 2010 г.

Компанията е приключила годината с нетна загуба от 37 млн. лева

"Булгаргаз" е купувал с 12.48% по-скъп газ от Русия през 2010 г.

© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВГодина след като България преговаря с Русия да намали цената на природния газ, става ясно, че тя се е повишила с общо 12.48% през 2010 г. Това показва отчетът на "Булгаргаз", публикуван със закъснение в края на юли.


Според него компанията е купувала с 12.48% по-скъпо синьото гориво през 2010 г. спрямо 2009 г. Най-скъп е бил природният газ през последното тримесечие на годината.


През юли 2010 г. след двудневни преговори във Варна България и Русия постигнаха устно споразумение цената на природния газ да поевтинее веднага и да отпаднат две от компаниите посредници между "Булгаргаз" и "Газпром".
Тогава енергийният министър Трайчо Трайков обясни, че договорените корекции ще важат със задна дата - от 1 юли 2010 г., и в резултат от тях в "Булгаргаз" ще остават около 10 млн. евро. на тримесечие.
Страната ни получава природен газ от Русия чрез три фирми - "Овергаз" и "Винтерсхал" (половината от които притежава "Газпром") и "Газпром експорт" (100% дъщерно дружество на "Газпром").


Договорът с тях изтича в края на 2012 г. До момента двете страни не са успели да договорят нови условия за след 2012 г., въпреки че уговорките с Москва бяха това да стане до средата на тази година.


През 2010 г. "Булгаргаз" е купила от Русия 2.48 млрд. куб. метра газ, като 2.06 млрд. са доставени от "Овергаз", 360 млн. - от "Винтерсхал", 51 млн. - от "Газпром експорт", и са били предназначени за Югозападна България. Местният добив през 2010 г. е 54 млн. куб. метра.


В началото на миналата година "Овергаз", която притежава и разпределителни дружества в страната, съобщи, че планира да стане конкурент на "Булгаргаз". Това засега не се случва, защото собственикът на газовата мрежа - "Булгартрансгаз", не допусна дружеството до тръбите си. От "Овергаз" обмислят друг вариант за навлизане на пазара.


Среднопретеглената цена на газа през миналата година е била 481.28 лв. за 1000 куб. метра при 427.89 лв. година по-рано.


Цената, по която "Булгаргаз" е купувал синьо гориво през годината, е 481.28 лв. за 1000 куб. метра, което е със 7.06 лв. по-висока от тази, по която е продавал. През предходната година разликата е била 51.96 лв за 1000 куб. метра, но в ползва на продажната цена на дружеството.


В резултат на тази ценова политика в края на 2010 г. общественият доставчик е приключил годината със загуба 37 млн. лева при печалба 33.7 млн. лева година по-рано.


Преди седмица изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов съобщи, че компанията се намира в трайна финансова загуба от години и причината за това е изкуственото снижаване на цената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това е принудило компанията да намали собствения си капитал с 65 млн. лева при общо 394 млн. в момента.


По думите на Гогов тази ситуация продължава и през първите шест месеца на годината. Отчетът на компанията показва, всички коефициенти за ликвидност влошават показателите си спрямо 2010 г., което се дължи на увеличение на краткосрочните пасиви на дружеството.


През годината "Булгаргаз" е доставил на клиентите си 2.66 млрд. куб. метра газ при 2.53 млрд. куб. метра година по-рано. Почти половината от количествата са били предназначени за енергетиката, следвани от химическата промишленост и газоразпределителните дружества.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK