Държавата губи над 700 млн. лв. на година от измами с ДДС

Красимир Стефанов

© Дневник

Красимир Стефанов
- Анализ на НАП показва, че най-рисковите сектори са петролният и зърненият


- 12 млрд. лв. несъбираеми данъчни вземания са натрупани за 20 години

Държавата губи между 700 и 750 млн. лв. на година от измами с ДДС, заяви изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов в интервю за "Дневник". Това е показала първата официална оценка, която ведомството е направило в свой анализ за периода от 2005 до 2009 г.


Така за пет години държавата е загубила над 3 млрд. лв. Проучване на Европейската комисия показва, че средните загуби от косвения данък в страните от ЕС са 12% от очакваните постъпления от него, което съвпада и с българските оценки.
Най-големите опити за измами с ДДС у нас стават при сделки между български фирми и техни партньори в Гърция и Румъния. По тази причина още преди година е започнала кореспонденция с данъчните администрации на тези страни и вече има споразумение с румънската страна за по-бърз обмен на данни, заяви Стефанов, но допълни, че заради събитията в Гърция там разговорите текат по-бавно.


Стоките, с които рискът от измами и нарушения на закона е по-голям, са горивата и зърнените продукти, като там престъпленията се правят при търговията на едро. Това беше и сред причините да започне сериозна битка срещу контрабандата на горива с монтирането на измервателни уреди, заради които беше отнет лицензът на рафинерията на "Лукойл".


На дребно рисковите групи са хранителните стоки (основно в малките обекти), продажбите на дрехи и обувки, показва анализът. Често в схемите за измами с ДДС имало и средни и големи данъкоплатци според Стефанов.


По повод 400-те големи фирми, за които НАП обяви през юни, че са скрили данък печалба, директорът на НАП заяви, че предпочитат да ги убедят да си платят данъка, тъй като това щяло да отнеме по-малко време и да има бърз ефект.


"Ако се назначи ревизия на такава компания, тя ще тече поне 3 месеца, а в някои случаи половин година и повече. След издаването на ревизионния акт ще започне обжалване, съдебни фази и ефектът ще се усети поне след година-две.


А сега, когато имаме предварителен анализ и достатъчно данни, за да седнем срещу сериозните фирми и техните консултанти, ако успеем да ги убедим да си коригират резултата, данъкът ще дойде още тази година. А това по никакъв начин не ги освобождава от каквато и да било отговорност при една последваща по-късна ревизия", заяви Стефанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK