НСИ: Броят на новите жилища намалява, нараства площта им

НСИ: Броят на новите жилища намалява, нараства площта им

© Красимир ЮскеселиевНовопостроените жилищни сгради в страната за второто тримесечие на 2011 година са 742, което е с 13% повече от същия период миналата година. В същото време броят на жилищата в тях са с 26% по-малко, като броят им достига почти 3500. Това показват предварителните  данни на Националния статистически институт (НСИ), които са събрани  на база тримесечна информация, предоставена от общините.Като жилищна площ се определя размерът на стаите за живеене. Кухните се включват в категорията на спомагателната площ заедно със всички помещение под 4 кв.м. Полезната площ на жилището е сумата от жилищната, спомагателната площ и площта на кухните.

Въведените в експлоатация жилищни сгради са най-много в Бургас - 121 с 1122 жилища, и Варна, където постройките са 100 с 573 апартамента. За столицата изследването сочи, че 260 нови жилища за готови за експлоатация в 36 здания.  Това поставя София на четвърто място по брой нови постройки. На края на опашката в класацията са Монтана, Враца и Видин съответно с 3,4 и 7 нови сгради.


Общата полезна площ на новопостроените жилища през второто тримесечие на 2011 г. е 282 хил. кв.м, което е със 17.2% по-малко в сравнение със същото тримесечие на 2010-та. С почти 14 пункта намалява и процентът на общата жилищната площ. В същото време от института отчитат увеличение на средната полезна площ на едно новопостроено жилище. От 71.9 кв.м за периода миналата година тази размерите на площта достигат средно 80.6 кв.м. Смолян е градът, в който е регистрирана най-голяма средна полезна площ - 129.0 кв.м. Следват Габрово с 126.0 кв.м и Русе - 122.9 кв.м.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 845 Любопитно

  ПЪРВО: не са "НОВОПОСТРОЕНИТЕ жилищни сгради в страната за второто тримесечие", а са "ЗАВЪРШЕНИТЕ НОВИ жилищни сгради в страната за второто тримесечие" (да не помисли някой некомпетентен, че сграда се строи за тримесечие)

  ВТОРО: имайки предвид начина на събиране на информация от страна на Националния статистически институт (НСИ) - с последен пример "Преброяване 2011", мисля, че моментално мога да им покажа "finger" и относно достоверността и евентуалната полезност на данните от статията

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 2. 2 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нормално, строят се по-големи жилища.
  Крайно време беше за тази тенденция.

 3. 3 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 588 Весело

  Как няма да нараства полезната площ? Та нали кухни в новото строителство няма. Има - нещо с бокс, което все си е полезна площ. А таванските стаи се превръщат в Мезонет Не знам само как още избите не са започнали да ги правят на две - три нива, и да ги обявяват като екологични и енергоспестяващи жилища.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 4. 4 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  Бе то хора не останаха в България-тези за нови жилища ми говорят!!! И кой ще ги обитава тези жилища? Духове ли,или призраци???
  В България живеят шепа крадливи милионери и над 90% бедняци!!! Преди някой да вземе да ми хака минисуте мислейки се за "богат",нека се сети , че минималната работна заплата в Люксембург е над 1400 евро , а тази в Бъллгария ще стане 135 евро едва през септември!!! Колко от форумните драскачи взимаме по 3000 лева на месец, за да се сравняваме с бедняците на Люксембург???
  Та който има пари у нас строи Палати, останалите над 90% преглъщат на сухо и се врат в гетата , или се чудят как да си плащат депозитите на маломерните апартаментчета!!!

 5. 5 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Че апартаментчетата са маломерни,маломерни са. Физически. Ама като прибавят и идеалните части се получава 40 м2 жилище + 36 м2 идеални части .А откъде ги изкопаха тия 120-130 м2 и то средно? Бре много милионери в Смолян ,Габрово и Русе,бре?

 6. 6 Профил на acexe
  acexe
  Рейтинг: 424 Неутрално

  @kimba3,

  Поставяш интересен въпрос и веднага ти отговарям. Не ги купуват българи. Купуват ги турци, гърци, румънци и руснаци. На тях не им трябват жилища, в които да живеят в България, а каквито от разстояние да отдават под наем и да печелят пари от това. А кой да ги взима под наем... Млади семейства, каквито все пак има в България. Също така десетки хиляди студенти, включително и чуждестранните.

 7. 7 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 446 Весело

  [quote#4:"kimba3"]Преди някой да вземе да ми хака минисуте мислейки се за "богат",нека се сети , че минималната работна заплата в Люксембург е над 1400 евро , а тази в Бъллгария ще стане 135 евро едва през септември!!! Колко от форумните драскачи взимаме по 3000 лева на месец, за да се сравняваме с бедняците на Люксембург??? [/quote]
  ------------------------
  Приятелю...........с този подход не си обречен на успех !
  да сравняваш ябълки и круши е признак на логически дефицити....а Люксембург си е Люксембург - ти си в БГ и си затънал до гуша в лай....ната (не че аз не съм с теб) - какво цитираш Люксембург !
  всичко е психология,при това масова!
  големият проблем на БГ са българите/консуматори с робска психика а не СТРОИТЕЛИ ,прокурори,катаджии,лекари..........и каквито други се сетиш..
  докато има овце-ще има и вълци.защото те с това се хранят..

  ---------
  щом си тук-ще купуваш това което се продава ТУК...........отидеш ли в Люксембург - ще си "свериш" часовника с тяхното "време"

 8. 8 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 588 Весело

  До коментар [#6] от "acexe":

  По голяма глупост скоро не бях срещал по коментарите.

  До коментар [#7] от "Шукри Шашкъноглу":

  Приятелю, ябълките и крушите са си все плодове. Защо да не се сравняват? Та нали по пазарите купуваш такива ябълки и круши? Та в този дух и Люксембург е в ЕС и Люлин в София.

  Та като не му харесва на пича тук, отива и си купува там.
  Защото парите са негови!
  Защото срещу тях той иска реални стойности, а не имагинерни.

  А ТУК някой продължава да се прави на хищник. Продължава да си стои в лайната и да ги обявява за шоколад.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 9. 9 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 446 Весело

  [quote#8:"mikewolf"]Та като не му харесва на пича тук, отива и си купува там. [/quote]

  абсолютно съгласен

  работата обаче не е в желанието а във възможностите

  всичко опира до избора - имаш ли избор,т.е. имаш ли пари-всичко е ОК..проблемът е когато нямаш избор/ПАРИ...........тогава правиш някакви сравнения които да обективират невъзможността ти да купиш.........

  то в Луксембург било по-добре , щото заплатите....и там можело на такива цени , но тук не можело... а е просто , даже много

  тези които имат пари-купуват в Луксембург без твоето "разрешение" ..........дори не ги познаваш
  другите,т.е. нямащите търсят под вола...и винаги намират.........досещаш ли се

 10. 10 Профил на acexe
  acexe
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#8] от "mikewolf":

  Глупости говориш ти. Знаеш ли, че половината нови имоти по морето не са изобщо на българи и ги изкупуват чужденци?!

 11. 11 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 588 Весело

  До коментар [#9] от "Шукри Шашкъноглу":

  И по тази причина смяташ, че всеки които пише във форума няма средства?! И всеки които, смята, че имотите в българия са надценени и с ниско качество е без възможности?!
  Крайни изводи, водещи до никъде.
  И още нещо. Даже и без средствата да е, има възможностите да отиде там. И там да постигне по лесно това което иска. И обърни внимание все повече го правят. Без моето "разрешение"

  До коментар [#10] от "acexe":

  Знам, бе момченце. Тук таме някой богат руснак иска нещо в ЕС и толкоз.
  И къде са тези десетки хиляди студенти, дето наемат мезонети по морето? Нали така пишеш купуват ги турци, румънци, гърци и руснаци да им ги дават под наем.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 12. 12 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1316 Весело

  Бъдещето е на малките жилища.
  Но в РъБъ всичко е обратно на нормалното.

  Във всяка добра сграда трябва да има :
  0. Портиер / който поддържа и градината, у нас се казва двора/ !
  1. жилища за работници - слугите / мазета или сутерени - 10 м2 ;
  2. партерни студиа :
  - за заможни хора с частна градинка,
  - за даване под наем - до 35 м2;
  3. по етажите има различни апартаменти;
  4. на покрива са най-скъпите жилища, които са основната печалба на строителя, защото това са луксозните жилища с поръчкови тераси - дворове.
  5. гаражи и мазета.
  6. зелена площ за почивка.

  Вижте снимките, които публикувам от Париж и разберете, че няма прилика между нашите сгради и техните.

  В София има лукс сграда, с НАГРАДА "Сграда на годината", която прилича на строеното преди 18 години Общинско общежитие за бедни в 16-ти район на Париж.

  http://vladimirproperty.com

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK