АП ще продаде остатъчните дялове в два от заводите на "Терем"

Процедурата ще започне с избор на оценител, а след това ще бъде избран и метод

АП ще продаде остатъчните дялове в два от заводите на "Терем"

© Красимир ЮскеселиевАгенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АП) обяви процедура за продажба на остатъчните дялове в два от заводите на военнопромишления комплекс "Терем", съобщиха от ведомството. Компанията като цяло е в забранителния списък на ресорния закон и се продаваше досега на части с решение на ръководството й.


Агенцията за приватизация ще предложи 34% от "Терем - Георги Бенковски" и 26% от "Терем - Ген. Владимир Заимов". Предстои агенцията да обяви конкурс за оценител на миноритарните пакети, а след това да избере и метод на продажба.


Във военнопромишления комплекс влизат осем дружества, като част от три от тях вече е продадена от военното министерство, но като обособени части. Предприятията за продажба бяха разделени на две групи - стратегически за холдинга, от които се продават 66 на сто, и нестратегически с предлаган пакет от 74%.
Така в края на 2008 г. бяха продадени мажоритарните пакети само от "Терем - Георги Бенковски" (ремонт и модернизация на авиовъоръжението) и "Терем - Ген. Владимир Заимов" (ремонт на радиолокационна, навигационна и свързочна техника, електросилови агрегати, двигатели с вътрешно горене). Купувачи бяха съответно "Телеком" и "Промакс 99".


В стратегическите влизат заводите "КРЗ Флотски арсенал", "Терем - Георги Бенковски", "Терем - Хан Крум" и "Терем - Ивайло". В края на 2008 г. със заповед на военния министър беше блокирана продажбата на кораборемонтния завод на холдинга, за който допреди това имаше най-голям интерес. В групата на нестратегическите влизат "Терем - Летец", "Терем - Овеч", "Терем - Цар Самуил" и "Терем - Ген. Владимир Заимов".


В началото на март тази година правителството реши, че няма да запази блокиращи квоти от по 34% в дружествата от отбранителната промишленост. Така например държавата ще може да приватизира и останалите 35.78% от капитала на "Арсенал" - Казанлък.


За него дори от АП обявиха преди дни, че ще се продава чрез конкурс на един етап. Предложение за продажбата на дялове от военните комплекси дойде от министерството на икономиката. Мотивът -  ще бъдат улеснени процедурите по продажба на дружествата и ще може да се привлекат повече инвестиции в сектора.


Решението да има задължителна държавна част във военните дружества е взето на 30 март 1998 г. на заседание на правителството на Иван Костов, показва справка в деловодната система на Министерския съвет. С него са били определени държавни капиталови квоти в 25 търговски дружества от отрасъла. Било е предвидено и създаването на структура за управление на квотите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK