Антимонополната комисия ще проверява издателския и разпространителския бизнес (обновена в 17.07 ч.)

Антимонополната комисия ще проверява издателския и разпространителския бизнес (обновена в 17.07 ч.)

© Цветелина Николаева, КапиталКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проучване на пазарите за издаване и разпространение на печатни издания на територията на страната. От ведомството не обясняват какъв е повода за разследването. По неофициална информация има получени сигнали от печатни издания в пазарния регулатор.


Малко след съобщението на комисията, от екипа на вестник "Галерия" (близък до сочения за лидер на "Октопод" Алексей Петров) и на "България днес" съобщиха на пресконференция, че днес са се срещнали с премиера Бойко Боросов, за да му представят проблемите на вестникарския пазар и той е поел ангажимент, че "проверката на КЗК няма да бъде формална".


Информацията беше огласена от главния редактор на в. "Галерия" Кристина Патрашкова, съиздателят на в. "България днес" (заедно с Огнян Донев и Любомир Павлов) и издател на "Ретро" Недялко Недялков и директорът на "Гласове" Явор Дачков.
От правителствената пресслужба заявиха, че няма да дават информация за срещата на премиера с Патрашкова, Дачков и Недялков.


Пред "Дневник" Явор Дачков уточни, че срещата с премиера е започнала в 11 ч. и е продължила до 11.40 ч. "Ние му изложихме какви са лостовете, с които разполага, за да направи проверка. Това са първо да се провери банката на Цветан Василев (Корпоративна търговска банка), която с пари на държавните дружества финансира частни медии. Второ това е проверка КЗК за пазара печатни издания и разпространението. "Премиерът каза, че ще направи всичко, което е в правомощията му", каза Дачков. И допълни, че Борисов е сравнил ситуацията с пазара на горива и "Лукойл" и е посочил, че ще действа по същия начин.


"Реакцията беше светкавична, излязохме от кабинета на премиера в 11.40 ч и в 13 ч. имаше вече имаше официално съобщение на КЗК за проверката", коментира директорът на "Гласове". 


Недялков, Дачков и Патрашкова са настояли, ако КЗК проверява пазара на печатни издания, да не го прави формално. "Посочихме, че Делян Пеевски не стои официално зад изданията, затова трябва да се проверят всички връзки и да не се подхожда формално", каза Дачков.


Той заяви, че премиерът е поискал обратна връзка от тримата за това дали проблемите в разпространението на вестници, за които са му съобщили, продължават. Недялков, Дачков и Патрашкова обявиха, че са съобщили на Борисов, че разпространителски фирми, близки до Делян Пеевски, имат разпореждане изданията на други медийни групи изобщо да не бъдат вадени на масите за вестници, а после да бъдат връщани като брак на издателите им. "Премиерът поиска да му се обадим другата седмица и да го държим в течение по темата", каза Дачков. 


КЗК ще провери условията за функциониране на ефективна конкуренция и отношенията между основните участници, разпределението на пазарните им дялове, както и бариерите за навлизане на потенциални конкуренти.


В рамките на проверката КЗК ще изследва наличието на евентуални форми на нарушение на разпоредбите на ЗЗК, уточняват от комисията. Няма срок, в който да приключи разследването. Възможно е то да бъде последвано от секторен анализ на пазара или направо процедура по разследване на забранени споразумения и нарушение на конкуренцията.


Кои са издателите в този сектор, кои са собствениците им, какви издания притежават, какви дялове държат от пазара, притежават ли издателите и разпространителски фирми, има ли заплахи за конкуренцията - са част от въпросите, които членовете на антимонополния орган ще изясняват.


Съиздателят на вестниците "Труд", "24 часа" и "България днес" Любомир Павлов коментира за "Дневник" проверката на пазара на печатни издания. "Това е изключително добро събитие и се надявам в България най-накрая да се въведат европейските практики на свобода на пазара и конкуренция. Вестниците, които правят дъмпинг и работейки на явна загуба, подбиват пазара, явно имат други цели. Ние в пресгрупата винаги сме били поддръжници на свободата на пазара. Що се отнася до разпространението, то трябва да е балансирано, а не да се толерират едни или други", заяви той. Павлов каза, че ще предложа темата за конкуренцията да бъде обсъдена от Съюза на издателите.  


Очаквайте подробности.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 740 Неутрално

  А не, за такива неща у нас умират хора

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Гледай ги тези хубостници с какво се занимават! Докaто допpeди дeceтинa години у нac е имало 20 дъpжaвни издaтeлcтвa, ceгa тe cпоpeд нecигуpнaтa cтaтиcтикa ca 3600, a някои cпомeнaвaт доpи цифpaтa 7000. Какъв монопол, какви щуротии? Или работата около казуса на "Лукойл" им е малко?

 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  "Антипонополната комисия ще проверява издателския и разпространителския бизнес"

  Правдиво заглавие, докато КЗК антипонополизира понополистите до зуко, монополистите встрани доволно потриват ръце.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на pale4ko
  pale4ko
  Рейтинг: 224 Гневно

  за съжаление само шум вдига КЗК.
  никаква работа не върши.
  то само с глоби на таксита за имитация не става.
  май по-добре в сегашния й вид изобщо да не функционира, че вредите са повече от ползите.

 5. 5 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 942 Весело

  Ууууу, КЗК ще се преработи...И то в "сезона на дините".

  PHILIP
 6. 6 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сбъркали сте комисията.
  Издателският и разпространителският бизнеси са тъмно сиви до черни и плачат за едни други проверки.
  Някой да си е купувал вестник или списание скоро с касова бележка?
  Тези два бранша са извън икономиката.

  stog
 7. 7 Профил на soulwax
  soulwax
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В национален мащаб разпространители на преса останаха само Прес ЕООД Агенция Стрела,като съотношението е 85% към 15 %,ама тоя пазар и без това е умряла работа вече.Тиражи държат само някой пожълтели издания,а всички други(хиляди) издания как се издържат идея си нямам.Тоя пазар в бг умря още 2007г.

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  [quote#7:"soulwax"]Тиражи държат само някой пожълтели издания,а всички други(хиляди) издания как се издържат идея си нямам.[/quote]


  От реклама ще да е. Интернет е сериозна конкуренция и на вестници, и на списания. Мрежата само книгите не може да замени, даже електронните не успяват.

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Всъщност, проверката е назначена заради Ирена Кръстева и дебилното й синче. Има данни, че те държат около 80% от разпростратителската част, 60% от печатните медии и един сериозен, но неизмерим процент от онлайн медиите. В това се допълват телевизии, радиа и куп малки информационни агенцийки. Всичко това е собственост на ДПС. Всичко това се захранва с пари от Банката на ДПС - Корпоративна Банка. Тя пък обслужва 70% от държавните пари.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":

  всъщност успяват и още как

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  До коментар [#10] от "stg":

  Щом казваш.

  Можеш ли да посочиш аналози на издаваните на книжен носител заглавия в техен електронен вариант - ала не подбрани, а всички нови такива?

 12. 12 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нека Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира за условията за присъединяване към външните електропроводни мрежи, колко потребители са се присъединили сами и за своя сметка, колко от тях имат договори за присъединяване към техническата инфраструктура, на колко инвеститори са издадени разрешения за строеж без предварителни договори за присъединяване, на колко от тези потребители съоръженията им за външно захранване са били изкупени съобразно закона, какви са причините 40 на сто от строителните обекти да нямат разрешение за ползване (което има и данъчен акспект)...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Само че защо "Дневник" не съобщава по чия инициатива започва проверката? Поради неосведоменост или по други причини? Преди час завърши пресконференцията /предавана пряко по Канал 3/ на К.Патрашкова, Явор Дачков и Недялко Недялков, на която стана ясно, че тримата са имали днес среща с Б.Борисов, който веднага е сезирал КЗК за сигнала, относно монополното положение на Дерян Пеевски на пазара на разпространение на печатни медии. Впрочем основния въпрос на пресконференцията повдигна Сашо Диков - вярно ли е, че процентът на държавните пари в Корпоративна търговска банка е нарснал до 70%, след като допреди година той бе малко под 50%.

 15. 15 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Напълно съгласен с номер 9:

  Ирена Кръстева и дебЕлното й синче контролират над 80% от разпространението на печатни издания в страната, защото Доган плаща за това с пари от собствената си банка - Корпоративна банка, която е на държавната хранилка (държи сметките на държавните предприятия с огромни обороти).

  Пътьом издават безброй малоумни вестници и списания, в които единствен рекламодател е ... Корпоративна банка

  Въпрос на време е да прилапат и една от двете големи частни телевизии с национално покритие

 16. 16 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добре е, че четете какво пишат хората по форумите и се коригирате своевременно.

 17. 17 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако от ведомството - КЗК, не съобщят защо и какъв е поводът да правят тази кампанийна проверка, вкупом да напускат, защото ми омръзна държавни органи да се занимават с партийни поръчки. Омбудманът или бог да е насреща, не знам.

 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Е най-после да чуя хубава новина за Бойко Борисов. Той трябваше от първия ден след спечелването на изборите да се разграничи от Пеевски/Кръстева и да държи дистанция от техните медии.
  Но по добре късно отколкото никога. Добре че се е намерил човек, който да убеди Бойко да направи нещо свестно.
  Все пак нека не бързаме. Страстта на Борисов към медиите, които го обичат е по лоша от тази към тютюна и наркотиците.
  Дано все пак премиера се държи мъжки.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на kirilrz
  kirilrz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  КЗК да се чете комисия за защита на корупцията.То аз не съм видял една институция наистина да защитава интересите на гражданите.Всичко е парлама

 20. 20 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Антимонополната комисия (КЗК) да провери с колко стотици милиони лева са се облагодетелствали монополните и дружествата с господстващо положение на пазара през последните десет години, принуждавайки строителните фирми и гражданите сами да се присъединяват към външните обекти на техническата инфраструктура под предлог на "икономическа нецелесъобразност" за тях.

 21. 21 Профил на petko.kolev
  petko.kolev
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#6] от "stog":

  Вестниците са освободени от касови апарати - виж закона.

 22. 22 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Очевидно държавната политика се образува на момента, на среща, няма стратегия, а заповеди... Когато властта няма мисъл, прилага сила, за да се хареса на обществото и на себе си.

 23. 23 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ха стига бе.... остава и да открие нещо "странно" в това да има само 2 основни играча в изданията, а ако стигнем и до разпространението където е 1 .. направо бих се учудил

 24. 24 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 912 Гневно

  Абе тия спят когато се отнася за храни,горива,съобщения-сег се активизирали да търсят има ли монопол на бълхите по кучетата.Няма ли институция която да да направи анализ на дейността им.Или поредната комисия кушлев.Яли,пили,весели-5 год.

  Ръй! Ръй!
 25. 25 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Докато пресгрупата на Делян пеевски и майка реди похвални дитирамби за Оптимус-прайма, никой да не се надява на каквито и да било действия в ущърб на газетите им! След това - може...

 26. 26 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Кой и защо субсидира вестник сега? Какви са загубитие и какъв му е келепира?

  Няколко въпроса към дарителят на вестник сега и към овергаз!

  Темата с вестниците отново стана актуална аз имам един простичък въпрос кой и защо субсидира вестник сега? Заедно с вестник Дума двата про-руски вестника които от сутрин до вечер атакуват ГЕРБ и Борисов. ОК лошо няма но ако за дума знаем кой ги финансира то за вестник сега не знаем! И двата вестника имат реален тираж от 1000-2000 бройки. Повтарям и словом от хиляда до две хиляди бройки тираж! Тоест вестник сега всяка година се субсидира с няколко милиона лева тъй като е тежко губещ вестник! Кой ги налива тези пари и защо? Свързан ли е вестникът или дарителят му с русакта мафия? Възможно ли е руската мафия да пере пари през вестник в Б-я? Човека който налива пари във вестник сега тосет техенят дарител стоял ли е на масата от страната на руснаците при преговори между Газпром и Булгаргаз? За лицето Дончев разбира се иде реч! Да внимават какво ще кажат от вестник сега защото за повечето от въпросите има ДОКАЗАТЕЛСТВА! За някои от тях и свидетели. Като например за срещата в Русия между Газпром и Булгаргаз. Продължавам с тежко криминални въпроси. Какъв документ е подавал Дончев да подпише на тогавашният шеф на Булгаргаз Филипов? Имало ли е скандални клаузи вътре заробващи Б-я предложени от овергаз и газпром? Като например клауза от която държавата е щяла да загуби 5 милиарда като "take or pay"....имало ли е или не е имало? Простички въпроси към вестни ксега и техния дарител Сашо Дончев! И още мнооого въпроси но сновният е какъв е келепирът да наливаш десетки милиони всяка година и да ги губиш във фалирал вестник? Защо го правиш?

 27. 27 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Прес групата на Пеевски и на Павлов може да са всякакви но поне са на пазарен принцип! Тосет имат и губещи издания но има ти печеливши и голе долу връзват работата. въпросът е за вестниците с тираж реален 2000 които реално никой не чете но които се субсидират от знайни и незнайни олигарси. Към тех е въпросът защо и откъде парите това е!

  А иначе дали ни харесва или не двете мощни групировки в добиря или лошия смисъл ан думата според зависи кой как пирема нещата поне са на пазарен принцип кеф ти всеки ден кеф ти българия днес. Телеграф е най-продаваният всекидневник а Уикенд най-печелившия вестник в Б-я с най-голям тираж- Направо си е институция уикенд. Пак казвам независимо дали ни харесва или не. Същото се отнаса и за 24 часа и труд!

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#27] от "merkel":

  Ей, тва герберастите сте склонни на всеки да се продадете, за да защитите името Боково. Пазарен принцип при Ирена Кръстева? Ти в ред ли си? Не отговаряй, въпроса е риторичен. По-горе ясно е обяснено как се финансира тази групировка - от държавните, от нашите пари, които точно Боко прехвърли в тази банка. В замяна, всички техни издания му правят ежедневни шпалири навсякъде, пазейки умрелия му рейтинг. Герб и ДПС е коалиция, която действа повече от година, само шайката недоклатени гербери не схващат силата на няколко милиарда лева.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  КЗК да направи проверката,и като установи монополна положение на ДПС,да им наложи такива глоби,че 100 години да не могат да ги платят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на mishon
  mishon
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Прес групата, издаваща "Труд" и "24 часа", май остана единственият "непревзет" остров сред океана от издания, притежавани пряко или косвено от Д.Пеевски. Монополът убива конкуренцията, а на вестникарския пазар е още по-страшно, защото единомислието е края за журналистиката.

 31. 31 Профил на mishon
  mishon
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Историята си има продължение. Вместо да се притаят докато ги проверяват, изданията на Д.Пеевски започнаха атака срещу независимите издания. Последният сюрприз е жалба в КЗК срещу в."България днес" за нелоялна конкуренция...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK