Италия - "болезнени, но неизбежни" съкращения на още 45 млрд. евро

Целта е балансиране на бюджета до 2013 г.

"Сърцата ни кървят. Правителството бе обещало никога да не бърка в джобовете на италианците, но положението в света се промени. Изправени сме пред най-голямото глобално предизвикателство."
Силвио Берлускони

© TONY GENTILE, Reuters

"Сърцата ни кървят. Правителството бе обещало никога да не бърка в джобовете на италианците, но положението в света се промени. Изправени сме пред най-голямото глобално предизвикателство." Силвио БерлускониПравителството на Италия прие на извънредно заседание в петък пакет от болезнени икономически мерки, включващи увеличаване на данъци и съкращения на публичните разходи. В него са заложени икономии в размер на 20 млрд. евро през 2012 г. и на още 25.5 млрд. евро през следващата година. Целта е страната да отговори на призивите на Европейската централна банка (ЕЦБ) за елиминиране на бюджетния дефицит до 2013 г. и да избегне гръцкия сценарий.


Това е втори пакет след обявените през юли мерки, които трябваше да осигурят балансиран бюджет през 2014 г. Сега целта трябва да бъде постигната годна по-рано. Това е една от причините новият пакет да срещне остра съпротива от страна на синдикатите.


Той трябва да бъде гласуван в парламента до 60 дни, а в събота беше подписан от президента Джорджо Наполитано.
Данъци за високите доходи
Антикризисният план включва налагане на допълнителен данък от 5% върху доходите над 90 000 евро и 10% за доходите над 150 000 евро - т.нар. данък солидарност. Предвижда се още увеличаване на налога върху капиталовите печалби от 12.5 на 20%, както и съкращаване на правителствени разходи главно чрез свиване на местната администрация.


Плановете на правителството предвиждат също борба с данъчните измами, както и увеличаване на пенсионната възраст за жените в частния сектор. Тази реформа трябваше да започне през 2020 г., но сега ще влезе в сила от 2016 г.


Премиерът Силвио Берлускони заяви, че новите мерки са болезнени, но неизбежни. "Сърцата ни кървят. Правителството бе обещало никога да не бърка в джобовете на италианците, но положението в света се промени.


Изправени сме пред най-голямото глобално предизвикателство", каза той в петък.


Министърът на икономиката и финансите Джулио Тремонти прогнозира, че новият план на правителството ще доведе до намаляване на бюджетния дефицит от 3.8% от БВП през настоящата година до 1.4% догодина и елиминирането му през 2013 г. Въпреки огромния си държавен дълг Италия, която е третата по големина икономика в еврозоната, бе пощадена от кризата до миналия месец, когато съмнения в нейния икономически растеж и в способността на правителството да контролира финансите предизвикаха разпродажби на италиански облигации.


"Италия се превърна в главен герой в гръцката стратегия: тя е принудена да върши неща, които ще са ненужни и вредни в дългосрочен план, но необходими за оцеляването й в краткосрочен", коментира френският икономист Жан-Пол Фитуси.


В началото на миналата седмица ЕЦБ започна да изкупува италиански облигации в опит да понижи лихвите им. До безпрецедентната стъпка се стигна, след като доходността по книжата достигна най-високото си равнище от създаването на еврозоната.


Представители на централната банка са водили разговори с италианското правителство, в които се предполага, че са поискали и получили обещания за ускоряване на пакета
от строги икономически мерки.


Смесени реакции за новия план
Според Тремонти сред поисканите мерки са либерализация на затворените професии, приватизация на държавните предприятия за комунални услуги и намаления на пенсиите и заплатите в държавния сектор. "Напълно подкрепям и приветствам навременните и категорични финансови мерки. Те са от съществено значение не само за Италия, но и за цялата еврозона", каза президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой.


Експертите обаче посрещнаха със съмнение плановете на правителството. "Увеличаването на данъците със сигурност няма да помогне на икономиката, която вече е в застой, а потребителското доверие намалява, коментира Радж Бадиани, икономист от IHS Global Insight. Новите фискални мерки вдъхват доверие, но истинският проблем е в областта на реформите. Искаме да видим график за мерките за либерализиране на сектора на услугите и на трудовия пазар."


Barclays Capital неотдавна понижи прогнозата си за икономическия растеж на Италия през 2012 г. до 0.7%, докато официалната прогноза на правителството е за ръст от 1.3%.


Лидерът на най-големия италиански синдикат CGIL Сузана Камусо пък коментира, че новите ограничения засягат единствено тези, които вече си плащат данъците. Тя обяви, че членовете на профсъюзната организация ще заседават на 23 август, за да решат за кога да насрочат общонационална стачка.


Икономисти и бизнес лидери са на мнение, че по-добрият вариант би бил да се увеличи данъкът върху богатството, а не върху работните възнаграждения. По този начин мярката ще се фокусира върху хората, укриващи данъци, които не обявяват реалните си проходи, но притежават огромни активи.


Председателят на борда на Ferrari Лука Кордеро ди Монтедземоло определи "данъка солидарност" като скандален. "Едно е да искаш солидарен принос от мен или от Берлускони и съвсем други от мениджъра, който се грижи за семейството си", каза той.Какво предвижда пакетът
Орязване на разходите
Намаляване на бюджета на министерствата с общо 8.5 млрд. евро
Ограничаване на финансирането на местните общини с общо 9.5 млрд. евро
Промени в пенсионната система, които ще спестят 1 млрд. евро
Увеличаване на пенсионната възраст от 2016 г.
Закриване на 34 от общо 110 общини и сливане на градските управи на населени места с население под 1000 души


По-високи приходи
Допълнителен данък от 5% върху доходите над 90 000 евро и 10% за доходите над 150 000 евро
Увеличаване на данъка върху капиталовите печалби от 12.5 на 20%
Допълнителен данък "Робин Худ" за енергийните компании
По-строги санкции за укриване на данъци


Реформи
Либерализация на пазара на труда


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK