Сорос предлага план за излизане от кризата в еврозоната

Сорос предлага план за излизане от кризата в еврозоната

© JORGE SILVA
- Милиардерът смята, че еврооблигациите са ключът към решение на проблемите

В навечерието на срещата между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, която ще се състои днес, американският финансист и инвеститор Джордж Сорос поде медийна кампания с призиви за бързо намиране на изход от дълговата криза в еврозоната, като особено силно акцентира върху създаване на еврооблигации.


В статия във в. "Файненшъл таймс", публикувана в понеделник, милиардерът препоръчва цялостното решаване на кризата да съдържа три елемента – реформа и рекапитализация на банковата система, създаване на еврооблигации и на механизъм за излизане от нея.
Инвеститорът смята, че основният капитал на банките трябва значително да бъде увеличен. Първата стъпка за това е предприета, като беше дадено правото на Европейския механизъм за финансова стабилност да спасява банки. Ако обаче един орган е натоварен да гарантира платежоспособността им, той трябва да има също така и правото да осъществява надзор над тях, смята Сорос.


Според него една влиятелна европейска банкова агенция би могла да сложи край на кръвосмесителните взаимоотношения между банки и регулатори.


Като втори елемент на комплексното решение Сорос призовава да бъдат въведени еврооблигации, които да бъдат гарантирани от всички страни членки.


Според инвеститора въвеждането на еврото не е изпълнило мисията, заради която е създадено – да изглади различията в еврозоната. То на практика ги е засилило заради значително различаващите се нива на задлъжнялост и конкурентоспособност.


"Решението е очевидно – страните с дефицит трябва да могат да рефинансират дълговете си при същите условия, както и страните с излишък, а най-удачният вариант за това са еврооблигации", смята Сорос.
Макар принципът да е ясен, подробностите ще изискват допълнително разработване. Трябва да бъде уточнено кой орган ще ги емитира и какви правила ще важат.


Третият важен елемент на комплексния отговор на кризата в еврозоната според Сорос е бързо да се разработи механизъм за излизане на страна от общността, когато тя не желае или не е в състояние да изпълнява договорените условия.


В своите изявления Сорос хвърля отговорността за излизане от кризата в еврозоната на най-голямата икономика в нея – германската, тъй като "съдбата на Европа зависи от Германия и тъй като емитирането на еврооблигации би изложило на риск кредитоспособността на Германия, постигането на компромис ще означава тя да заеме шофьорското място", пише известният американски финансист във "Файненшъл таймс".
"За съжаление Германия има погрешни идеи за макроикономическата политика и иска Европа да следва нейния пример", смята Сорос.


В края на миналата седмица милиардерът хвърли върху Германия отговорността за ескалацията на дълговата криза.


"Именно забавянето на Германия задълбочи кризата в Гърция и доведе до разпространението на тази инфекция, която се превърна в заплаха за съществуването на Европа", коментира милиардерът в статия за германския в. "Ханделсблат".


Според Сорос политиката на малки стъпки на германския канцлер Ангела Меркел е твърде бавна и ако не бъдат взети мерки за разширяване на пакета за финансова помощ, водещият кредитен рейтинг на Франция от ААА може да бъде застрашен.


В интервю за "Шпигел" през уикенда милиардерът повтори призива си за издаването на еврооблигации - нещо, което Германия категорично не приема, и се обяви за излизането на Гърция и Португалия от ЕС и от еврозоната заради дълговите проблеми на двете страни.


"По гръцкия проблем действията бяха толкова неправилни, че най-доброто, което може да се направи сега, може да е поетапно излизане" от ЕС и еврозоната, каза Сорос, препоръчвайки Португалия да стори същото. Той смята, че само така ЕС и еврото могат да оцелеят.


Засега инвеститорът е категоричен, че не възнамерява да прави спекулации срещу европейската валута. "Понеже китайците са много заинтересувани да има алтернатива на долара, те ще направят всичко възможно да помогнат на европейците да го спасят", убеден е инвеститорът.


Едва ли е случайно, че активната медийна кампания на Сорос в подкрепа на еврооблигации и с призиви за по-активна роля на Германия в решаването на проблемите в еврозоната, предшества важната среща на Меркел и Саркози във вторник, когато се очаква двамата лидери да търсят спешни решения за кризата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK